Τη ρευστότητα αυτή, που είναι σαν γραμμή πίστωσης, θα πρέπει να την επιστρέψει ο αγοραστής (αυτός που θα αποφασίσει η Credit) στο γαλλικό Ομιλο , πιθανότατα στο διάστημα μιας τριετίας. Οι Γάλλοι, ζήτησαν προφανώς εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας τις οποίες υποσχέθηκαν οι ελληνικοί φορείς, αν και ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί το είδος των εγγυήσεων.
Με δεδομένο ότι συμφωνούν στα διαδικαστικά, συντομεύει ο χρόνος της επιλογής του τελικού «μνηστήρα» για την Εμπορική. Αυτό δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.
Η Credit έχει στο μυαλό της ποιά εκ των τριών ενδιαφερόμενων τραπεζών της ταιριάζει περισσότερο. Ειδικά με μία εξ αυτών- την Αlpha Bank- είχαν γίνει εκτενείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις από τις αρχές του καλοκαιριού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαφές δεν έγιναν και με την Εθνική ή τη Eurobank, η οποια σημειωτέον φαίνεται ότι ενδιαφέρεται ενεργά για το deal, αν ληφθούν υπόψη πληροφορίες τραπεζικών πηγών.
Το σίγουρο είναι ότι αυτός που θα αποφασίσει, εκ πρώτης, είναι η γαλλική πλευρά. Προκρίνοντας μάλλον δύο προσφορές, αναμένεται να ξεκινήσει διάλογο για να επιτευχθεί μια επιμέρους διαπργαμάτευση όρων. Δεδομένου ότι πάνω- κάτω το τίμημα- ή καλύτερα τα κεφάλαια που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι να εισφέρει η Credit- δεν πολυδιαφέρουν ως ποσό, αυτό που θα πρέπει να σταθμίσει ο γαλλικός όμιλος είναι οι παράμετροι των προσφορών, που περιλαμβάνονται στα πολυσέλιδα κείμενα των aggreements. Οπως έχει ήδη γράψει το «R», οι προσφορές διαφέρουν μεταξύ τους σε διάφορα σημεία, που δεν αφορούν όμως το τίμημα εξαγοράς, αλλά, π.χ. τη θυγατρική στην Κύπρο (άλλος όμιλος έδωσε προσφορά για αυτήν, άλλος όχι) και άλλα αντίστοιχα θέματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Credit, διαπιστώνοντας ότι και οι τρεις προσφορές κάνουν λόγο για κόστος εξόδου, κάλυψη του χρηματοδοτικού ανοίγματος και συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου, που συνοψίζεται κατά πληροφορίες, σε 3 δισ ευρώ μίνιμουμ, προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διεκδικώντας διαφάνεια και ευελιξία, κάτι που ήδη έχει θέσει στην τρόικα και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να διυεκολυνθεί η πώληση. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε και ένας διάλογος με τις εποπτικές αρχές της χώρας, για μεγαλύτερη ευελιξία επί της διαδικασίας. Στον αντίποδα των συζητήσεων αυτών, όμως, έχει «παγώσει» το θέμα της....«εξέτασης»των μνηστήρων, οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν ακόμη κληθεί σε διαπραγματεύσεις.
Λογικά, μέχρι το άλλο Σάββατο που λήγει η προθεσμία ισχύος των προσφορών, ο γαλλικός Ομιλος στον οποίο σήμερα ανήκει η Emporiki Bank, θα πρέπει να έχει λύσει τη σιωπή του. Στο μεταξύ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) περιμένει «στη γωνία», προκειμένου να εγκρίνει από πλευράς του το deal της εξαγοράς, από έναν τραπεζικό όμιλο που ήδη κατευθύνεται σε πορεία ανακεφαλαιοποίησης ( Προκειμένου για κάθε στρατηγική κίνηση, κυρίως για εξαγορές και συγχωνεύσεις, είναι αναγκαία η γνώμη και η απόφαση του ΤΧΣ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr