Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μάταια το ελληνικό εμπόριο ζητά το δικαίωμα της επιβίωσής του και παλεύει άνισα με ένα τεράστιο ανεξέλεγκτο χρέος. Η αγορά χρωστά σήμερα 253 δις στις Τράπεζες και καλείται να πληρώσει ετήσιους προϋπολογισθέντες φόρους περίπου 58 δις για το 2011, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 41,1 δις. Η μεγάλη αγωνία της αγοράς βρίσκεται στον «τζίρο» των 408 δις των μεταχρονολογημένων επιταγών μεταξύ των επιχειρήσεων, των πιστώσεων και των ανοικτών λογαριασμών, σε εγχώριους προμηθευτές και σε οίκους του εξωτερικού.
Το σύνολο των υποχρεώσεών μας σήμερα ξεπερνά τα 760 δις και εντός της επόμενης τετραετίας θα απαιτηθεί να καταβάλουμε άλλα 244 δις σε φόρους, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου. Όταν, λοιπόν, οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι τριπλάσιες του "κουρεμένου" δημόσιου χρέους των 260 δις, τι πρέπει και τι μπορούμε να προπληρώσουμε από το 1 τρις, με ποιον τρόπο και πότε; Η καθίζηση των δημόσιων εσόδων το 2011 κατά 2,7 δις μόνο από την είσπραξη άμεσων φόρων δείχνει ξεκάθαρα το οικονομικό αδιέξοδο και την αδυναμία της αγοράς και απορούμε, γιατί η ελληνική κυβέρνηση μετά τα αναποτελεσματικά μέτρα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου συνεχίζει να επιβάλει νέους φόρους, έκτακτες εισφορές και ειδικά τέλη.
Εάν το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων μπορεί να πραγματοποιηθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής είμαστε στο πλευρό του. Όμως, χορτάσαμε από λόγια και θεωρίες για την «εμφανή φοροδιαφυγή» με μέτρα τα οποία απέχουν πολύ από τη δική μας καθημερινή πραγματικότητα, αλλά και το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Αντί, όμως, η κυβέρνηση να εστιάζει στην πάταξη του συνόλου της παραοικονομίας των περίπου 69 δις, δηλαδή του 30% του φετινού ΑΕΠ και του λαθρεμπορίου των 25 δις, συνεχίζει να κυνηγά μόνο τα 9 δις της εμφανούς φοροδιαφυγής και να ποντάρει σε εισπρακτικά μέτρα ανύπαρκτης φορολογητέας ύλης, με την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά στην αγορά τα οποία μπορούν να τα εισπράξουν ιδιώτες εισπράκτορες.
Οι απειλές αυτόφωρου και φυλάκισης σε μικροοφειλέτες και ο νέος γύρος φορολογικών μέτρων που επιβλήθηκαν με νέες επιβαρύνσεις στα εισοδηματικά κριτήρια, με άδικες αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου στα φυσικά πρόσωπα και με σχεδόν πλήρη κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν αλλά και θα εξοργίσουν την αγανακτισμένη ελληνική κοινωνία που δεν αντέχει άλλο την διαπόμπευση.
Οι πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ εστιάζονται κυρίως στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, στο 15%, αλλά και του ΦΠΑ με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 19% και την ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και βεβαίως τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές. Ανάλυση της ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης ΦΠΑ έχει σταλεί από το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ στο οικονομικό επιτελείο επανειλημμένα, αφού παρά τις δυο αυξήσεις υπήρχε μειωμένη απόδοση στην είσπραξη ΦΠΑ το 2011 κατά 3%.
Η μόνη ελπίδα σωτηρίας που μπορεί να διαφανεί στο ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στη δυνατότητα διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ωστόσο, για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να δώσει δουλειά σε ένα εκατομμύριο ανέργους θα πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 75 δις. Που θα βρεθούν όμως αυτά τα χρήματα όταν όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται για να πληρώσουν φόρους που φτάνουν ακόμα και το 53%; H πρότασή μας είναι η επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού σε όλες τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες και παραγωγικές θέσεις εργασίας, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον ΟΑΕΔ από τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία το 2012 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 925.000.
Το ελληνικό εμπόριο υποστηρίζει ότι η εκκρεμότητα του Φορολογικού πρέπει να κλείσει με μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και όχι με αποσπασματικές ρυθμίσεις, αναδρομικούς φόρους, έκτακτες εισφορές, ειδικά τέλη και συνεχείς φορολογικές εφαρμογές με δόσεις.
Το πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου πρέπει να περιλαμβάνει την κατάργηση του ΚΒΣ, τη μείωση και αλλαγή του τρόπου απόδοσης ΦΠΑ μέσω ειδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, την εφαρμογή του Πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, την εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών και αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού εισοδήματος, την ενοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, το ηλεκτρονικό "πόθεν έσχες" και τη δίκαιη εφαρμογή των ποινικών διατάξεων.
Η ΕΣΕΕ συμμετείχε σε κάθε διάλογο, με στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός δίκαιου, απλού, ήπιας προσέγγισης αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα φορολογικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετίας. Ενός φορολογικού συστήματος που θα πιστεύει ότι ο εχθρός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας δεν είναι σε καμιά περίπτωση το κέρδος αλλά ο παράνομος πλουτισμός. Άλλωστε, από το 2010 όλοι οι κλάδοι διανύουμε επιχειρηματικά, μια παρατεταμένη ζημιογόνο περίοδο, η οποία πρέπει να επιστρέψει στην κερδοφορία, για να υπάρχει φορολογητέα ύλη.
Συμπληρωματικά των 40 προτάσεων της ΕΣΕΕ για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Επιτελείο τον Αύγουστο του 2011, αποστείλαμε τη νέα έρευνά μας για το φορολογικό, που εκπονήθηκε από το ΙΝ.ΕΜ.Υ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) σε συνεργασία με το Ι.Ο.Φο.Μ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών), στην οποία καταγράφονται αναλυτικά και ξεκάθαρα οι απόψεις επιχειρηματιών μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για την άμεση ανάγκη ψήφισης και εφαρμογής ενός νέου, σταθερού και "επιχειρηματικά φιλικού" Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, χωρίς άλλη αναβολή, από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Συνημμένα αρχεία:
- EREYNA-EFS.doc (130 Λήψεις)