Στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου "Internet of things: Εvolution in action" που διοργάνωσε η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ο Γενικός Διευθυντής της, Γιάννης Περλεπές, ανέφερε ότι το φετινό συνέδριο καλείται να σκιαγραφήσει τις σημερινές απαιτήσεις για τις εφαρμογές IoT, το ρόλο και τη σημασία της διαχείρισης των Big Data, στο ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων, καθώς και στην προστιθέμενη αξία των εφαρμογών IoT για την επιχείρηση και τον καταναλωτή.
H κ. Βάλια Καϊμάκη, Ειδική Σύμβουλος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να στρέψει πιο αποφασιστικά την προσοχή της Πολιτείας στην τεχνολογία με την ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, καθώς είναι 26η ανάμεσα σε 28 χώρες της ΕΕ στην ψηφιακή οικονομία για το 2016.Κάπως καλύτερη είναι, όπως είπε, η εικόνα στο e-government όπου η χώρα μας είναι στο μέσο όρο της ΕΕ.
Τις εναρκτήριες ομιλίες ολοκλήρωσε η Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, σημείωσε ως σημαντικό βήμα την ίδρυση Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και χαρακτήρισε ως απαραίτητη τη διακομματική συνεννόηση. Χαρακτήρισε την τεχνολογία ως στρατηγικό άξονα ανάπτυξης, και τόνισε ότι για το 2016 η Ελλάδα καταγράφεται ως τελευταία ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ στην ψηφιακή ετοιμότητα.
Ακολούθησε η πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο “Enterprise monetization strategies & Consumer experiences”, όπου αναλύθηκαν οι δυνατότητες και εφαρμογές του Internet of Things για τον επιχειρηματικό κλάδο, οι αλλαγές που ήδη συντελούνται, τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς και οι πιθανές λύσεις, όπως επίσης και οι πρακτικές βέλτιστης διαχείρισης των επιχειρησιακών πόρων μέσω του Internet of Things.
Τον κύκλο των ομιλητών της συγκεκριμένης ενότητας ξεκίνησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάνος, Business Development Manager από τη διεύθυνση Marketing Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελατών του ΟΤΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πιλοτικό Smart City στη Χαλκίδα. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η λύση που αναπτύχθηκε στη Χαλκίδα αφορά στην «έξυπνη στάθμευση» και στον «έξυπνο φωτισμό» της πόλης, και σημείωσε τα οφέλη σε ενέργεια και ανθρωποώρες που έχουν εξοικονομηθεί χάρη σε αυτές τις λύσεις.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Νίκος Μουρτζίνος, Business Development Director της Cisco Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι αυτή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη όσο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός και το είδος των εφαρμογών και προϊόντων IoT. Σημείωσε ακόμα ότι είναι ανάγκη οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τη λογική της ψηφιακής ασφάλειάς τους, υιοθετώντας λογικές όπως αυτή του data reputation και του big data analytics, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η Cisco παρέχει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις για όλα τα παραπάνω.
Κατά τη διάρκεια του πάνελ της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, ο Στέλιος Γκούσκος, Συνιδρυτής και Διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Terracom Πληροφορική, αναφέρθηκε στην εφαρμογή QR-Patrol, που αποτελεί εφαρμογή τεχνολογιών IoT στο τομέα της φυσικής ασφάλειας. Σημείωσε ότι η εφαρμογή προσφέρει παρακολούθηση της θέσης των εργαζόμενων σε πραγματικό χρόνο, κάτι που, όπως είπε, έχει να κάνει τόσο με την εξακρίβωση της αρτιότητας της εργασίας τους, όσο και της ασφάλειάς τους, και ανέλυσε τις IoT τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Ακολούθησε ο Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που αναφέρθηκε στην εφαρμογή της ανίχνευσης κίνησης ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που, όπως είπε, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στους χώρου του αεροδρομίου της Αθήνας, και με τη βοήθειά της το αεροδρόμιο έχει τη δυνατότητα να αναλύει την κίνηση αυτή και να μπορεί να προλαμβάνει τυχόν προβλήματα που δημιουργούν συνωστισμό κόσμου.
Από την πλευρά του ο Άγγελος Μπλέτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σημείωσε τις πρωτοβουλίες της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης για την βελτίωση των τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με την αύξηση της εμβέλειας των συσκευών, τη βελτίωση της αυτονομίας μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, και τη συρρίκνωση του κόστους.
Το δεύτερο μέρος της 1ης ενότητας άνοιξε με την ομιλία του Francisco Maroto, CEO & Founder, OIES Consulting, ο οποίος σημείωσε ότι οι τεχνολογίες Internet of Things μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πολίτες. Επισήμανε ότι σήμερα υπάρχουν σε εφαρμογή έργα IoT, αλλά οι περισσότερες εφαρμογές είναι κυρίως σε πιλοτικό επίπεδο και όχι σε ευρεία κλίμακα γιατί δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό. Σε ότι αφορά στο μέλλον του Internet of Things, ανέφερε ότι ορισμένοι μεγάλοι πάροχοι θα πάνε από το προϊόν στην πλατφόρμα – υπηρεσία, ενώ σημείωσε ότι η πραγματική επανάσταση του Internet of Things θα γίνει όταν αντιμετωπίσουμε το ΙοΤ όπως αντιμετωπίζουμε το «απλό» διαδίκτυο.
Ακολούθησε ο Hans Mulders, Digitization Architect, PA Consulting Group, ο οποίος τόνισε ότι οι τεχνολογίες Internet of Things συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα που όχι μόνο θα ελαχιστοποιήσει το «ψηφιακό χάσμα» της με τις περισσότερες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα τη φέρει και στην πρωτοπορία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε ακόμα και στα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το IoT μοντέλο που ταιριάζει σε αυτές καθώς.
Ακολούθησε πάνελ κατά τη διάρκεια του οποίου ο Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανέφερε ότι οι επενδύσεις που αναμένονται επάνω στις τεχνολογίες IoT αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισ. δολάρια το 2020, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι «έξυπνες μεταφορές», η υγεία και οι «έξυπνες πόλεις». Πρόσθεσε ακόμα αυτό που φαίνεται πως έρχεται είναι ενοποίηση των πλατφορμών και η ενοποιημένη διακυβέρνηση, τόνισε ωστόσο πως όλα τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το θέμα της «κυβερνοασφάλειας» και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Στη συνέχεια ο Karsten Königstein,Managing Director, Smartly Solutions, former responsible for Sales and Business Development, Bosch Software Innovations for all solutions from Connected Vehicle, Connected Energy, Smart Manufacturing and Smart Home μίλησε για το «καταναλωτικό» IoT σημειώνοντας πάλι ότι εμπεριέχει ίσως τις σημαντικότερες προκλήσεις, σημείωσε ωστόσο το πολύ μεγάλο θέμα της ασφάλειας, στη «διάρρηξη» της οποίας, όπως είπε, συντελεί και ο ίδιος ο χρήστης με τη χρήση που κάνει στα social media.
Ο Δημήτρης Λεονάρδος, Διευθύνον Σύμβουλος της Wubby, σημείωσε ότι οι IoT τεχνολογίες δημιουργούν και νέα ζητήματα που προηγουμένως δεν υπήρχαν, όπως το ζήτημα της συμβατότητας των διάφορων εφαρμογών σε βάθος χρόνου με τις συσκευές, αλλά και το θέμα των συνεχών updates που απαιτούνται στις εφαρμογές, κάτι που, όπως είπε, οι τελικοί χρήστες θεωρούν ότι θα έχουν «συνέχεια» από τις εταιρείες, κάτι που, όπως τόνισε, για τις εταιρείες αυτί δεν είναι κάτι δεδομένο.
Το πάνελ ολοκληρώθηκε με τον ομιλία του Σέργιου Σούρσου, Master R&D Engineer της Intracom SA Telecom Solutions, και Coordinator of H2020 project symbIoTe, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της δυσλειτουργικότητας που προκύπτει από το πλήθος των IoT εφαρμογών που έχουν προκύψει και που καλείται ο τελικός χρήστης να χρησιμοποιήσει, καθώς επίσης και στο θέμα της υποστήριξης των εφαρμογών από τους δημιουργούς τους, κάτι που, όπως είπε, ο χρήστης μπορεί να θεωρεί ως «δεδομένο», αλλά μόνο δεδομένο δεν είναι.
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, είχε θέμα «Infrastructure & data at scale» και ασχολήθηκε με το επίπεδο των υποδομών, τα αναγκαία τεχνολογικά συστατικά σε software και hardware για την υλοποίηση λύσεων IoT, καθώς και το βαθμό ασφάλειας για τα δεδομένα μιας επιχείρησης, ειδικά όταν αυτά έχουν μεγάλο όγκο.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας ο κύριος Κώστας Δαβαράκης, IoT Expert της SingularLogic, αναφέρθηκε, στη πορεία του IoT οικοσυστήματος στην Ελλάδα και στην εμπειρία σε σχέση με την Ευρώπη. Μίλησε ακόμα για τις εφαρμογές της Singular Logic, αλλά και της θυγατρικής της SenseOne, σε κτίρια, στον τομέα της ενέργειας, και σε εφαρμογές. Ανέλυσε ακόμα την προοπτική που φέρνουν οι IoT τεχνολογίες στα cloud δίκτυα, στις πλατφόρμες analytics και στο λογισμικό για παρόχους υπηρεσιών, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι για την Ελλάδα το «ποτήρι του IoT» είναι μισογεμάτο, «και ήδη έχουμε αρχίσει να πίνουμε από αυτό».
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Σκοπελίτης,Senior Wireless Solution Sales Manager, Huawei Greece & Cyprus, αναφέρθηκε στο όραμα της Huawei για έναν «connected world» μέχρι το 2020, και σημείωσε ότι η εταιρεία παρέχει πλήθος προϊόντων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μια μεγάλη σειρά από σένσορες κάθε είδους, καθώς και το IoT OS που ενσωματώνεται μέσα στο ίδιο το chipset, ώστε η ανάπτυξη προϊόντων να είναι ακόμα πιο εύκολη και απλή. Πρόσθεσε ότι ο καθένας μας χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του πολύ περισσότερους σένσορες από όσους νομίζει, καθώς, για παράδειγμα, ένα smartphone διαθέτει τουλάχιστον 20 σένσορες, ενώ ένα ασανσέρ διαθέτει περίπου 700 σένσορες.
Σημείωσε ακόμα ότι η εταιρεία θέλει να παρέχει τον «αυτοκινητόδρομο» ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα συσκευών και εφαρμογών, και υπογράμμισε ότι η δημιουργία αυτού του ενιαίου μεγάλου κοινού «διαύλου» είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την πραγματική ώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών Internet of Things.
Το συνέδριο έκλεισε η ενότητα για το ρόλο των startups στο μετασχηματισμό μέσω των IoT τεχνολογιών, καθώς επίσης και των δυνατοτήτων και πρακτικών χρηματοδότησής τους, αλλά και της δραστηριοποίησής τους σε νέες αγορές του εξωτερικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr