Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο και οιεπενδυτές σε ομηρεία λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την πλέον οδυνηρή συνεδρίαση των τελευταίων ετών, την χθεσινή, κατά την οποία, άλλοτε διαμάντια της αγοράς, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ έκλεισαν σε ιστορικά χαμηλά και η κερδοσκοπία στις τράπεζες έδωσε τα ρέστα της. Είναι προφανές ότι όσο δεν επιλύεται ο γόρδιος δεσμός της συγκρότησης κυβέρνησης στην Ελλάδα, τόσο η αγορά θα βυθίζεται σε νέα χαμηλά και θα σπάνε κρίσιμες στηρίξεις.
Το ανησυχητικό πέραν των γνωστών διαπιστώσεων είναι ότι ενεργοποιήθηκαν τα stop losses σε μιά σειρά από μετοχές του 20άρη. Κάποια πράγματα έχουν και τα όριά τους, αναφέρουν χρηματιστές, που δέχονταν εντολές από συνδεδεμένα με ξένους οίκους χαρτοφυλάκια, όπως η Capital, που ρευστοποιούσαν θέσεις που έχουν χτίσει εδώ και χρόνια στον ΟΠΑΠ ή στα Folli Follie.
Για πρώτη φορά ο τίτλος του ΟΠΑΠ έκλεισε χαμηλότερα και από την τιμή εισαγωγής (εισήχθη στο Χ.Α. στις 25/4/2001 και στην τιμή των 5,50 ευρώ). Αυτό και μόνο, σύμφωνα με την αγορά δείχνει την απαξίωσή της και βεβαίως το πόσο πολύ οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν την πορεία του Χ.Α., αλλά και της ίδιας της οικονομίας. Τα μάτια των επενδυτών ήταν στραμμένα στα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τις νέες αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις φημολογίες περί συγκρότησης κυβέρνησης τεχνοκρατών με αριστερό προφίλ. «Η αγορά θέλει κυβέρνηση», φωνάζουν μετ' επιτάσεως οι χρηματριστές που βιώνουν το ένα Βατερλό μετά το άλλο, αφού και οι πλέον αισιόδοξοι σε αυτή τη συγκυρία δύσκολα αναλαμβάνουν περαιτέρω ρίσκο.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τηνπολιτική αστάθεια είναι ότι πηγαίνει πίσω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι μόνο. Σήμερα, αν δεν πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο υπάγεται σε ξένο δίκαιο, σημαίνει ότι η χώρα θα πάρει μία πρώτη γεύση από τη στάση πληρωμών. Εκτός απροόπτου η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, διαφορετικά οι ξένοι οίκοι βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη προκειμένου ν' αρχίσουν να πυροβολούν πάλι την οικονομική θέση της χώρας, τη στιγμή που πήγε να βελτιωθεί μετά το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου. Τα σενάρια, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές, είναι τρία. Ή να πληρωθεί, ή να «κουρευτεί» ή να μην πληρωθεί καθόλου. Αν ισχύσει ένα από τα δύο τελευταία, θεωρείται βέβαιο ότι η οικονομική θέση της χώρας θα γρατσουνιστεί περισσότερο, σχολιάζουν οι ίδιοι.
Από την άλλη, οι ξένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά δείχνουν το δρόμο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αν δεν εκταμιευθούν τα 29 δισ. ευρώ που προβλέπονται από το μνημόνιο μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως η ελληνική κοινωνία και η αγορά να βρεθεί αντιμέτωπη με το απευκταίο (...), ενδεχομένως και πριν από τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου, αν τελικά γίνουν εκλογές. Και όχι μόνο αυτό. Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, εξηγούσαν στο 'Κ» ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν μέχρι τις... Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών για την είσοσό τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στις 10 Ιουνίου!
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης είναι μεγάλη, με την αγορά να καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να βάλουν επιτέλους νερό στο κρασί τους. «Στις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να παραμείνει στραμμένο το ενδιαφέρον της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας με την ψυχολογία να παραμένει φορτισμένη αρνητικά και από τα δημοσιεύματα τα οποία έλαβαν χώρα το Σαβατοκύριακο εντός και εκτός των συνόρων», γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης. Και προσθέτει, «αν και στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής η πίεση στους περισσότερους τίτλους είχε και στοιχεία συστημικής προσφοράς η διατήρηση της ρευστής πολιτικής κατάστασης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας βάζοντας το στοιχείο της επιφυλακτικότητας και της αποστροφής από το επενδυτικό ρίσκο μπροστά από τις όποιες ευκαιρίες ενδεχομένως να δημιουργούνται από την έντονη υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας (-11,29%) και της καταγραφής νέων πολυετών χαμηλών». Ως προς την τεχνική εικόνα της αγοράς, ο δείκτης όχι μόνο έχασε το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 600 μονάδων, αλλά έκλεισε πολύ κοντά στην επόμενη στήριξη των 580 μονάδων. Αν υπάρξει νέα καθοδική εκτόνωση, θα μπει σε δοκιμασία η ζώνη στήριξης 560 - 550 μονάδες, διάτρηση της οποίας θα συνοδευτεί με σημαντικό "sell off".
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr