Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στο -6,72% και στα 6,39 ευρώ, εξαιτίας αφενός του φημολογούμενου σχεδίου περί διάσπασης της, και αφετέρου της συνεχιζόμενης διόρθωσης που συντελείται στη μετοχή τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Δεν πρέπει άλλωστε να παραλείπεται και το γεγονός ότι από 5/6/2012, όταν η μετοχή βρέθηκε στο... 1,13 ευρώ έχει κερδίσει μέχρι σήμερα... 441%, ενώ είχε βρεθεί ακόμη και στα 8,04 ευρώ στις 23/1 (ήτοι +569%). Η διόρθωση θα ήταν αναπόφευκτη, αν και ήδη καθυστερημένη, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε σήμερα κάποιος επιπλέον λόγος.
Η πτώση της ΔΕΗ ενεργοποίησε και τις "ανοιχτές πωλήσεις", με τους παίκτες να "ξαναθυμούνται" το σορτάρισμα μετά από καιρό και να τοποθετούνται στην διόρθωση της αγοράς. Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε χτες την πρώτη της αποκρατικοποίηση (Κασσιόπη), ωστόσο οι δυσκολίες και τα εμπόδια, ειδικά στο θέμα της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ δεν έχουν ξεπεραστεί, παρά το γεγονός ότι έχουν αποτυπωθεί θετικές προσδοκίες στο ταμπλό.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα είχαμε τον ΟΤΕ στο -3,23% και στα 6 ευρώ, τον Μυτιληναίο στο -3,17% και στα 4,89 ευρώ, και τη MIG στο -2,93% και στα 0,4640 ευρώ, κατά την προσφιλή της "κίνηση" από το καλοκαίρι μόλις βλέπει τα επίπεδα πέριξ του 0,55 ευρώ να διορθώνει "άσχημα".
Αν και η απαγόρευση του short selling δεν άρθηκε στον τραπεζικό κλάδο, ο κλαδικός δείκτης βρέθηκε στο -1,58% και στις 202 μονάδες, αποκλειστικά και μόνο με το "βαρίδι" της Εθνικής, η οποία βρέθηκε στο -3,42% και στα 1,13 ευρώ. Σύμμαχος στην πτώση ήταν και οι κυπριακές τράπεζες μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε με την έκθεση της Pimco, με την Κύπρου να κλείνει στο -3,24% και τη Λαϊκή στο -4,44%. Αντίθετα, η Alpha bank έκλεισε στο +0,79%, η Eurobank στο +1,14% και η Πειραιώς στο +0,36%.
Τα προσχήματα κράτησε και η ΕΕΕΚ, η οποία βρέθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταία 2ετίας, ήτοι στα 19,30 ευρώ και στο +0,78%. Έτσι επιβεβαιώνεται η τεχνική ανάλυση της Emporiki, η οποία επισήμανε ότι οι διορθωτικές κινήσεις είναι περιορισμένου εύρους και δεν επεκτείνονται χαμηλότερα κομβικών στηρίξεων. Αν τελικά η στήριξη διασπαστεί, τo επόμενo πενθήμερο το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στο ενδεχόμενο προσέγγισης της κρίσιμης ζώνης στήριξης των 951-941μ και την αντοχή αυτής της περιοχής. Η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών στις καθοδικές συνεδριάσεις (ο οποίος ήταν αυξημένος στην πρόσφατη υποχώρηση) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εύρος της διόρθωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr