Κύριε υπουργέ μιλήσατε για ισχυρή παράδοση κρατισμού σε όλα τα κόμματα. Πρόκειται για μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση;
Η αντίληψη του κρατισμού είναι βαθιά ριζωμένη στο πολιτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Είναι λάθος το πρόβλημα να εντοπίζεται μόνο στο χώρο της Αριστεράς. Όποιος παρακολουθήσει πώς αλλάζει η αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ όταν φεύγει από το γενικό και πάει να εξειδικευτεί στα συγκεκριμένα θέματα, τότε θα διαπιστώσει ακριβώς αυτό: ότι προσπαθεί να βρει επαφή με αυτό το υπόστρωμα του κρατισμού προκειμένου να γίνει αρεστή. Έτσι, όμως, επί δεκαετίες αναπαράγουμε το πρόβλημα.
Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιστορική πρόκληση να αλλάξει εκ βάθρων το παραγωγικό κι αναπτυξιακό μοντέλο, προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Εμείς μπορούμε να το υλοποιήσουμε, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόμασταν στο αντίποδα του μοντέλου που υπηρέτησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και που μας οδήγησε στη κρίση.
Η Αριστερά εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας και στόχος της είναι η ευημερία όλης της κοινωνίας κι η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές οι αξίες δεν έχουν καμία σχέση με την κρατικοδίαιτη οικονομία και το πελατειακό κράτος.
Μπορείτε να εξηγήσετε τι εννοείτε λέγοντας ότι ό,τι έγινε με την Cosco στον Πειραιά πρέπει να γίνει με την ΔΕΗ;
Το λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια διεθνώς. Η Ελλάδα έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών γεγονός που θα φέρει τεράστια οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη. Τις ίδιες δυνατότητες έχουμε και στον ενεργειακό τομέα. Με τις σωστές επιλογές και κινήσεις η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Χρειάζονταιστρατηγική αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας και κεφάλαια.
Έχουμε το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης, καθώς και το πλεονέκτημα στο συνδυασμό πηγών ενέργειας που δεν το έχουν πολλοί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλουμε μόνοι μας διλλήματα που μας καταδικάζουν σε αδράνεια κι επιτρέπουν σε άλλους να σφετερίζονται δικά μας πλεονεκτήματα.
Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο ενεργειακό κόμβο. Μπορεί όμως και να παρακολουθεί και να μένει στο περιθώριο. Το τι θα γίνει εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές μας αποφάσεις. Και προφανώς πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και τολμηρά.
Η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι για εσάς…
Είναι πριν από όλα ευρωπαϊκό θέμα και ως τέτοιο το θέτει και η κυβέρνηση. Ήθελα, όμως να θέσω ένα ερώτημα: Σε αυτό το θεμελιώδες θέμα η θέση των άλλων κομμάτων ποια είναι; Υπάρχει κανείς που να συμφωνεί με τις αξιώσεις του ΔΝΤ;
Η καθυστέρηση της αξιολόγησης σε τι βαθμό επηρεάζει την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική;
Προφανώς και την επηρεάζει. Αυτό είναι το μέσο για πιεστεί η Ελλάδα να υποχωρήσει σε όλες τις αξιώσεις. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αναδείξουμε ως χώρα την ευθύνη των δανειστών μας για την καθυστέρηση; Είναι δυνατόν για αντιπολιτευτικούς λόγους να πιέζεται η κυβέρνηση με το ίδιο επιχείρημα τόσο από τους δανειστές, όσο και από την αντιπολίτευση; Και προφανώς δεν λέω ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να ασκήσει το ρόλο της. Όμως υπάρχει μια δεύτερη ουσιώδης διάσταση. Η προάσπιση του συμφέροντος του ελληνικού λαού και της χώρας σε μια στιγμή οριακής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Παρόλα αυτά υπάρχει φως για ξένες επενδύσεις;Ήσασταν στην Ιταλία, θα βρεθείτε στην Κίνα...
Υπάρχουν ξένες επενδύσεις συγκεκριμένες, κι όχι απλώς φως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση της Philip Morris να δημιουργήσει καινούργιο εργοστάσιο στην Ελλάδα κι όχι σε κάποια από τις άλλες υποψήφιες χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη παραδείγματα, όμως θα το κάνω οργανωμένα στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2017.
Όποιος κυβερνητικός βουλευτής διαφωνήσει με το πακέτο μέτρων να παραιτηθεί;
Στη δική μας κουλτούρα η διατύπωση διαφορετικής γνώμης δεν σημαίνει και διαφορετική στάση από αυτήπου καθορίζεται συλλογικά. Γι’ αυτό και δεν φοβόμαστε τον ανοιχτό διάλογο και τις μεταξύ μας συγκρούσεις. Αυτό μπορεί να παραξενεύει μερικούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτή την κουλτούρα, αλλά προτείνω να μην ποντάρουν στην εκδήλωση προβλημάτων στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Η κυβερνητική εμπειρία αλλάζει το αριστερό DNA του ΣΥΡΙΖΑ;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα δεν είναι απλά ότι για πρώτη φορά αποκτά κυβερνητική εμπειρία, αλλά ότι καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση, στοπλαίσιο μάλιστα που δημιούργησαν οι δυνάμεις που την προκάλεσαν. Όμως η Αριστερά έχει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Διεκδίκησε, εν γνώσει των δυσκολιών, την εντολή για τη διαχείριση της κρίσης και ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε αυτήν και όχι τους άλλους, τον Σεπτέμβριο του 2015, με δεδομένη την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές.
Πιστεύω ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιώσει αυτή την εμπιστοσύνη. Προφανώς ο ίδιος θα επηρεαστεί βαθύτατα από αυτή την εμπειρία. Θα επηρεαστεί όμως θετικά, διότι σε όλη την Ευρώπη σήμερα το ζητούμενο δεν είναι μια Αριστερά περιθωριακή, αλλά μια Αριστερά που σε κόντρα προς τις ακραίες συντηρητικές δυνάμεις θα καταφέρει στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης όχι μόνο να υπερασπιστεί τα βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά να επηρεάσει κι αυτές καθαυτές τις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης.
Στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς στην πρώτη γραμμή επί χρόνια. Πιστεύετε ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και με ποιους;
Το ζήτημα ξεφεύγει από τα όρια των μικροπολιτικών χειρισμών. Η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια και πρέπει στην ουσία να σχεδιάσει μια νέα πορεία. Αυτή τη διαδικασία είτε θα την διαχειριστεί μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων που ιστορικά έχουν τις ρίζες τους στα διάφορα ρεύματα της Αριστεράς, είτε αντιθέτως δυνάμεις που ιστορικά αναφέρονται στο συντηρητικό χώρο. Εγώ πιστεύω ότι προφανώς πρέπει να συμβεί το πρώτο και προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται σοβαρές πρωτοβουλίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr