Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σημειώνουν ότι στα πρότυπα της εμπλοκής του κ. Εύθυμη Βιδάλη, που ορίστηκε διαπραγματευτής για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους για λογαριασμό της κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει ένα στέλεχος που θα εποπτεύσει τις κεφαλαιοποιήσεις, συγχωνεύσεις, διοικητικές αλλαγές κλπ, σε συνδυασμό με την αναγκαία αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού των εταιριών. Κι όλα αυτά την ώρα που στελέχη των εταιριών κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται επικίνδυνα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να απωλέσει η χώρα μας τα πρωτεία στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού από την Τουρκία. Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό το ενδεχόμενο εκτιμάται ότι έχει η σωτηρία ή μη της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς εάν χαθεί ο όγκος της παραγωγής της, μειώνεται σημαντικά η συνολική παραγωγή της χώρας μας. Η ελληνική παραγωγή το 2013 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε περί τους 119 χιλ. τόνους, με την παραγωγή της Τουρκίας να φθάνει ήδη τους 85-90 χιλ. τόνους. «Η Τουρκία έχει πάρει κεφάλι. Δεν υπάρχει χρόνος. Η καθυστέρηση είναι καταστροφική για όλους» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της αγοράς.
Στο φόντο της συνάντησης της 11.3.2014, που έγινε υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, από στελέχη των εταιριών σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί άμεσα και συντονισμένα από όλες τις Τράπεζες «περίοδος ανοχής» για την ομαλή λειτουργία των υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης προκειμένου να μην υπάρξουν «ατυχήματα». Επίσης υπογραμμίζεται ότι οι τράπεζες «θα πρέπει να αξιοποιήσουν ουσιαστικά τον θεσμό του CRO (Chief Restructuring Officer) με στελέχη επιλογής τους οι οποίοι θα ελέγχουν την υλοποίηση των προγραμμάτων ρευστότητας αλλά και θα συνεισφέρουν δημιουργικά στο έργο της αναδιάρθρωσης.»
Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μέχρι στιγμής κάποιες τράπεζες δε δείχνουν διάθεση συνεργασίας «Δεν υπάρχει επαρκής γνώση και τεχνογνωσία των Τραπεζών στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, ο μεταξύ τους συντονισμός είναι ανύπαρκτος. Είναι κρίμα ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών να γίνεται το πειραματόζωο όπου οι Τράπεζες θα μάθουν για τον τρόπο που θα συνεργάζονται και θα διαχειρίζονται θεσμικά και νομικά τις αναδιαρθρώσεις» τονίζουν χαρακτηριστικά. και ζητούν «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που επιτάσσει η παρατεταμένη ύφεση της πραγματικής οικονομίας κάνοντας μεγάλες υπερβάσεις στο τρόπο λειτουργίας τους, έτσι ώστε να καταστούν γρήγορα ικανές και επαρκείς για να επανακαθορίσουν την πορεία ολόκληρων κλάδων της οικονομίας»
Σημειώνεται ότι οι 4 μεγάλες εταιρίες που ουσιαστικά ορίζουν και τον χώρο απασχολούν το 80% των συνολικών εργαζόμενων, ήτοι περί τους 5.000 εργαζόμενους.
Γ.Α.