Σε όλα τα πράγματα υπάρχει ακμή και παρακμή.
Την περίοδο μεταξύ 1960-85 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο της βιοτεχνίας. Τότε οι βιοτεχνίες όλων των ειδών ευημερούσαν. Αντίθετα, η βιοτεχνία άρχισε να σημειώνει κάθετη πτώση από τα τέλη της δεκαετίας του 80 και έπειτα. Αυτή τη στιγμή διανύουμε την περίοδο της παρακμής στον κλάδο της βιοτεχνίας αν και ο ρόλος της στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας είναι καθοριστικός.
Το δυσάρεστο είναι ότι σήμερα αν ιδρυθεί μια καινούργια, μικρή βιοτεχνία είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Θα πρέπει να έχει γνώσεις του αντικειμένου πριν καν ξεκινήσει. Αντίθετα, οι πιο πολλές βιοτεχνίες δουλεύουν σήμερα εμπειρικά, συνεχίζοντας την τέχνη των πατεράδων τους και όντας βιοτέχνες δεύτερης γενιάς. Μέριμνα, δυστυχώς, δεν υπάρχει από το κράτος. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός από το υπουργείο αναγκάζει τις βιοτεχνίες να μεταφερθούν σε βιομηχανικές ζώνες με πολύ υψηλό κόστος γης και με ανύπαρκτες υποδομές. Αυτό σημαίνει πρακτικά κλείσιμο των βιοτεχνιών.
Ο βιοτέχνης σήμερα αισθάνεται αβεβαιότητα για το μέλλον του έχοντας να παλέψει μέσα σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, υπερφορολόγησης, ρευστότητας και έλλειψης χρηματοδοτικών εργαλείων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης.
Οι βιοτέχνες, όντας αβέβαιοι για το μέλλον τους, αποφεύγουν να επενδύουν περισσότερα χρήματα στη δουλειά τους, πιστεύοντας ότι ρισκάρουν κι έτσι δεν υπάρχει ανάπτυξη στο χώρο της βιοτεχνίας.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η ικανότητα μιας οικονομίας να μετασχηματίζει και να αναβαθμίζει τεχνολογικά το παραγωγικό σύστημα της μεταποιητικής της βιομηχανίας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ο ιδιαίτερος – σημαντικός αναπτυξιακός ρόλος της μεταποίησης δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι καλύπτει ποσοτικά ένα σημαντικό μερίδιο του συνολικού παραγωγικού συστήματος μιας οικονομίας αλλά και από τη συνεισφορά της μεταποίησης στις εξαγωγές μιας χώρας , λόγω της υψηλής εμπορευσιμότητας των αγαθών που παράγονται σε αυτή, καθώς και από τις διασυνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κλάδων της μεταποίησης με άλλους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.
Η υψηλή παραγωγικότητα και οι αυξανόμενες αποδόσεις κλίμακας που χαρακτηρίζουν τους κλάδους της μεταποίησης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο σε θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση καθώς και στην επίτευξη δημοσιονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας.
Παρόλα αυτά η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου στην Ελλάδα και η αδυναμία του κλάδου αυτού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αποτελεί έναν από τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην τρέχουσα κρίση της ελληνικής οικονομίας.
Κατά συνέπεια η αναγκαιότητα του παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της μεταποιητικής βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι απαραίτητη πλέον.
Είναι ορατή η ανάγκη μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής μετασχηματισμού, στήριξης και αναβάθμισης του μεταποιητικού κλάδου στην Ελλάδα καθώς η εφαρμογή ενός σύγχρονου αναπτυξιακού πλάνου για τη μεταποιητική βιομηχανία της χώρας θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την επίτευξη μιας βιώσιμης αναπτυξιακής δυναμικής όχι μόνο για την ίδια τη μεταποίηση αλλά και για την οικονομία συνολικότερα.
Η βιοτεχνία θα πρέπει να στηριχθεί με άμεσες κ ουσιαστικές ενέργειες όπως :
- Φθηνή γη – να αξιοποιηθούν εκτάσεις γης του δημοσίου- και επιδότηση των υποδομών.
- Δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων με σκοπό την προώθηση και εμπορία των προϊόντων, για καθιέρωση ελληνικού επώνυμου προϊόντος (Brand Name).
- Δημιουργία ευνοϊκών τρόπων χρηματοδότησης ( χρηματοδοτικά εργαλεια από ΕΕ, Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ κ.α.)
- Στήριξη – αναβάθμιση της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Επανασύσταση των σχολών τεχνικής εκπαίδευσης, με άμεση σύνδεση με την επιχειρηματικότητα.
- Δημιουργία στρατηγικών ανάπτυξης με σκοπό την σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή με την άμεση συνεργασία των ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων .
Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες ενέργειες καθώς πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις έτσι ώστε ο κλάδος της βιοτεχνίας να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί στο σύνολό του. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δράσουν δυναμικά απαιτώντας κοινοτικά κονδύλια.
Η ανάπτυξη της μεταποίησης μπορεί να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη του ευρύτερου παραγωγικού συστήματος, με σημαντικά θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα, στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς και σε άλλα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη.
Επιπλέον, η συνεισφορά της μεταποίησης μπορεί να είναι σημαντική στην επίτευξη δημοσιονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας. Οι οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούνται από μια δυναμική και τεχνολογικά εξελισσόμενη μεταποίηση μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές πηγές φορολογικών και άλλων εσόδων για το κράτος και να συνεισφέρουν καθοριστικά στην απασχόληση και στην αύξηση των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Απαιτείται άμεσα εφαρμογή σύγχρονου αναπτυξιακού πλάνου για μια βιοτεχνία που θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας και θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης αναπτυξιακής δυναμικής για την ελληνική οικονομία.
Η βιοτεχνία μπορεί να γίνει ένας από τους κύριους πόλους της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας γιατί η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ !
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr