Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η αγορά στενάζει από ρευστότητα και πως από τις αρχές του 2012 οι ξένοι προμηθευτές δεν δέχονται εγγυητικές επιστολές καμίας ελληνικής τράπεζας, ενώ ζητείται η προπληρωμή του συνόλου της παραγγελίας εντός 10-15 ημερών. Η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει ασφυξία σε μεγάλο αριθμό εισηγμένων, που ήδη προετοιμάζονται να ακολουθήσουν τις βελτιωμένες διατάξεις του άρθρου 99 που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η Alsinco έγινε η 21η εισηγμένη, από το 2005, που ζήτησε να υπαχθεί στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Μαζί με τη Μάρακ Ηλεκτρονική και την Imperio είναι οι τρεις πρώτες για το 2012. Οι εκτιμήσεις μεγάλων δικηγορικών γραφείων της Αθήνας που ειδικεύονται στην κατάθεση των φακέλων για υπαγωγή στο άρθρο 99 είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε κορύφωση των αιτήσεων (σσ. περίπτωση Καρούζου), καθώς πολλές επιχειρήσεις εξάντλησαν κάθε άλλο περιθώριο.
Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνουν ότι μόλις τέσσερις εισηγμένες, σε σύνολο 21, που έχουν ζητήσει από το 2005 έως σήμερα να υπαχθούν στις προβλέψεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, τα κατάφεραν. Για δύο απορρίφθηκε η αίτηση και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ενώ άλλες δύο εισηγμένες (Πετζετάκις και Alapis) αποσύρθηκαν.
Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις είχαν κατευθυνθεί προς το άρθρο 99 μέχρι και το τέλος του 2011. Στις εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις το 2011 περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα από τον χώρο της ένδυσης, των ηλεκτρονικών ειδών, του κλάδου των μεταφορών, της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, των κατασκευών κ.λπ., ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες, έστω κι αν δραστηριοποιούνται σε κλάδους, οι οποίοι θεωρητικά δεν έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες λόγω της κρίσης (π.χ. στην ενέργεια), αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην προστασία του άρθρου 99.
Η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι οι επιχειρήσεις που εισάγονται στο άρθρο 99 αυτόματα παγώνουν τη δραστηριότητά τους ή την περιορίζουν στο ελάχιστο. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πρόβλημα στο άρθρο 99, που δίνει μία ιδιότυπη ασυλία στον επιχειρηματία, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων.
Τι ορίζει ο νόμος
Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 είναι αρκετά αυστηρές. Γι' αυτό, στην αίτηση προς το δικαστήριο πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά ιδίως:
1) Η επιχείρηση, δηλαδή στοιχεία που αφορούν το έτος ίδρυσης, τους μετόχους, τον σκοπό και τη δραστηριότητά της. Σκόπιμο είναι να υπάρχει και ανάλυση της αναπτυξιακής πορείας της, του είδους και της ποιότητας προϊόντων-υπηρεσιών, της σημασίας που έχει για την τοπική κοινωνία, τους προμηθευτές, τους πελάτες, τους εργαζομένους αλλά και συνεργαζόμενους επιχειρηματίες ή μη.
2) Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων των τυχόν οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει να γίνεται πλήρης και αναλυτική περιγραφή παγίων, ακινήτων και κινητών, κάθε στοιχείου ενεργητικού, του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου παθητικού προς κάθε είδους δανειστή-πιστωτή αλλά και να αναφέρονται διαταγές πληρωμής, σφραγισμένες επιταγές κ.λπ.
3) Οι ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας. Τέτοια στοιχεία αποτελούν - σύμφωνα με τη νομολογία - τα οικονομικά δεδομένα, η επιχειρηματική δραστηριότητα και το οικονομικό περιβάλλον της επιχείρησης,
4) Τα αίτια της οικονομικής αδυναμίας (π.χ. πτώση ζήτησης, οικονομική κρίση, μη επιστροφή ΦΠΑ, αύξηση φορολογίας, μείωση εισοδημάτων καταναλωτών, αύξηση κόστους πρώτων υλών ή κόστους δανεισμού, άρνηση πίστωσης-επιταγών στις συναλλαγές, απεργίες κ.λπ.), τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής αδυναμίας (π.χ. μείωση κόστους μισθολογικού ή πρώτων υλών ή άλλου λειτουργικού κόστους, τροποποίηση σκοπού επιχείρησης, επέκταση και σε άλλους κλάδους, τροποποίηση όρων δανείων, αύξηση κεφαλαίου από παλαιούς ή νέους μετόχους-επενδυτές, κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, μείωση ύψους απαιτήσεων, εξασφάλιση αναχρηματοδότησης, έκδοση ομολογιακού δανείου, εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενοικιάσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.).
Εξετάζονται τρόποι αυστηροποίησης των ρυθμίσεων
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι εισαγγελικές Αρχές εξετάζουν τρόπους αυστηροποίησης των ρυθμίσεων του άρθρου 99, στο πλαίσιο εξυγίανσης του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων από μεγαλοοφειλέτες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην πληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους προς τους εν λόγω φορείς.
Ουσιαστικά, δηλαδή, γίνονται έντονες προσπάθειες κατάργησης σχετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα και η οποία προέβλεπε ποινική ασυλία για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με μόνη προϋπόθεση την ένταξη των προβληματικών επιχειρήσεων στο άρθρο 99.
Και αυτό, καθώς οι κανόνες που διέπουν το άρθρο 99 στερούν τόσο από τις εισαγγελικές Αρχές όσο και από το ΣΔΟΕ το δικαίωμα άσκησης ισχυρών πιέσεων για «τακτοποίηση» των χρηματικών εκκρεμοτήτων προς τους δημόσιους φορείς.
Σύμφωνα με κύκλους του κλάδου, το άρθρο 99, το οποίο λειτουργεί ως «ασπίδα» από τους πιστωτές για τις υπό πτώχευση εταιρείες, παρέχει ανάλογη εύνοια και για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, αφού η σύλληψή τους θα είχε αποφευχθεί, εάν είχαν υπαχθεί στο άρθρο 99.
Στην περίπτωση, όμως, που το άρθρο 99 προβλέπει νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις, τότε ο «εφιάλτης» της χρεοκοπίας θα καταστεί για τις υπό κατάρρευση επιχειρήσεις πιο ζωντανός από ποτέ, γεγονός που σημαίνει ότι τα «λουκέτα» - σε σχέση με σήμερα - θα διπλασιαστούν. Συνεπώς, από τη μία η πιθανή αυστηροποίηση του άρθρου 99 βρίσκει σύμφωνες τις εισαγγελικές Αρχές και από την άλλη βρίσκει αντίθετους τους επιχειρηματίες, που επιχειρούν την τελευταία τους κίνηση ως προς τη διάσωση της εταιρείας τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr