Εντός της εβδομάδας, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα τόσο για θέματα ρευστότητας της αγοράς (π.χ. αποφορολόγηση των λογαριασμών της ΔΕΗ) όσο και για το φάκελο αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, ενώ επίσης εντός των προσεχών ημερών θα πρέπει λογικά να γίνουν τα ραντεβού με τους θεσμικούς εκπρόσωπους του χώρου, τη ΡΑΕ, και το ΛΑΓΗΕ.
Τα ερωτήματα
Έχοντας πάρει την πρώτη «πάσα» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από το Μέγαρο Μαξίμου, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ θα πρέπει να καταλήξουν στο καταλληλότερο μοντέλο, με αυτό της πώλησης «αλά ιταλικά» μιας ή περισσότερων «μικρών ΔΕΗ» να μοιάζει ως το επικρατέστερο. Και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση καταλήγει στο μοντέλο ENEL, το ερώτημα είναι πόσα θα είναι τα «καλάθια» των προς πώληση μονάδων, καθώς επίσης πόσες και ποιες μονάδες θα βάλει σε καθένα. Μήπως άραγε υπάρξει έκπληξη και εκτός από μονάδες μπουν στα καλάθια και ορυχεία ; Θα συμπεριληφθούν και οι 4 μονάδες, Μελίτη, Μεγαλόπολη 3, Αμύνταιο 1 και 2, συνολικής ισχύος 1090 MW, που ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου είχε συμφωνήσει με την Κομισιόν να πωληθούν, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά της για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε τρίτους ; Ποια θα είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που θα συμμετάσχουν στα καλάθια ; Εκτός της Βεύης, θα παραχωρηθούν και τα ορυχεία στη Δράμα και την Ελασσόνα;
Προφανώς είναι πρόωρο να περιμένει κανείς από κυβερνητικά στελέχη να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω. Ωστόσο τα ερωτήματα αυτά είναι που θα κληθούν να απαντήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί κ.κ. Στουρνάρας και Λιβιεράτος, ανεξάρτητα του αν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δρομολογηθεί με διαδικασίες «fast track» ή όχι.
Η συνάντηση ηγεσίας ΥΠΕΚΑ με Στουρνάρα είναι το ένα ταμπλό. Το δεύτερο αφορά στις συναντήσεις με ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ, αλλά και την ηγεσία της ΔΕΗ, που λόγω της προετοιμασίας των προγραμματικών δηλώσεων μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει. Στο 2ο αυτό γύρο συναντήσεων, θα συζητηθούν οι εναλλακτικοί τρόποι βελτίωσης της ρευστότητας της ΔΕΗ και της αγοράς (π.χ. αποφορολόγηση λογαριασμών, αύξηση τιμολογίων καθώς και του Τέλους ΑΠΕ, μόνιμα μέτρα μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, κ.ά.)
Πολλές μάλιστα «ιδέες» για το ποιο είναι το προσφιλέστερο μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα προέλθουν από αυτόν το 2ο γύρο συναντήσεων. Η εμπειρία τόσο της ΡΑΕ όσο και της ΔΕΗ που εδώ και μια διετία έχουν συμμετάσχει σε πλήθος συσκέψεων γύρω από το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, θα χρειασθούν πολύ στη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Σε τι θα ωφεληθεί η ΔΕΗ
Ένα επιπλέον πάντως ερώτημα είναι το εξής : Θα βάλει στην τσέπη τα έσοδα ή μέρος από αυτά η ΔΕΗ από την πώληση μονάδων της, όπως συνέβη το 1999 με την ENEL ; Η’ όπως προβλέπει το Μνημόνιο θα κατευθυνθούν όλα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ; Στην περίπτωση που ισχύσει το δεύτερο, θα συμβεί εκείνο που έλεγε το βράδυ της Παρασκευής κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών : Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μας ωφελήσει μόνο και μόνο επειδή –εφόσον φυσικά υλοποιηθεί- θα «ανοίξει» επιτέλους την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, δημιουργώντας παίκτες με ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο καυσίμων. Όφελος για την ίδια την επιχείρηση «αλά ENEL» που με τα έσοδα που έβαλε στην τσέπη της από την πώληση του 30% της παραγωγής της, εξαγόρασε μονάδες στο εξωτερικό και έγινε ένας διεθνής παίκτης, μάλλον δεν θα υπάρξει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr