Πρόκειται για μια εταιρία με έξοχο μάνατζμεντ, με μια σπάνια δομή για τα ελληνικά δεδομένα, την οποία έχουν δημιουργήσει οι αδελφοί Γρηγόρης και Κυριάκος Σαράντης.
Ο κ. Γρηγόρης Σαράντης (δεξιά στη φωτογραφία, αριστερά ο Κώστας Ροζακέας) διοικεί πολύ αποτελεσματικά την εταιρία Estee Lauder η οποία ανήκει κατά 51% σε αμερικανούς μετόχους και κατά 49% στην ελληνική εταιρία Σαράντης ενώ ο κ. Κυριάκος Σαράντης (πάνω φωτογραφία) διοικεί την ελληνική εταιρία κατέχοντας τη θέση του εκτελεστικού Αντιπροέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Η ελληνική εταιρία ενσωματώνει τα κέρδη της Εstee Lauder με τη μέθοδο της καθαρής αποτίμησης και τα κέρδη αυτά συμμετέχουν σε πσοοστό 20% στα συνολικά κέρδη του Ομίλου.
Ο κ. Κυριάκος Σαράντης χρησιμοποιεί την "αποκέντρωση" της διοικητικής εξουσίας στον άριστο βαθμό. Την εφαρμογή των αποφάσεων εκτελεί ο Γενικός Διευθυντής κ. Κώστας Ροζακέας με μια ομάδα ιδιαίτερα ικανών στελεχών που κρίνονται συστηματικά με βάση τα αποτελέσματα τους, ενώ ο κ. Κ. Σαράντης είναι αφοσιωμένος στη στρατηγική και την επιλογή των κινήσεων της εταιρίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η εταιρία έχει εγκαίρως στραφεί στις εξωτερικές αγορές, διαθέτοντας εργοστάσια παραγωγής στις Βαλκανικές χώρες και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου εξαγοράζει εταιρίες με δυνατό προιόν και know how και αποκτά αφενός νέες αγορές και κέρδη και αφετέρου know how στην παραγωγή νέων προιόντων. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση των πωλήσεων από το εξωτερικό να φθάνει το 21,72% . Το εξωτερικό συνεισφέρει στην εταιρία το 62,54% των πωλήσεων. Στην εσωτερική αγορά παρά την κρίση η αύξηση των πωλήσων είναι 16,88% .
Χωρίς την οφέλεια από τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν φέτος και πάλι οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 12,85%.
Για να τα πούμε με ποσά και όχι μόνο με ποσοστά, το σύνολο των πωλήσεων στο εννεάμηνο είναι 239,92 εκατ. Ευρώ και τα κέρδη είναι στα 25,44 εκατ ευρώ.
Πώς γίνεται αυτό σε εποχή κρίσης;
Καταρχήν η εταιρία Σαράντης έχει μηδενικό δανεισμό διότι στις εποχές των παχιών αγελάδων δεν επεκτάθηκε επιπόλαια σε επενδύσεις ρίσκου, αλλά επένδυσε μετρημένα και με γνώμονα μόνο τη θετική απόδοση των επενδύσεων της. Αποτέλεσμα ήταν αφενός η συστηματική αύξηση των κερδών και αφετέρου η δημιουργία ενός ισχυρού ταμείου το οποίο σήμερα αξιοπποιεί επενδύοντας. Η κρίση έφερε τα πάνω κάτω σε όσους είχαν ανοιχτεί σε ρισκαδόρικες επενδύσεις, οφέλησε όμως τη "θωρακισμένη" Σαράντης που βρέθηκε με πολλά μετρητά στο ταμείο της. Τα μετρητά αυτά τώρα τα αξιοποιεί για εξαγορές που της φέρνουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς εφόσον οι ανταγωνιστές κλείνουν ή πουλάνε τις εταιρίες τους.
Όσον αφορά στις δαπάνες, όλα τα κόστη είναι εξονυχιστικά ελεγχόμενα, αλλά οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς και ικανοποιημένοι από τις δίκαιες αμοιβές και την σταθερότητα της εργασίας τους, αφού το ποσοστό του προσωπικού που απασχολείται μακροχρόνια στην εταιρία είναι πολύ υψηλό. Ο χαμηλός δανεισμός και ο έλεγχος των δαπανών επιτρέπει τώρα τις εξαγορές ανταγωνιστικών ή συμπληρωματικών παραγωγικών και εμπορικών εταιριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και η διοίκηση της εταιρίας τα επενδύει αυτά τα χρήματα εξαγοράζοντας κάθε χρόνο άλλες επιχειρήσεις με γνώμονα πάντα την απόδοση και τις προοπτικές.
Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, θα συνεχίσει να εκτελεί το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της πλάνο, το οποίο συνίσταται τόσο στην ανανέωση και στον εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, όσο και στην αναζήτηση εξαγορών ικανών να επιφέρουν προστιθέμενη αξία, υψηλές αποδόσεις, να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους και να προσφέρουν συνέργειες.
Οι ενέργειες υποστήριξης των προϊόντων, η συνεχής ανανέωση του προιοντικού χαρτοφυλακίου καθώς και οι νέες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, συντελούν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των εμπορικών σημάτων και στηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Δεν πρόκειται λοιπόν περί θαύματος, πρόκειται για μιά εταιρία με πολύ προσεγμένη διοικητική δομή, έμπειρους και αφοσιωμένους εργαζόμενους, συστηματική αξιολόγηση όλων των τμημάτων και των στόχων τους και κυρίως για μια εταιρία με πολύ ξεκάθαρους στόχους, απολύτως συγκεντρωμένη σε αυτούς.
Το κακό με την Σαράντης είναι οτι έχει πολύ μικρή εμπορευσιμότηταστο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι χρηματιστηριακοί επενδυτές να απολαύσουν το παιχνίδι των μετοχών της. Η δε αλλαγή αυτών των συνθηκών στο Χρηματιστήριο δεν αποτελεί σκέψη της διοίκησης. Οι σκέψεις της επικεντρώνονται στις συνεργασίες με εταιρίες του εξωτερικού οι οποίες πολιουρκούν τη Σαράντης για να την εξαγοράσουν, αλλά ούτε αυτό τελικά γίνεται δεκτό από τη διοίκηση αφού τα κέρδη είναι μεγάλα, οι προοπτικές καλές, η ηλικία των διοικούντων είναι χαμηλή και υπάρχει νέα γενιά ικανών διαδόχων που εκπαιδεύονται ήδη ξεκινώντας από τα χαμηλότερα στάδια της παραγωγής και της εμπορίας.
Παρόλα αυτά οι μέτοχοι είναι ευχαριστημένοι επειδή η εταιρία τους προσφέρει συστηματικά αποδόσεις. Όταν η φορολογία είχε εκτιναχθεί σε απαγορευτικά επίπεδα για τη διανομή μερίσματος το 2012, η εταρία έκανε μείωση κεφαλαίου και επέστρεψε χρήματα στους μετόχους της. Τις υπόλοιπες χρονιές μοιράζει υψηλό μέρισμα.
Η οικογένεια Σαράντη κατέχει το 51% των μετοχών και δεν τις διακινεί στο Χρηματιστήριο, από τους υπόλοιπους μετόχους δε, η μεγάλη πλειοψηφία είναι θεσμικοί ή μακροχρόνιοι επενδυτές οι οποίοι απολαμβάνουν σημαντικά μερίσματα και δεν πουλάνε τις μετοχές τους. Η εταιρία μοιράζει το 1/3 των κερδών κάθε χρόνο σε μέρισμα και αυτό αντιστοιχεί σε μια μερισματική απόδοση 2% σε σχέση με τη σημερινή τιμή της μετοχής, απόδοση που θεωρείται υψηλή αν λάβει υπόψη κανείς τη σταθερότητα και την ασφάλεια της εταιρίας. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, δηλαδή του υψηλού μερίσματος και της σταθερότητας της εταιρίας, ούτε οι άλλοι μέτοχοι πουλάνε τις μετοχές τους και έτσι η εμπορευσιμότητα της μετοχής είναι χαμηλή.
Κατά τη γνώμη του Reporter.gr το οποίο δεν προβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους αξιολογήσεις, η εταιρία Σαράντης είναι μια ελληνική εταιρία πρότυπο στην εποχή μας, μια εταιρία που θυμίζει παλιότερες εποχές όταν η Ελλάδα είχε να παρουσιάσει επιχειρηματικά επιτεύγματα.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr