Ως εκ τούτου, ντόπια, ελληνικά και γενικότερα ευρωπαϊκά κρασιά υφίστανται έντονο ανταγωνισμό, καθώς ολοένα και περισσότερο κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις υπεραγορές κρασιά προερχόμενα από τις προαναφερθείσες χώρες.
Ωστόσο, υπάρχουν εισαγωγείς και διανομείς οίνου που ενδιαφέρονται για το ελληνικό κρασί και περιλαμβάνουν στις επιλογές τους κρασιά ελληνικής προέλευσης. Επιπλέον, η αλυσίδα υπεραγορών ‘Alpha Mega’, η οποία απευθύνεται στη μεσαία-ανώτερη οικονομικά ομάδα καταναλωτών, διαθέτει στην κάβα της ειδικό τμήμα με ελληνικά κρασιά.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, φαίνεται ότι έχουν συσσωρευθεί αρκετά αποθέματα κρασιού, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την αγορά, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπεραγορών ‘Alpha Mega’ με τον όμιλο ‘TESCO’ έχουν τοποθετηθεί στο ράφι περί τους 50 κωδικούς κρασιού.
Τέλος, αρνητική επίδραση στην αγορά είχε η χρεοκοπία των υπεραγορών ‘Ορφανίδη’ με απλήρωτες οφειλές ύψους 85 εκ. ευρώ σε προμηθευτές.
Οι κυπριακές εισαγωγές κρασιού
Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία, η συνολική αξία των κυπριακών εισαγωγών κρασιού ανήλθε, το 2012, σε 14,57 εκ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εξαγωγές, οι οποίες ανήλθαν το 2012 σε 1,68 εκ. ευρώ.
Το μερίδιο αγοράς του εισαγόμενου οίνου στην κυπριακή αγορά ανέρχεται σε 28%, σημειώνοντας, μάλιστα, συνεχή ανοδική πορεία από το 2003 έως το 2012, σύμφωνα με την ‘IWSR’. Κυριότερη χώρα προέλευσης εισαγόμενου οίνου (ως προς την αξία των εισαγωγών), το 2012, ήταν η Ελλάδα, με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να ακολουθούν.
Οι εισαγωγές ελληνικού κρασιού στην κυπριακή αγορά, το 2012, κάλυπταν το 24,7% του συνόλου των εισαγωγών, σημειώνοντας περιορισμένη μείωση σε σχέση με το 2011, οπότε το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 25,7%. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο όγκου εισαγωγών κρασιού την πρώτη θέση, το 2012, κατέλαβε η Ιταλία, με την Ελλάδα να ακολουθεί.
Ως προς τη μέση τιμή του εισαγόμενου στην Κύπρο κρασιού, το 2012, περιορίστηκε στα 2,12 ευρώ/κιλό, από 2,4 ευρώ/ κιλό το 2011. Η μέση τιμή του εισαγόμενου εξ Ελλάδος κρασιού ήταν υψηλότερη, ανερχόμενη σε 2,74 ευρώ/ κιλό από 3,28 ευρώ/ κιλό το 2011.
Παράλληλα, η διείσδυση των αποκαλούμενων «νέων χωρών» (Χιλή, Ν. Αφρική και Αυστραλία) στην κυπριακή αγορά οίνου καθίσταται εντονότερη, καθώς από εισαγωγές ύψους 776,8 χιλ. ευρώ το 2011 (ήτοι ποσοστό 5,9% επί του συνόλου των εισαγωγών), το 2012 ξεπεράστηκαν οι 967 χιλ. ευρώ (ήτοι ποσοστό 6,6% επί του συνόλου των εισαγωγών).
Σαφώς εντονότερη είναι η παρουσία του χιλιανού οίνου, δεδομένου ότι το 2012 η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 616,7 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 10,4% σε σχέση με το 2011.
Το πρώτο εξάμηνο του 2013 σημειώθηκε αισθητή πτώση στην αξία των κυπριακών εισαγωγών κρασιού, ανερχόμενη σε 7,7%, γεγονός το οποίο δικαιολογείται από την οικονομική συγκυρία. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση σε επίπεδο ποσοτήτων, η οποία ανήλθε σε 11,5%. Η αξία των εισαγωγών ελληνικού κρασιού ανήλθε σε 8,7%, αν και ο όγκος των εισαγωγών σημείωσε περιορισμένη αύξηση της τάξης του 1,1%.
Το μερίδιο των εισαγωγών ελληνικού κρασιού επί του συνόλου του εισαγόμενου κρασιού (ως προς την αξία των εισαγωγών) διατηρήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο του 2012 (23,5% από 23,8%). Η μέση τιμή του εισαγόμενου κρασιού διαμορφώθηκε στα 2,15 ευρώ/ κιλό και του εισαγόμενου ελληνικού κρασιού στα 2,58 ευρώ/ κιλό.
Προβολή των ελληνικών κρασιών
Στην προβολή των ελληνικών κρασιών στην Κύπρο συμβάλλει η πραγματοποίηση εκδηλώσεων οινογνωσίας. Εφόσον γίνει στοχευμένα – για την προώθηση, δηλαδή, κρασιών συγκεκριμένου παραγωγού – η εκδήλωση οινογνωσίας διοργανώνεται, συνήθως, από τον εισαγωγέα στην Κύπρο σε συνεργασία με τον παραγωγό και μπορεί να λάβει χώρα σε ‘wine bars’ ή κάβες.
Παράλληλα, τον Νοέμβριο του 2013, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδος διοργάνωσε, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, ανοιχτή εκδήλωση οινογνωσίας ελληνικών και κυπριακών κρασιών διαφόρων παραγωγών.
Επιπλέον, στην προώθηση των ελληνικών κρασιών στην Κύπρο και στην προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους δύναται να συμβάλει η συμμετοχή στις εκθέσεις που διοργανώνονται στη χώρα.
Ενδεικτικά, στις 25-27.01.2013, διοργανώθηκε στη Λευκωσία η 2η έκθεση ‘HOREXPO’, η οποία συγκέντρωσε επαγγελματίες από το χώρο της τροφοδοσίας ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφέ και χώρων ψυχαγωγίας.
Η επόμενη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2014. Επιπλέον, ανά διετία, διοργανώνεται στη χώρα η «Έκθεση Γαστρονομία – Γαστρογνωσία». Η επόμενη έκθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 7-9 Φεβρουαρίου 2014.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr