Οι ενδιαφερόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.
Προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση είναι η συναίνεση της πιστώτριας τράπεζας όπως επίσης και η καταβολή ετησίως από το δανειολήπτη και μέχρι τη λήξη του δανείου προμήθειας ασφαλείας σε ποσοστό 2% επί του ανεξόφλητου κάθε φορά υπολοίπου του δανείου.
Η ρύθμιση των δανείων αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Πτηνοτροφικών Προϊόντων «Πτηνοτροφική», του Σύνδεσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών, οι οποίοι είχαν στείλει τον περασμένο Οκτώβριο, επιστολή στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η εξυπηρέτηση των δανείων και ειδικά ως προς το χρόνο που αυτά είναι απαιτητά, είναι αδύνατη.
Συγκεκριμένα, επεσήμαιναν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας της κρίσης στην αγορά, της ανόδου των ζωοτροφών, της έλλειψης ρευστότητας που προκαλούν οι τεράστιες επισφάλειες από σφραγισμένες επιταγές πελατών και η ανεπάρκεια δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Επίσης, ζητούσαν να αντιμετωπιστούν ακραίες συμπεριφορές των τραπεζών με την αποστολή των δανείων αυτών στα Δημόσια Ταμεία, σημειώνοντας ότι αυτό θα στερήσει τις επιχειρήσεις από φορολογική ενημερότητα, γεγονός που θα τις οδηγήσει σε συντομότερο κλείσιμο και αφανισμό.
Βέβαια, οι πτηνοτρόφοι ζητούσαν την παράταση εξόφλησης του κεφαλαίου σε 50 εξαμηνιαίες δόσεις και τη μείωση του επιτοκίου στο ύψος των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ωστόσο η απόφαση ορίζει τη διάρκεια εκάστου δανείου ενδεκαετή, εξοφλούμενου σε πέντε ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με περίοδο χάριτος έξι ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr