Σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 ο κλάδος των δομικών υλικών θα χαρακτηριστεί ως ένας από τους οκτώ κλάδους- πυλώνες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα τύχει ιδιαίτερης χρηματοδότησης.
Επίσης στο νέο ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί η δράση «Εξοικονομώ Κατ Οίκον» και θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δική του πρόταση και όχι για θέμα που έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, πως ένας καλός τρόπος στήριξης των κατασκευών και ιδιαίτερα του αλουμινίου είναι η παροχή και φορολογικών κινήτρων για ενεργειακές αναβαθμίσεις σπιτιών. «Δεν μιλάω για παραπάνω χρήματα που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διατεθεί μέρος των κονδυλίων που αφορούν το επίδομα θέρμανσης και τα οποία δεν απορροφώνται από τα νοικοκυριά ή να επιλέγουν τα ίδια τα νοικοκυριά την φορολογική ελάφρυνση έναντι του επιδόματος θέρμανσης για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους.
Για την πάταξη του παραεμπορίου στον κλάδο, ο υπουργός ανέφερε ότι από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζεται να δοθούν περισσότερες ευθύνες στις περιφέρειες για αύξηση των ελέγχων και θα γίνει διασύνδεση των τελωνείων με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για να διασφαλίζονται τα πρότυπα.
Ο υπουργός ανέφερε ότι συγκροτήθηκε η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική και μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για μείωση του ενεργειακού κόστους και για τη χρηματοδότηση. «Θέλουμε να είμαστε υπουργείο βιομηχανίας με ενεργές βιομηχανίες στη χώρα», κατέληξε.
Καμπανάκι κινδύνου από την ένωση Αλουμινίου
O ελληνικός κλάδος αλουμινίου με 7.000 εταιρίες, 30.000 εργαζομένους και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα δεν θα μπορέσει να παραμείνει για πολύ ακόμη στη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Ε. Ταφρόγλου υπογραμμίζοντας ότι το 2013 ήταν χρονιά σταθμός καθώς υπήρξε πτώση 70% των προϊόντων διέλασης σε σχέση με το 2007 και η παραγωγή κατέβηκε στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του 1990.
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» αν και είχε στρεβλώσεις το 2013 λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά, όπως είπε, σημειώνοντας ότι ο κλάδος έχει κάνει πρόταση το pvc να μην έχει το ίδιο ύψος επιδότησης με το αλουμίνιο.
Ο κ. Ταφρόγλου επισήμανε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό με εισαγωγές προϊόντων κυρίως από Τουρκία τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ ώστε να τοποθετηθούν σε κατοικίες.
Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου Gerd Gotz αναφέρθηκε στα ευρήματα πρόσφατης έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες πολιτικές και κανονισμοί της ΕΕ ευθύνονται για το χάσμα ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
Χαλυβουργία Ελλάδος: Ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους
Την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους επισήμανε ο διευθυντής Ενέργειας της Χαλυβουργίας Ελλάδος Δημήτρης Κολαϊτης ο οποίος τόνισε ότι το εργοστάσιο μπορεί να ξανανοίξει εφόσον υλοποιηθεί η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό, υψηλές τιμές ενέργειας) είναι αναγκασμένη να καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις.