Το χρονικό διάστημα είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους δανειστές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η δική τους αντιπρόταση κατεβάζει το όριο στον ένα χρόνο.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κείμενο του οποίου έχει ήδη διαμορφωθεί, οι εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι θα κριθούν βιώσιμες.
Τα στάδια για την υπαγωγή σε αυτή τη διαδικασία θα είναι τα εξής:
- Ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και θα συμπληρώνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο. Θα παραθέτει όλα τα φορολογικά του στοιχεία, τα οποία θα αξιοποιούνται ώστε να αποκλειστούν από τη ρύθμιση οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές»
- Ο λογιστής ή ανάλογα ο οικονομικός υπεύθυνος της επιχείρησης θα συμπληρώνει τα οικονομικά στοιχεία βάσει συγκεκριμένων δεικτών που θα υπάρχουν σε ειδική φόρμα στην ίδια ιστοσελίδα. Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες βιωσιμότητας που μετρούν π.χ. την εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε βάθος πενταετίας, την παλαιότητα των φορολογικών, ασφαλιστικών οφειλών και των τραπεζικών χρεών, τη δομή του χρέους (βραχυπρόθεσμο - μακροπρόθεσμο), την πορεία του EBITDA σε βάθος πενταετίας, τον δανεισμό προς τον τζίρο της επιχείρησης, τη ρευστότητα προς το σύνολο των υποχρεώσεων κ.ά. Από τους δείκτες αυτούς θα αξιολογείται το πόσο μπορεί η επιχείρηση να εξοφλεί κάθε μήνα στους πιστωτές της
- Ο επιχειρηματίας θα απευθύνεται στη συνέχεια στον Μεσολαβητή, ο οποίος θα αναλαμβάνει να καλεί όλους τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους, εάν έχουν απαιτήσεις. Αφού θα τους αναλύει τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης θα τους καλεί να συναινέσουν στη λύση που προτείνεται, δηλαδή στην αποπληρωμή τους βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων της επιχείρησης, δηλαδή των κερδών της που θα κατανέμονται με συγκεκριμένη αναλογία. Η αναλογία αυτή είναι 65% εξασφαλισμένοι πιστωτές (συνήθως τράπεζες), 25% Δημόσιο και εργαζόμενοι και 10% ανεξασφάλιστοι πιστωτές (συνήθως προμηθευτές)
- Θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση με στόχο την ταχεία ολοκλήρωσή της. Εφόσον η πρόταση συγκεντρώσει το 60% των πιστωτών, καθαρογράφεται και ο Μεσολαβητής επικυρώνει τη συμφωνία στο Πρωτοδικείο. Η επικυρωμένη συμφωνία συνιστά εκτελεστικό τίτλο και τίθεται άμεσα σε ισχύ, δηλαδή υποχρεούνται να την εφαρμόσουν όλοι και φυσικά το Δημόσιο
- Υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις με τις τράπεζες και ο επιχειρηματίας υλοποιεί τη συμφωνία, δηλαδή αποπληρώνει τις οφειλές του με βάση τις δυνατότητές του.
Μόνο για συνεργάσιμους και με προοπτικές επιχειρηματίες
Το νομοσχέδιο θα δώσει «σανίδα σωτηρίας» σε χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αλλά θα αφορά μόνο όσες αν και υπερχρεωμένες παραμένουν βιώσιμές, ενώ αποκλείει τους... στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ο μηχανισμός θα είναι δομημένος με τρόπο που δεν θα επιτρέπει τη συμμετοχή σε όσους δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους κατ' επιλογή και για να διασφαλιστεί αυτό θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (φορολογικές δηλώσεις, καταθέσεις σε τράπεζες κλπ).
Παράλληλα, σύμφωνα με άλλη ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αν ένας επιχειρηματίας δεν είναι συνεργάσιμος ή δεν συνεισφέρει με κεφάλαιο ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο στη διάσωση της επιχείρησής του, τότε αυτομάτως θα απομακρύνεται από την ιδιοκτησία της εταιρείας του.
Το σχέδιο εγκρίθηκε την Τετάρτη από το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και συμμετείχαν, πέραν των τακτικών μελών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Το νομοσχέδιο είναι λοιπόν έτοιμο από ελληνικής πλευράς, αλλά θα πρέπει να πάρει και την έγκριση των θεσμών.
Ποιους αφορά:
- Ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.
- Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
- Ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε σχετικά: «Σωσίβιο» μόνο σε συνεργάσιμους και με προοπτικές επιχειρηματίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr