Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η αγορά τις τελευταίες το θέατρο του παραλόγου που έχει στηθεί ως προς την επιβολή των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τάση συσσώρευσης στο Χ.Α. να μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας. Το γεγονός ότι η συνοχή της κυβέρνησης απειλείται και μαζί της να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας προβληματίζει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους που θεωρούν ότι αν η αξιολόγηση της τρόικα τον Σεπτέμβριο είναι αρνητική, έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Κάτι που μετ' επιτάσεως υποστήριξε χθες ο βραβευμένος με νόμπελ αμερικανός οικονομολόγος κ. Πολ Κρούγκμαν ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2012.
H χθεσινή συμφωνία, σύμφωνα με την αγορά, αναμένεται να εκτιμηθεί δεόντως από το ταμπλό το οποίο έχει κολλήσει στα όρια των 600 μονάδων εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Έχοντας αυτό στην άκρη του μυαλού τους οι αναλυτές, συστήνουν στους πελάτες τους στις ΑΧΕ, ιδιαίτερη προσοχή στις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες, ενώ προτείνουν για βραχυπρόθεσμο όφελος, σταδιακές τοποθετήσεις στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος μονοπωλεί του ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα.
«Οι τραπεζικές εξελίξεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο στην ελληνική αγορά και επισκιάζουν για λίγο τις μακροοικονομικές εξελίξεις», γράφει ο κ. Ν. Χριστοδούλου, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με τον αναλυτή, «ψύχραιμα αντέδρασε η ελληνική αγορά στο deal Πειραιώς-ΑΤΕ με αποτέλεσμα μια μικρή αντίδραση και απομάκρυνση από τη στήριξη των 585 μονάδων η οποία δεν πείθει ότι είναι οριστική.
Η ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών που θα μεταμορφώσουν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ισχυροποιώντας τον είναι κάθε άλλο παρά αρνητική είδηση αλλά ήρθε κάπως αργά αφού τα ποσά που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του είναι τεράστια. Λίγα χρόνια πριν οι συγχωνεύσεις θα ήταν κινήσεις ισχυρής ενδυνάμωσης του κλάδου ενώ σήμερα είναι κινήσεις επιβίωσης.
Η 'καλή' ΑΤΕ έχει ισοσκελισμένο το ενεργητικό με τις υποχρεώσεις της και επιπλέον έχει προικοδοτηθεί από το ΤΧΣ με 500 εκατ. ως επιπρόσθετη προκαταβολή εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου της Πειραιώς. Συνολικά το νέο σχήμα έχει λάβει από το ΤΧΣ 5,2 δις και ίσως χρειαστεί 1,2-1,5 δις επιπλέον. Αυτό δεν αλλάζει σημαντικά το dilution των μετόχων της Πειραιώς που πιθανά θα είναι αρκετά μεγάλο. Τα θετικά του deal για την Πειραιώς είναι ότι πλέον γίνεται συστημικά σημαντικό μέγεθος και είναι πλέον 3η σε καταθέσεις και σε δάνεια και βέβαια το χαρτοφυλάκιο της απορροφηθείσας νέας ΑΤΕ που φαινομενικά είναι σε αρκετά καλή κατάσταση».
Εμπορική
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, «η επόμενη Τράπεζα που μετέχει σε σενάρια είναι η Εμπορική που σημειωτέον δεν είναι κεφαλαιακά επαρκής. Τα 917 εκατ. που ήταν τα κεφάλαια της στις 31/12/2011 ενδεχομένως να έχουν μηδενίσει μέχρι το τέλος του έτους λόγω νέων διαγραφών δανείων, ενώ μειονέκτημα αποτελεί και η μεγάλη διαφορά δανείων και καταθέσεων. Επομένως η Εμπορική Τράπεζα δεν είμαι η ΄΄πολύφερνος νύφη΄΄ αλλά το κίνητρο της επιδιωκόμενης εξαγοράς από 3 ομίλους σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (η Alpha έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον) είναι η συμμετοχή της μητρικής της Credit Agricole στην ΑΜΚ του νέου σχήματος. Εναλλακτικά, η Credit Agricole θα πρέπει να την ανακεφαλαιοποιήσει με πάνω από 1δις για να την πουλήσει στη συνέχεια με ένα πολύ χαμηλότερο τίμημα. Είναι άγνωστο τι θα επιλέξει τελικά η Γαλλική Τράπεζα». Σημειώνεται ότι χθες έγινε γνωστό πως η Εθνική δεν έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά, ενώ το ενδιαφέρον της επέδειξε και η Eurobank.
Ο κ. Χριτοδούλου αναφέρει ακόμα ότι, «μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο πρωταγωνιστεί αρνητικά στο ταμπλώ τις τελευταίες ημέρες. Η υποχώρηση αυτή έχει να κάνει προφανώς με την καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση του αφού τα κεφάλαια του ΤΧΣ τελείωσαν προσωρινά λόγω της Αγροτικής Τράπεζας, που σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση από την τρόικα για να παράσχει τα αναγκαία κεφάλαια στο ΤΤ. Η πώληση του αυτή τη στιγμή σε κάποια άλλη μεγαλύτερη τράπεζα δεν είναι εφικτή ούτε έναντι συμβολικού τιμήματος αφού η τράπεζα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση της από το δημόσιο είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει πολλούς ΄μνηστήρες' αφού διαθέτει ένα αρκετά καλό χαρτοφυλάκιο. Προς το παρόν ο κίνδυνος διάσπασης της τράπεζας σε 'good' και ΄bad bank' απομακρύνει τους επενδυτές από τη μετοχή, αν και δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr