Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τα τεχνικά προβλήματα που επικαλείται η τουρκική πλευρά είναι προσχήματα, και στην πράξη παρακρατεί ποσότητες από αυτές που προορίζονται για την Ελλάδα, για να καλύψει τις δικές της αυξημένες, λόγω της κακοκαιρίας, ανάγκες. Κατά τις ίδιες πηγές, η μη τροφοδοσία της Ελλάδας με τις συμφωνημένες ποσότητες που απορρέουν από τα συμβόλαια μεταξύ των δύο πλευρών, συνεπάγεται ότι η Μπότας πρέπει να πληρώσει ρήτρες, γι’ αυτό και επικαλείται τα περί τεχνικών προβλημάτων.
Καθησυχάζουν, αλλά ο «ρωσο-τουρκικός» συνδυασμός είναι επικίνδυνος
Πηγές πάντως της ΔΕΠΑ καθησυχάζουν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας, τόσο γιατί οι επιπτώσεις από την απόφαση που πήρε η Ρωσία να μην καλύψει τις επιπλέον ανάγκες της Ευρώπης δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές στη χώρα μας, όσο και γιατί στους αποθηκευτικούς χώρους της Ρεβυθούσας υπάρχουν αρκετές ποσότητες για να καλύψουν τυχόν ελλείψεις.
Οι επιπτώσεις ωστόσο από το συνδυασμό ρωσικών και τουρκικών περικοπών ενδέχεται να γίνουν αισθητές στην ελληνική αγορά τις επόμενες ημέρες, εφόσον -όπως προβλέπεται- οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.
Τη τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές στην Ελλάδα κυμάνθηκαν σε 3,2- 3,3 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, από τα οποία τα 2 εκ. κ. μ. προήλθαν από τη Ρωσία, και το 1,2 εκ. κ. μ. από Τουρκία.
Όσο για τη κατανάλωση, θυμίζουμε ότι την 1η Φεβρουαρίου σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ στην ελληνική αγορά, με 234.000 MWh, έναντι 220.000 MWh τις πιο κρύες ημέρες του Ιανουαρίου και 150.000- 190.000 MWh πέρυσι το ίδιο διάστημα.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες σε επικοινωνία με τη ΔΕΠΑ, η Μπότας την ενημέρωσε ότι θα αρχίσει σταδιακά να μειώνει τις εισαγωγές, εξαιτίας των προβλημάτων σε Αζερμπαιτζάν και Ιράν. Είχαν προηγηθεί σχετικά τηλεγραφήματα των πρακτορείων Dow Jones Newswires και Reuters, ενώ και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι «το φυσικό αέριο προς την Ελλάδα διεκόπη από το Αζερμπαιτζάν και το Ιράν, εξαιτίας βλάβης μεταξύ των σταθμών συμπίεσης στις δύο χώρες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ροή προς τα τουρκικά νοικοκυριά συνεχίζεται κανονικά. Είναι η δεύτερη φορά πάντως το τελευταίο μήνα που η Τουρκία αποφασίζει να διακόψει τη ροή αζέρικου φυσικού αερίου προς τη χώρα μας. Η πρώτη ήταν στις 18 Ιανουαρίου όταν διεκόπη χωρίς προειδοποίηση η παροχή αζέρικου αερίου από την Τουρκία, με τη τουρκική Μπότας να επικαλείται - την επόμενη ημέρα- λόγους ανωτέρας βίας, εν προκειμένω τις συνθήκες δριμύτατου ψύχους που επικρατούν στη χώρα.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr