Οι διαψεύσεις βλάπουν την αγορά και ειδικά σε συνεδριάσεις που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν «εφεδρείες' για να ανακόψουν το αρνητικό κλίμα. Ο λόγος για τις διαδοχικές διαψεύσεις από την Πειραιώς και την ΕΤΕ για ενδεχόμενο deal με την Εθνική, αλλά και από άλλες τράπεζες ότι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την Αγροτική Τράπεζα και συγκεκριμένα το υγιές κομμάτι της μετά τον διαχωρισμό της σε καλή και κακή τράπεζα. Ως προς το τελευταίο πρόκειται για επιταγή της τρόικα προς την Ελληνική κυβέρνηση να «διασώσει» την ΑΤΕ.
Οι εκκρεμότητες με την Αγροτική Τράπεζα , αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση και τη βισωιμότητα που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας τους, λαμβάνουν επείγοντα χαρακτήρα και τίθενται και στο μικροσκόπιο της τρόικας. Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότο σύντομα , ίσως και τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις ή τουλάχιστον, θα γίνει μια ευρεία συζήτηση. Μέχρι χθες πάντως, δεν είχε ανακοινωθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση, πόσο μάλλον, προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας και υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα και με αφορμή την Emporiki Bank. Oι διερευνητικές επαφές της Credit Agricole με διάφορες άλλες ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται, αν και θεωρητικά, ακόμη και αν εκδηλωθεί άτυπο ενδιαφέρον, θα πρέπει να προηγηθούν οι επιμέρους ανακεφαλαιοποιήσεις. Πωλητήριο φαίνεται να βάζει και η Societe Generale για την Γενική Τράπεζα, τα φώτα όμως μέχρι στιγμής, τα τραβάει η Emporiki Bank την οποία πολιορκούν σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι μεγάλοι της αγοράς.
Πάντως, σενάρια περί προχωρημένων συζητήσεων συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς ή άλλα που μετέφεραν δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, περί δημιουργίας τράπεζας- μαμούθ από Εθνική, Εμπορική και Πειραιώς, διαψεύσθηκαν χθες από τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.
Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται διαρκώς σε αρνητικό πρόσημο εδώ και έξι συνεδριάσεις, με το τελευταίο οχυρό, πριν σπάσουν οι στηρίξεις, να βγαίνει κοντά στις 185 μονάδες. Σύμφωνα με την αγορά, η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο παραμένει συγκεκχυμένη. Ενώ είναι κοινή πεποίθηση ότι κάποιο μεγάλο και θεαματικό deal θα άλλαζε τα δεδομένα, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στην οικονομία, οι κινήσεις των παραγόντων του κλάδου δεν πείθουν. Σύμφωνα με διαχειριστές σε ξένους οίκους και συνομιλητές των τραπεζιτών, τα όποια deals θα ακολουθήσουν από το φθινόπωρο και μετά κι αφού πρώτα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εκείνο που δεν αρέσει είναι ότι παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η συνολική παρέμβαση της Ευρώπης προς τον τραπεζικό κλάδο δεν πρόκειταινα γίνει νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2013 κι εφόσον εξοπλιστεί με κεφάλαια ο ESM. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ότι ακόμα κι αν η Ευρώπη συναινέσει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας από τον ESM, τα φρέσκα κεφάλαια θα έρθουν μετά από ένα χρόνο. Που σημαίνει ότι η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας θα συνεχιστεί.
«Δικαιολογίες» για την άγαρμπη διόρθωση της αγοράς χθες υπήρχαν αρκετές, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Μία από αυτές ήταν η ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και η αγωνία για την... επόμενη δόση, η οποία δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, αν πρώτα η χώρα μας δεν λάβει μέτρα ή τέλος πάντων αν δεν επαναφέρει τη χώρα στη τροχιά εκτέλεσης της δανειακής σύμβασης, όπως άλλωστε δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr