Έτσι από την 1 Ιανουαρίου 2016, με διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, καταργείται η διάταξη που ίσχυε και προέβλεπε μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερέβαινε τα 200.000 ανά εκατό λιτρα μπύρας το χρόνο.
Με τη νέα διάταξη οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής των ζυθοποιείων, φτάνοντας έως και το 75% του ισχύοντος συντελεστή. Από το μέτρο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρω.
Ουσιαστικά για ψίχουλα καταργεί έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο που τα τελευταία χρόνια κέρδιζε διαρκώς μερίδια αγοράς.
Έτσι στις μικροζυθοποιιες η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 εκατόλιτρα ετησίως επιβάλλεται ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας να είναι μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και καθορίζεται στο 1,30 ευρω .
Για ζυθοποιίες με παραγωγή από 15.000 έως και 50.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο ο συντελεστής είναι στο 55% του κανονικού δηλαδή 1,43 ευρω.
Για παραγωγή από 50.000 έως και 100.000 εκατόλιτρα ετησίως ο συντελεστής αυξάνεται στο 60% του κανονικού ,δηλαδή 1,56 ευρω ενώ για ετήσια παραγωγή από 100.000 έως και 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ο συντελεστής είναι στο 75% του κανονικού , δηλαδή 1,95 ευρω ανά εκατόλιτρο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr