Αν το 2007 που ήταν η χρονιά με τα υψηλότερα κεφάλαια που διανεμήθηκαν ποτέ στο Χ.Α. ως κέρδη, το 2013, συνολικού ύψους 5,3 δις. ευρώδηλαδή η περασμένη χρήση είναι η πιο φτωχή. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή μέχρι στιγμής το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα μοιραστούν οι μέτοχοι στο Χ.Α. δεν ξεπερνά τα 430 εκατ. ευρώ και μετά βίας θα φτάσει μέχρι το τέλος του εξαμήνου που ανακοινώνονται τα σχετικά στοιχεία, τα 500 εκατ. ευρώ. Εκκρεμούν μία, δύο περιπτώσεις εισηγμένων, όπως η Jumbo, που δεν έχει διευκρινίσει ποια μερισματική πολιτική θα ακολουθήσει με τις; Πληροφορίες, ωστόσο, να επιμένουν και να κάνουν λόγο για διπλό μέρισμα (και μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου ή προμέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου).
Πρωταγωνίστριες στα μερίσματα, παραδοσιακά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν οι τράπεζες. Τα άσχημα αποτελέσματα και η ανακεφαλαιοποίησή τους με αποτέλεσμα ο έλεγχός τους να περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου, στέρησαν από την αγορά τη διανομή των μερισμάτων, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Φέτος, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, 28 μόνο εταιρείες θα διανείμουν μέρισμα.
Πάντως, αρκετές εταιρείες την τελευταία διετία επιστρέφουν κεφάλαια προς τους μετόχους. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν αυτό το πλεονέκτημα διότι έχουν γεμάτο ταμείο και αρνητικό καθαρό δανεισμό. Τα διαθέσιμα που έχουν συσσωρεύσει, δηλαδή, λόγω ισχυρών ταμειακών ροών, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και περιορισμού των εξόδων, είναι πολύ υψηλότερα από τις τραπεζικές υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό επιτρέπει όχι μόνο να εισπράττουν τόκους αλλά και να χρηματοδοτούν με «φθηνά» κεφάλαια τις δραστηριότητες και πιθανόν να εκμεταλλεύονται τυχόν ευκαιρίες. Ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους μετόχους τους που παραμένουν πιστοί στην επιλογή της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση. Η εκτίμηση των αναλυτών αναφέρει ότι το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά στη διανομή μερισμάτων, καθώς το συγκεντρωτικό ποσό δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με το 2008, που ξεκινάει η ύφεση στη χώρα μας, τα μερίσματα του 2013 θα παρουσιάσουν μία πτώση της τάξεως του 83%. Σχεδόν 2 στις 3 κερδοφόρες εταιρείες αποφάσισαν να μη μοιράσουν μερίσματα για τα κέρδη του 2013, σε μια προσπάθεια να ενισχύουν το ταμείο τους και να περιορίσουν τον δανεισμό τους.
Ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις που παραδοσιακά έδιναν μερίσματα, φέτος δεν το κάνουν, είτε λόγω αμυντικής πολιτικής είτε λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil). Eπίσης, να διευκρινισθεί ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής τους ενίσχυσης την τελευταία εξαετία. Εξαιτίας της αρνητικής εικόνας και το 2013, στις φετινές ετήσιες συνελεύσεις του καλοκαιριού δεν θα διανεμηθούν μερίσματα σε κλάδους όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι κατασκευές, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι κλωστοϋφαντουργίες, η μεταλλουργία, η ακτοπλοΐα και το λιανεμπόριο.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr