Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Απόφαση πάντως δεν έχει ληφθεί, και η κυβέρνηση εξετάζει τόσο το σενάριο αυτό, όσο και την πώληση ποσοστών στην νέα θυγατρική της ΔΕΗ, την εταιρεία μεταφοράς ΑΔΜΗΕ (όπου έχουν εισφερθεί τα πάγια του δικτύου μεταφοράς της πρώτης), χωρίς να αποκλείεται να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.
Το ισχύων πάντως μνημόνιο προέβλεπε υποχρέωση πρόσβασης ιδιωτών μόνο στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, και μεταφορά της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ σε μία ανεξάρτητη αρχή. Όμως οι προτάσεις της τρόικας για το νέο πρόγραμμα προβλέπουν συνδυασμό της πώλησης λιγνιτικών μονάδων με υδροηλεκτρικές «προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας».
Στην ουσία η τρόικα προτείνει τη δημιουργία ενός ελκυστικού πακέτου από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, στα πρότυπα ενός εκ των σεναρίων που είχε ανακοινώσει προ μηνών ότι εξέταζε ο Γ. Παπακωσταντίνου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δηλαδή τη δημιουργία μίας ή δύο «μικρών ΔΕΗ», που θα περιλαμβάνουν ένα αντιπροσωπευτικό καλάθι μονάδων (λιγνίτες, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά). Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες μιλάμε για τις 4 λιγντικές (Μεγαλόπολη 3, Αμύνταιο Ι και ΙΙ, Μελίτη) για τις οποίες η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και Παπακωστανίνου προχωράει, και 1 – 2 υδροηλεκτρικές.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή, που προβλέπει ένα συνδυασμό πώλησης των παραπάνω 4 λιγνιτικών μονάδων με ανταλλαγές ενέργειας, θέμα που επικαλύπτεται από τις προτάσεις της τρόικας. Προφανώς, τόσο η απόφαση της Κομισιόν που αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, όσο και αυτά που απαιτεί η τρόικα, θα λειτουργήσουν συνδυαστικά το ένα με το άλλο.
Γιώργος Φιντικάκης