Ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές και μερικά συνεχόμενα τρίμηνα με πρωτογενές πλεόνασμα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα συμβάλουν στην αλλαγή κλίματος στην αγορά, σημειώνει η Eurobank Equities. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της ΑΧΕΠΕΥ, κατά τη διάρκεια του πρώτο εξαμήνου του 2011, και συγκεκριμένα την 21η Ιουλίου ξεκίνησε ένας αγώνας για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους μεταξύ της Τρόικας, της Ελλάδας και του ιδιωτικού τομέα που ολοκληρώθηκε με τη νέα συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου για ένα νέο πακέτο διάσωσης.
Το χρέος της Ελλάδας κρίνεται πλέον βιώσιμο στο 120,5% το 2020, με συμμετοχή από τον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα, πριν όμως από αυτή την εξέλιξη, παραιτήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, η Τρόικα απείλησε να αποχωρήσει, ενισχύθηκαν οι φόβοι για έξοδο από την Ευρωζώνη και η Ελλάδα φλέρταρε με τη χρεοκοπία ενώ ο ιδιωτικός τομέας αναγκάστηκε να υποστεί υψηλότερες ζημιές.
Εν μέσω αυτής της ανησυχίας και με την Ελλάδα να πλέει σε «μη χαρτογραφημένα νερά» επιλέξαμε να αναβάλλουμε την καθιερωμένη ετήσια έκθεση στρατηγικής έως ότου αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, αναφέρει η Εurobank.
Το νέο δάνειο χαμηλώνει τα επίπεδα συναγερμού
Η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ενέκρινε διαρθρωτικές αλλαγές και νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού έλαβε τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας ότι θα σεβαστούν τη νέα δανειακή σύμβαση και θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ίδιο μονοπάτι δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.
Ως αποτέλεσμα, το Eurogroup ενέκρινε το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, περαιτέρω βοήθεια από τον επίσημο τομέα πέρα από τη συμμετοχή το ιδιωτικού τομέα καθώς και τη δημιουργία λογαριασμού που θα εγγυάται την εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους.
Τι σημαίνει για την ελληνική αγορά – οι προαναφερθείσες εξελίξεις αφήνουν δύο αναπάντητα ερωτήματα:
(1) είναι η νέα συμφωνία αρκετή ώστε να πυροδοτήσει ένα ράλι για τις ελληνικές μη-τραπεζικές μετοχές; Βρίσκουμε δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με ένα απλό ναι ή όχι. Στην πραγματικότητα, δεν αλλάζει κάτι στην αποτίμηση μας, καθώς δε βλέπουμε ακόμα λόγο για αναβάθμιση των εκτιμήσεων μας, η πρόσβαση σε ρευστότητα και η παραγωγή ταμειακών ροών παραμένουν περιορισμένες, σενάρια που περιλαμβάνονται ήδη στα νούμερα μας.
(2) είναι το νέο πακέτο ο καταλύτης που θα οδηγήσει τις μετοχές στα επίπεδα των υψηλών τιμών στόχων μας? Ναι, αλλά δεν αναμένεται να είναι η ομαλή η πορεία ούτε αναμένεται να συμβεί γρήγορα. Ταυτόχρονα, παραμένουν εμπόδια που απαιτούν προσοχή.
Μερικά εμπόδια παραμένουν
Εκτός από μια σειρά από όρους που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο διάσωσης, βλέπουμε μερικά εμπόδια πριν μπορέσει η Ελλάδα να θεωρηθεί και πάλι κατάλληλος επενδυτικός προορισμός: (1) ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, (2) μερικά συνεχόμενα τρίμηνα με πρωτογενές πλεόνασμα, (3) σταδιακή βελτίωση του ΑΕΠ.
Κύριες επιλογές
Διατηρούμε τη θετική μας στάση για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο κύριων επιλογών μας συνδυάζοντας πλούσια γεωγραφική παρουσία, ισχυρές ταμειακές ροές, συντηρητικούς ισολογισμούς και έκθεση σε αποκρατικοποιήσεις.
Αφαιρούμε από το χαρτοφυλάκιο τη μετοχή της Coca Cola Hellenic (διατηρούμε σύσταση για «Αγορά») και την αντικαθιστούμε με την επίσης εξαγωγική S&B.
Τέλος, προσθέτουμε τη Jumbo (αναβαθμίζεται σε «Αγορά» από «Διακράτηση»).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr