Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
«Με όλες αυτές τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΑΝ δίνονται αποκλειστικά προνόμια στους εισαγωγείς ψωμιού και μόνο» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπό την ηγεσία του Κ. Χατζηδάκη, έχουν γίνει δύο τροποποιήσεις στον νόμο της αρτοποιίας, με διατάξεις που τελικά ευνοούν το κατεψυγμένο ψωμί. Εκτίμησε δε, ότι οι τελευταίες τροποποιήσεις που προωθούνται, κρύβουν σκοπιμότητα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα bake off των πολυκαταστημάτων που ψήνουν κατεψυγμένο, εισαγόμενο προϊόν να ονομάζονται φούρνοι.
Εξάλλου, ο κ. Μούσιος τόνισε ότι σε κανένα σημείο της έκθεσης του ΟΟΣΑ δεν αναφέρεται ότι το ψωμί πρέπει να ζυγίζεται. Σημείωσε δε, ότι στην Ελλάδα, από το 1984 το ψωμί πωλείται ανά τεμάχιο και όχι ανά κιλό. Εκ του νόμου υπάρχουν προκαθορισμένα βάρη (250, 350, 500, 750, 1.000, 1.500 και 2.000 γρμ), ενώ τα περισσότερα είδη ψωμιού διατίθενται στο βάρος των 350 γρμ. Ωστόσο, στην έκθεση αναφέρεται ότι πρέπει να καταργηθούν τα προκαθορισμένα βάρη και ο παραγωγός να παράγει τα προϊόντα του σε όποιο βάρος επιθυμεί και η πώλησή του να γίνεται ανά τεμάχιο. Η Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, ζητά το ζύγισμα των προϊόντων άρτου να μην περιοριστεί μόνο στα αρτοποιεία, αλλά να γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. «Συμφωνούμε να πωλείται το ψωμί με το ζύγι, αλλά παντού» ανέφερε ο κ. Μούσιος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καβαθάς ανέφερε ότι η βιοτεχνία αρτοποιών δέχεται ισχυρό χτύπημα με τις αλλαγές που προωθούνται στην αρτοποιητική νομοθεσία. Όπως είπε σε σύντομο χαιρετισμό του, η ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει και ταυτίζεται με τις απόψεις της ομοσπονδίας αρτοποιών και θα συνεχίσει τον αγώνα της με στόχο να αποτρέψει τη συρρίκνωση και τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.