Σε ότι αφορά το τελευταίο, είναι γεγονός ότι στην αγορά πληροφορικής, έστω και συγκρατημένα, τα χαμόγελα επέστρεψαν. Μετά από μια περίπου 5ετία «καχεξίας», οι δουλειές δείχνουν να ζωηρεύουν, ο κόσμος να εργάζεται με πάλι με «όρεξη», ενώ η ζήτηση αγοράς εργασίας έχει διευρυνθεί σημαντικά. Και ο καθοριστικός παράγοντας για την αλλαγή αυτή κλίματος στον κλάδο, θεωρείται το «τρέξιμο» των έργων του δημοσίου, ενόψει του κλεισίματος του 3ου ΚΠΣ και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΕΠ ΚτΠ).
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, «οι δουλειές» άνοιξαν πάλι και πλέον όλοι κοιτάζουν να δουν πως θα επωφεληθούν από την νέα πορεία στην οποία έχει πλέον εισέλθει ο κλάδος. Η αλαγή αυτή διακρίνεται και στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, οι οποίες παρόλο κατά μέσο όρο υπο-αποδίδουν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., εν τούτοις διαρκώς «τσιμπάνε» σε αξίες. Κάποιες επιχειρήσεις μάλιστα υπεραποδίδουν σε σχέση με το Χ.Α. καθώς εικάζεται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο επενδυτών. Για παράδειγμα η Byte Computer και η Unibrain, παρουσιάζουν αύξηση της αξίας τους στην διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών πάνω από 50%.
Σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα, οι μετοχές που υπεραπάδωσαν (Microland, Altec, Info-Quest, Rainbow κ.λπ), οφείλουν κατά βάση την αύξηση της κεφαλαιοποίησής τους σε σημαντικές συμφωνίες (Info-Quest, SingularLogic) ή σε προσδοκίες συμφωνιών (Altec, Microland). Λίγες και κυρίως οι μικρές του κλάδου (Profile, Rainbow, Ίλυδα κ.λπ.)- οφείλουν την υπεραπόδοσή τους στο ταμπλό του Χ.Α. στην καθημερινή τους επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία εμφανίζεται να διευρύνεται με ισχυρές επιστροφές στους μετόχους της.
Από την άλλη πλευρά της προσφοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει κατά καιρούς η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα ή δράσεις, ύψους 1,4 δισ. ευρώ που είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή αναμένουν την έναρξή τους. Από αυτή την προϋπολογιζόμενη δαπάνη μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ, αφήνοντας έτσι σε εκκρεμότητα περίπου κονδύλια 0,9 εκατ. ευρώ. Αν στις εκκρεμότητες αυτές συνυπολογιστούν και τα έργα άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ.Αν.) ή έργα που δεν εντάσσονται στο ΚΠΣ (π.χ. ΟΠΑΠ), τότε ο προϋπολογισμός των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μπορεί να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
Το ζητούμενο βεβαίως δεν είναι ποια έργα βρίσκονται σε «εκκόλαψη», αλλά ποια θα συμβασιοποιηθούν και θα υλοποιηθούν. Προς τη κατεύθυνση αυτή, παρά την κινητικότητα που υπήρξε υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τις δυνατότητες της χώρας ν απορροφήσει τα παραπάνω έργα. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για περικοπή του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κατά 111 εκατ. Ευρώ, μόνον για το 2006. Εξάλλου όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, παρά την ανάκαμψη των πωλήσεων του κλάδου, οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες και ότι το τελικό αποτέλεσμα, θα υστερεί του αρχικού στόχου. Γι αυτό πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν απαισιόδοξοι, παρά τα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς. Οι πιο απαισιόδοξοι αναφέρουν ότι η ανάκαμψη είναι αποτέλεσμα του... «εδώ και μη παρέκει» της αγοράς, σημειώνοντας ότι η αγορά «έξυσε» πάτο το 2005 και πλέον η ανάκαμψη ήταν αναπόφευκτη. Προσθέτουν τέλος, ότι η επιστροφή αυτή δεν θα έχει διάρκεια καθώς απουσιάζει το βάθος της αγοράς.
Από την άλλη πλευρά, οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η αγορά ως ένα βαθμό έχει «ξεκαθαρίσει» από τις υπερβολές του 1999-2000 -είτε με πτωχεύσεις, είτε με συγχωνεύσεις, είτε με εξυγίανση των βασικών μονάδων της αγοράς- και πλέον η πορεία δεν μπορεί παρά να υπάρξει είναι η άνοδος. Και αυτό είναι κάτι που απεικονίζεται στα αποτελέσματα 9μήνου, όπου τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία (λειτουργική, προ φόρων κ.λπ.) εμφανίζονται αυξημένα. Η πλήρης εικόνα ωστόσο για την πορεία της αγοράς δεν θα είναι ορατή παρά μόνον στο τέλος του 2007, και αφού διανυθεί ένας μεγάλο κύκλος που αφορά τα μεγάλα έργα πληροφορικής.
Οι νέοι παίκτες
Μέσα σ αυτό το πλαίσιο, επιχειρηματικά υπήρξαν πέρυσι αρκετές κινήσεις που οδή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr