Η αγορά της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Β. Αφρικής είναι αυτή ουσιαστικά που κρατάει την ιστορική τσιμεντοβιμηχανία Τιτάν πάνω από το… νερό. Αυτό σε συνδυασμό ότι εν μέσω κρίσης κατάφερε ταυτόχρονα να περιορίσει τον καθαρό δανεισμό σε ποσοστό της τάξης του… 50%. Την εντύπωση αυτή αποκόμισαν Έλληνες διαχειριστές κατά την παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, λέγοντας μέλη της διοίκησης ότι η εικόνα στην Αίγυπτο δεν είναι αυτή που μεταφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, δηλαδή τις σκηνές των διαδηλώσεων στην Πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου. Η χώρα εξακολουθεί να είναι ζωντανή, να παράγει και να δουλεύει. Όπως τονίστηκε, η πιο σταθερή αγορά για τον όμιλο μέσα στην κρίση προς το παρόν, είναι αυτή της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Τουρκία), όπου αντιστοιχεί το 26% των πωλήσεων του ομίλου: Στην Αίγυπτο, η ζήτηση δομικών υλικών συνεχίζεται παρά την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ στην Τουρκία η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ο όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει διπλασιάσει την παρουσία του κατά την περιόδο 2006- 2012, η ζήτηση αυτή την στιγμή είναι σε επίπεδα 40% πιο κάτω σε σχέση με το 2008 δεδομένου ότι η αβεβαιότητα στην Ε.Ε. έχει επηρεάσει την οικονομία και την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή. Για την αγορά των ΗΠΑ το 2013 υπήρξε ισχυροποίηση της ανάκαμψης, η οποία προβλέπεται να συνεχισθεί με αύξηση των τιμών, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα 30% πιο κάτω σε σχέση με την πρό κρίσης περίοδο.
Σημειώνεται πάντως, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Goldman Sachs είχε κυκλοφορήσει θετική έκθεση για την Τιτάν. Συνέστηνε αγορές δίνοντας τιμή στόχο τα 16 ευρώ (από 15,7 ευρώ προηγουμενως). Ο ίδιος οίκος είχε αναβαθμίσει την επενδυτική της σύσταση για την Τιτάν μόλις τον περασμένο Απρίλιο σε ουδέτερη (neutral) από πώληση (sell) προηγουμένως. Η Goldman απέδιδε την αλματώδη αυτή αναβάθμιση της επενδυτικής της σύστασης για την Τιτάν στη βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας της εταιρείας από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.
Με τους Έλληνες θεσμικούς πάντως, έγινε εκτεταμένη συζήτηση γύρω από την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο όμιλος, εν μέσω της διεθνούς κρίσης, κατορθώνοντας ουσιαστική βελτίωση βασικών μεγεθών, την περίοδο 2008 - 2012, όπως:
- Αύξηση του παραγωγικού δυναμικού κατά σχεδόν 20%, κυρίως με επέκταση των δραστηριοτήτων στις αναδυόμενες αγορές.
- Ενίσχυση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών του ομίλου, μέσω στις δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών, επιτυγχάνοντας μείωση του δανεισμού κατά σχεδόν 50%, μείωση του σταθερού κόστους κατά 16% και μείωση των εξόδων πωλήσεων και διοίκησης (SG&A) κατά 22%.
H παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στις προοπτικές των αγορών για το υπόλοιπο του 2013. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2013, εκτιμάται ότι η ζήτηση δομικών υλικών θα σημειώσει περαιτέρω μείωση σε ηπιότερο βαθμό από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2012. Στις ΗΠΑ, αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών ακινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως η Φλόριντα, οι οποίες είχαν χτυπηθεί περισσότερο από τη κρίση. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, η αγορά δομικών υλικών παραμένει αναιμική.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr