Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αν και δεν διαψεύδουν ότι επίκεινται από του χρόνου αυξήσεις στα τιμολόγια - άλλωστε αυτό προκύπτει και από την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου- τονίζουν ωστόσο ότι θα είναι κατά πολύ μικρότερες, του 30% που ζητά η ΔΕΗ.
Και επισημαίνουν ότι έχει καταρχήν ζητηθεί από την επιχείρηση να συμπιέσει όσο περισσότερο μπορεί τα μισθολογικά της κόστη, καθώς και να καταρτίσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του προσωπικού, με τους τομείς απ' όπου λείπουν άτομα και όπου περισσεύουν, ώστε να μειώσει με τον τρόπο αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος τις δαπάνες της.
Το θέμα προέκυψε όταν τη Δευτέρα η ΔΕΗ απέστειλε προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα κοστολογικά της στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τις προβλέψεις της για τον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με τα οποία ζητά για του χρόνου μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγιά της κατά 18,7%, με τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται με ποσοστό που ξεπερνά και το 30%.
Πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσοστά αυξήσεων, στα οποία οδηγεί η υποχρέωση που απορρέει για την χώρα μας από το μνημόνιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο, τα τιμολόγια λιανικής στο ρεύμα πρέπει σταδιακά, για να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός, δηλαδή να μπορέσουν να εισέλθουν και άλλοι ιδιώτες παίκτες στο χώρο, να φτάσουν να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής τους, χωρίς σταυροειδείς επιδοτήσεις και άλλες στρεβλώσεις (π.χ. σήμερα τα υψηλά εμπορικά τιμολόγια, επιδοτούν τα χαμηλά και συχνά ζημιογόνα οικιακά, κ. ο. κ.). Η πρώτη δόση των αυξήσεων έγινε φέτος τον Ιανουάριο, η δεύτερη επρόκειτο να γίνει τον Ιανουάριο του 2012, και η τρίτη δόση τον Ιανουάριο του 2013.
Τι υποστηρίζει η ΔΕΗ
Στην επιστολή της η ΔΕΗ, επικαλείται ως αιτία για τα πολύ μεγάλα ποσοστά αυξήσεων που ζητάει, μεταξύ των άλλων την πολύ μεγάλη επιβάρυνση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο, στο φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Μόνο, η επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο, πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, να την επιβαρύνει σε ετήσια βάση, με 200 εκατ. ευρώ περίπου. Επιπλέον, τα κοστολογικά της στοιχεία για το 2011, δείχνουν αύξηση κατά 150 εκ. ευρώ του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που παρέχει, στο οποίο περιλαμβάνεται η παροχή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και η ηλεκτροδότηση των κατοίκων των μη διασυνδεδεμένων νησιών - που γίνεται σε τιμές κάτω του κόστους, με ρεύμα από επιτόπιες πετρελαϊκές μονάδες. Τα ίδια στοιχεία, δείχνουν για το 9μηνο του 2011, αυξημένο κατά 20% κόστος παραγωγής έναντι του αντίστοιχου περυσινού, λόγω σημαντικής μείωσης της φθηνής υδροηλεκτρικής παραγωγής, γεγονός που ανάγκασε τη ΔΕΗ να αγοράσει τις ποσότητες ενέργειας που της έλειπαν, από την αγορά χονδρικής, σε τιμή αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Τι λέει το υπουργείο
Από την πλευρά του, το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα περί αυξήσεων 30% δεν έχουν καμία απολύτως βάση, τονίζοντας ότι «στις προτάσεις που επεξεργάζεται, λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια», αναγνωρίζοντας ωστόσο εμμέσως ότι αυξήσεις θα υπάρξουν. Παραδέχεται ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς αποδέκτης αντίστοιχων επιστολών, σαν αυτή της διοίκησης της ΔΕΗ, έχει γίνει τόσο από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, όσο και από τους ιδιώτες προμηθευτές αλλά και τις μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες στη χώρα. Και επισημαίνει ότι η πολιτική του ηγεσία αναζητά από κοινού με το υπ. Οικονομικών, εναλλακτικές λύσεις για την υποκατάσταση των 130 εκ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο να προέλθουν από το συγκεκριμένο μέτρο.
Γιώργος Φιντικάκης