Ο λόγος που βγαίνουν μαζικές εντολές πώλησης από τους ξένους είναι γιατί δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια και το σημαντικότερο τρέμουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Οι φωνές περί επιστροφής στη δραχμή δίνουν και παίρνουν ενώ επιβαρυντικά φαίνεται πως λειτούργησε α) η νέα υποβάθμιση από την Fitch, και β) η έξοδος από τους δείκτες της Morgan Stanley των μετοχών του ΟΤΕ και της Εθνικής.
Σημειωτέον, ότι το «R από την περασμένη Τρίτη είχε αναφερθεί στις αποφάσεις των μεγάλων funds του εξωτερικού να μειώσουν δραστικά τη συμμετοχή τους στην Ελλάδα. Για του λόγου το αληθές βγήκαν ήδη οι πρώτες ανακοινώσεις από τον ΟΠΑΠ και από την ΕΧΑΕ.
Στις 17/5 έγινε γνωστό ότι, «η εταιρία Capital World Growth and Income Fund Inc (WGI), προέβη στην πώληση μετοχών της ΟΠΑΠ, στις 15/5/2012, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει άμεσα να κατέλθει σε 15.924.542 μετοχές (0,0499%) από 16.055.910 μετοχές (0,05%) πριν την κρίσιμη συναλλαγή».
Επίσης, τη Δευτέρα, «η Franklin Templeton Investments στις 15/05/2012 προέβη σε πώληση μετοχών της ΕXAE και πλέον κατέχει έμμεσα 4,36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ από 5,02% προ της συναλλαγής».
Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει, σύμφωνα με πηγές στις εισηγμένες, και στον Μυτιληναίο, και στη ΔΕΗ, και στα Folli Follie. Κατά τα άλλα, ως προς τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των εισηγμένων που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν στην ΕΥΑΘ, όπου το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στις 11/5/2012 αύξησε το ποσοστό του σε 74,017%, ενώ μηδενίστηκε η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr