Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι τα πορίσματα "φωτιά" της Διεύθυνσης Ελέγχου αν και είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμα -παρά το ότι τα γραφεία της Διεύθυνσης υπέστησαν σοβαρή ζημιά από την πρόσφατη έκρηξη βόμβας στη Σταδίου- ωστόσο, λόγω εκλογών δεν πρόκειται να ανακοινωθούν προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος.
Το σίγουρο είναι, σημειώνουν, πηγές της αγοράς, ότι ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών έχει γυρίσει σελίδα στην ιστορία του, με βασικότερη εξέλιξη τη μείωση των εκπροσώπων του. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εντός της προσεχούς διετίας, ο αριθμός των εταιρειών θα έχει μειωθεί περαιτέρω στις 20-25 επιχειρήσεις για να καταλήξει τελικώς στις 10 πιο δυνατές. Λίστα στην οποία βεβαίως θα υπερέχουν οι πολυεθνικές όπως Allianz, Ergo, Generali, AXA, Grupama κ.λπ.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η αγορά των ασφαλειών έχει αλλάξει σελίδα στην ιστορία της, φυσική απόρροια του πλήγματος που έχει δεχτεί από την κρίση. Χαρακτηρηστικά σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά 67 εταιρείες από 110 που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο η εταιρεία ΕVIMA GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (πρώην «ΠΡΩΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»), η Διεθνή Ενωση Ανώνυμη Ασφαλιστική εταιρεία και πιο πρόσφατα La Vie Aνώνυμη Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία Υγείας.
Επίσης, το 2012 το σύνολο των ασφαλίστρων, διαμορφώθηκε στα 4,4 δισ. ευρώ, από 4,9 δισ. ευρώ το 2011, 5,3 δισ. ευρώ το 2010 και 5,4 δισ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες η αγορά συνέχισε την καθοδική της πορεία και το 2013 και εκτιμάται ότι το σύνολο των ασφαλίστρων έσπασε προς τα κάτω την βάση των 4 δισ. ευρώ. Οσον αφορά την τρέχουσα χρήση, πηγές λένε ότι το πρώτο δίμηνο η παραγωγή σημείωσε περαιτέρω πτώση 2%.
Την ίδια στιγμή στο χορό των εξελίξεων βρίσκονται και τρεις τραπεζικοί όμιλοι και συγκεκριμένα η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιώς, οι οποίοι αναζητούν αγοραστές των ασφαλιστικών θυγατρικών τους που είναι αντίστοιχα η Eurolife, η Εθνική Ασφαλιστική και η Αγροτική Ασφαλιστική.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τραπεζικοί όμιλοι συζητούν με πολυεθνικούς κολοσούς της αγοράς προκειμένου να τους μεταβιβάσουν τις θυγατρικές τους και έτσι να αποδεσμευτούν οι ίδιοι από την υποχρέωση που έχουν να διατηρούνπρόσθετο απόθεμα στα ταμεία τους για την κάλυψη των επισφαλειών στις ασφάλειες.
- Ο πυλώνας Ι, θα καθορίζει τους χρηματοοικονομικούς πόρους τους οποίους χρειάζεται η εταιρία προκειμένου να έχει τα επιθυμητά επίπεδα φερεγγυότητας.
- Ο πυλώνας ΙΙ, θα καθορίζει τις ποιοτικές απαιτήσεις και θα παρέχει μεγαλύτερα προνόμια παρέμβασης στις εποπτικές αρχές.
- Τέλος, ο πυλώνας ΙΙΙ, θα καθορίζει τις απαιτήσεις δημοσίευσης /διαφάνειας , δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ελέγχου στην εποπτεία αναφορικά με την ασφαλιστική αγορά αλλά και με την προστασία των καταναλωτών.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές;
To βασικό πλεονέκτημα για τους καταναλωτές (κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων αλλά και δικαιούχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων) είναι το επαρκές επίπεδο προστασίας απέναντι σε πιθανή αφερεγγυότητα της εταιρίας με την οποία συνεργάζονται, δεδομένου ότι η εταιρία διασφαλίζει ότι το κεφάλαιο που διατηρεί είναι ανάλογο των κινδύνων που αναλαμβάνει.
Ο αυξημένος ανταγωνισμός στις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές θα επιφέρει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων σε πιο προσιτές τιμές για τον
καταναλωτή , δεδομένου ότι με το Solvency II τα ασφαλιστικά προϊόντα θα κοστολογούνται με τις σωστές τιμές αφού θα γίνεται σωστή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr