Επίσης, ο ΠΑΣΕΠΠΕ ανακοίνωσε την προκήρυξη για δεύτερη φορά των Ελληνικών Βραβείων Περιβάλλοντος.
Όπως επεσήμανε ο Σύνδεσμος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία θα συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, καθώς μια πρόσκληση της επιχειρηματικότητας του σήμερα είναι η έλλειψη πόρων, ο τρόπος διαχείρισης διαφόρων υλικών και η εξοικονήμηση ενέργειας.
Στα πλαίσια αυτά, τα βραβεία αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύουν στην αναγνώριση και στην ανταμοιβή εμπνευσμένων μοντέλων, τα οποία οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής οικονομίας με καινοτόμες και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις. Σύμφωνα, άλλωστε, με τη νέα φιλοσοφία των βραβείων, η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία και στην κυκλική οικονομία.
Οι τέσσερις κατηγορίες των βραβείων
Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απονέμονται στις παρακάτω 4 κύριες κατηγορίες και σε μια υποκατηγορία:
1η Κατηγορία - Βραβείο Οργάνωσης και Διοίκησης (Management Award)
Το βραβείο αυτό απονέμεται σε οργανισμό ή σε ομάδα οργανισμών με στρατηγικό όραμα και σύστημα διαχείρισης, που του επιτρέπει να βελτιώνει συνεχώς τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις. Για την αποτελεσματική επίτευξη αυτού του στόχου το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης θα πρέπει να καθοδηγείται από τις ακόλουθες 4 βασικές αρχές:
Στρατηγική ενσωμάτωσης: Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και ηθικές πτυχές της αειφόρου ανάπτυξης θα πρέπει να ενταχθούν με σαφήνεια στη συνολική στρατηγική του οργανισμού, στις πολιτικές που υιοθετεί και στο επιχειρηματικό μοντέλο του. Σαφής στόχος του θα πρέπει να είναι η ένταξη στο επιχειρηματικό μοντέλο του η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων του, συμπεριλαμβανομένων και στόχων και δεικτών παρακολούθησης των επιδόσεών του σε όλους τους τομείς.
Επιδόσεις: Ο στόχος θα πρέπει να είναι η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του οργανισμού, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την αξιολόγηση και τη μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων και τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων.
Διαφάνεια: Ο οργανισμός θα πρέπει να δημοσιοποιεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις. Θα πρέπει να δημοσιεύει περιβαλλοντικές εκθέσεις (όπως για παράδειγμα, η περιβαλλοντική δήλωση κατά EMAS) και εντός του οργανισμού οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή στην εφαρμογή του προγράμματος.
Αξιοπιστία: Η αξιοπιστία του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης πρέπει να εξασφαλίζεται από εξωτερικούς και ανεξάρτητους κρατικούς λειτουργούς - ελεγκτές περιβάλλοντος. Οι πιστοποιημένες δράσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο τις δράσεις που έχουν αναληφθεί από τον οργανισμό για τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων όσο και την δημοσιοποίηση των πληροφοριών μέσω της περιβαλλοντικής έκθεσης.
Ο Οργανισμός θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρωτοπόρος στον τομέα του και ότι αποτελεί πρότυπο για άλλους οργανισμούς, ώστε να ακολουθήσουν τις 4 βασικές αρχές που αναλύθηκαν προηγουμένως, δηλαδή στρατηγική ενσωμάτωσης, επιδόσεις, διαφάνεια και αξιοπιστία.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι διαφορετικές ανάλογα με το μέγεθός τους. Για το λόγο αυτό, από εφέτος στην πρώτη αυτή κατηγορία δημιουργήθηκαν δύο υποκατηγορίες, ώστε να βραβευθούν τόσο οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις όσο και οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Ο χαρακτηρισμός των επιχειρήσεων ως πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες ορίζεται με σαφήνεια από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
2η Κατηγορία - Βραβείο Προϊόντος & Υπηρεσιών (Products & Services Award)
Το βραβείο αυτό αφορά στην επιτυχή διάθεση στην αγορά ενός νέου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας με ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη.
Το προϊόν ή η υπηρεσία μπορεί να είναι ένα νέο ή τροποποιημένο σχέδιο, ή η καινοτόμος εφαρμογή ενός υπάρχοντος, με τρόπο που να προωθεί περισσότερες βιώσιμες μορφές παραγωγής και κατανάλωσης ή συμβάλλει σε μια βιώσιμη κυκλική οικονομία. Το προϊόν ή η υπηρεσία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, κάνοντας παράλληλα πιο αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων και ελαχιστοποιώντας την χρήση επικίνδυνων ουσιών, τις εκπομπές αποβλήτων και ρυπαντών καθ΄όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος (π.χ. από την προέλευση του υλικού, την παραγωγή του, τη διανομή του έως και την χρήση του και την τελική του διάθεση). Το προϊόν ή η υπηρεσία πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες και η παραγωγή και η κατανάλωσή τους θα πρέπει να συμβάλουν σε μια δίκαιη κοινωνική πρόοδο (equitable social progress).
Οι επιχειρήσεις που θα βραβευθούν, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν την «αιχμή» της αειφόρου ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελώντας πρότυπο για άλλες επιχειρήσεις. Η ύπαρξη Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος (European Ecolabel) ή κάποιας ισοδύναμης πιστοποίησης προϊόντος θεωρείται ως ένα ευνοϊκό κριτήριο για την βράβευση μιας επιχείρησης.
3η Κατηγορία - Βραβείο Διεργασίας (Process Award)
Με το βραβείο αυτό επιβραβεύεται η επιτυχής εφαρμογή μιας καινοτόμου ιδέας στις διεργασίες μιας επιχείρησης και στην παραγωγική της διαδικασία.
Οποιαδήποτε καινούργια λύση στην παραγωγή μπορεί να περιλαμβάνει την εφαρμογή εντελώς νέων διεργασιών ή τεχνικών ή την καινοτόμο εφαρμογή των υφιστάμενων. Σε κάθε περίπτωση, η λύση που υιοθετείται θα πρέπει να έχει θετική συμβολή στην περιβαλλοντική πλευρά της αειφορίας και ταυτόχρονα να δίνει θετικές οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές. Η υιοθετούμενη τεχνολογία θα πρέπει να αυξάνει την αποδοτικότητα των πόρων και να μειώνει τον κύκλο ζωής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικότερα πρώτες ύλες και ενέργεια, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή η ελαχιστοποίηση χρήσης επικίνδυνων ουσιών.
4η Κατηγορία - Βραβείο Διεθνούς Επιχειρηματικής Συνεργασίας (International Business Cooperation Award)
Για την απονομή του βραβείου αυτού θα πρέπει ένας ιδιωτικός φορέας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει συνεργαστεί με κάποιον άλλον φορέα από αναδυόμενη ή αναπτυσσόμενη χώρα. Ο φορέας αυτός μπορεί να προέρχεται είτε από τον ιδιωτικό, είτε από τον δημόσιο τομέα, να είναι μη κυβερνητική οργάνωση ή να προέρχεται από τον ακαδημαϊκό τομέα.
Η επιχειρηματική αυτή συνεργασία θα πρέπει να έχει αξιοσημείωτη συμβολή σε ένα ή περισσότερα από τα τρία στοιχεία της αειφόρου ανάπτυξης (προστασία του περιβάλλοντος, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ανάπτυξη) με τη μεταβίβαση ή την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ή συστήματος διαχείρισης.
Η σχεδίαση της επιχειρηματικής συνεργασίας θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και να διαθέτει τους κατάλληλους πόρους για την επίτευξη των στόχων της. Στους τελευταίους, εκτός των προαναφερθέντων θα μπορούσε να περιληφθεί και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Για τον προσδιορισμό των αναδυομένων και αναπτυσσομένων χωρών χρησιμοποιείται ο σχετικός κατάλογος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Υποκατηγορία: Βραβείο Επιχειρηματικότητας & Βιοποικιλότητας (Business & Biodiversity Award)
Η απονομή του βραβείου αυτού αφορά σε επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, σύστημα διαχείρισης προϊόντων και υπηρεσιών ή διεθνή συνεργασία που θα έχει μια σημαντική συμβολή στην ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και στην υποστήριξη των φυσικών οικοσυστημάτων.
Οι νικητές του βραβείου επιλέγονται από τις εταιρείες που διαγωνίστηκαν σε μία από τις τέσσερις κύριες κατηγορίες.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα λεχθέντα, μια εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει σε όλες τις 4 κύριες κατηγορίες καθώς και στην υποκατηγορία «Επιχειρηματικότητα & Βιοποικιλότητα».
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Αίτηση για συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν εταιρίες που είναι καταχωρημένες στα μητρώα ενός εκ των 28 κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των υπό ένταξη και υποψήφιων προς ένταξη χωρών (Ισλανδία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία). Οι εταιρείες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουν βραβευτεί σε εθνικό επίπεδο. Καμιά εταιρεία δεν μπορεί να κάνει αίτηση προς βράβευση απ’ ευθείας στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αιτήσεις προς την Επιτροπή υποβάλλονται από τον εθνικό οργανισμό, ο οποίος αναλαμβάνει σε κάθε χώρα τη διεξαγωγή των βραβείων και περιλαμβάνουν μόνο νικητές σε εθνικό επίπεδο. Κάθε χώρα μπορεί να αποστείλει μέχρι 12 εταιρείες προς βράβευση και μέχρι 4 εταιρείες ανά κατηγορία.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία πανευρωπαϊκή βράβευση πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο στη Λυών, όπου συμμετείχαν συνολικά 152 επιχειρήσεις από 24 χώρες (αριθμός ρεκόρ), εκ των οποίων 12 ήταν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες βραβεύτηκαν στην Αθήνα σε ειδική τελετή τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Ελληνικές εταιρείες που έχουν βραβευτεί
Από το 2004 έχουν βραβευθεί πολλές γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθες: ΔΕΗ Α.Ε, ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EFG EUROBANK ERGASIAS, COCO-MAT, FRIGOGLASS, INTERAMERICAN, VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., ΒΙΒΕΧΡΩΜ Α.Ε., ΕΛΒΑΛ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε., ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, VITEX, B/S/H Α.Β.Ε, NANOPHOS Α.Ε, ΑΜΑΛΙΑ HOTELS, J&P ΑΒΑΞ Α.Ε, κ.α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr