Αυτό που αναμενόταν να κάνει το υπουργείο Εργασίας γι το ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαιώθηκε την Κυριακή από την ηγεσία του υπουργείου. Ο λόγος για την προαναγγελθείσα παρέμβαση του κράτους στο καθορισμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί, με την αρχή να γίνεται από το δεύτερο 15μερό του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο διάλογος των «κοινωνικών εταίρων» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου. Ύστερα, θα υπάρξουν τριμερής συναντήσεις της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς και τους εργαζόμενους, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν του υπουργείου οι απόψεις τους.
Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν προς συζήτηση στη Βουλή το β’ δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και αναμένεται να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις πρώτες μέρες του 2013. Αυτές θα ισχύουν σε κάθε χώρο δουλειάς από τον Απρίλιο του νέου έτους.
Διαβεβαιώνει ο Βρούτσης αλλά…
Μόλις αυτές οι πληροφορείς διέρρευσαν από το υπουργείο, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού, ακόμα και αν αυτός δε θα καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά θα ορίζεται από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες από το υπουργείο αφήνουν να βγει ένα κλίμα «κόκκινης γραμμής» για το θέμα αυτό, με το τον κ. Βρούτση αλλά και τον υφυπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο να υπερθεματίζουν τη στάση αυτή της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, φαίνεται αρκετά δύσκολο στο να μην υπάρξουν αλλαγές προς τα κάτω για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά το «μαρκάρισμα» που υπάρχει από τις Βρυξέλλες για μείωση του μισθολογικού κόστους παραμένει και μάλιστα εντείνεται. Η πιο πρόσφατη «σκληρή γραμμή» που έθεσε η τρόικα ήταν η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων που προκύπτουν από τις τριετίες, με την τρόικα να θέλει να υπάρχουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για τον καθορισμό του μισθού. Γεγονός που θα που θα οδηγούσε σε εξίσωση των μισθών στα 586 ευρώ (μεικτά), που είναι αυτή τη στιγμή ο κατώτατος.
Το παραπάνω, η μείωση δηλαδή όχι του κατώτατου, αλλά του βασικού μισθού είναι κάτι που αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.
Αλέξανδρος Βέλμαχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr