Αυτό είναι σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Το σενάριο αυτό παρουσίασε χθες μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωσταντίνου στον κοινοτικό επίτροπο Ανταγωνιστικότητας Χ. Αλμούνια, και σήμερα πρόκειται να ενημερώσει τον επίτροπο ενέργειας Γ. Οτινγκερ, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει το τελευταίο 48ωρο στις Βρυξέλλες.
Σήμερα μάλιστα το απόγευμα, ο υπουργός πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες να δώσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Κομισιόν, όπου και θα παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του μοντέλου που τελικώς επελέγη.
Στόχος του είναι το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατό, αφού η Ελλάδα είναι ήδη εκπρόθεσμη ως προς τις υποχρεώσεις της, καθώς είχε δεσμευτεί πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να είχε ανοίξει η αγορά λιγνίτη σε τρίτους. Η πώληση λιγνιτικών μονάδων προηγείται της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ (και της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή) και αφορά καθαρά στο κλείσιμο της υπόθεσης του λιγνίτη με την Κομισιόν.
Άλλο θέμα η αποκρατικοποίηση
Για το δεύτερο αυτό θέμα, της αποκρατικοποίησης, το οποίο έχει ενταχθεί με δεσμευτικό στόχο για το γ΄ τρίμηνο του 2012 στο Mεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο της περαιτέρω μετοχοποίησης σε ποσοστό 17%. Εκείνο που προωθεί είναι το σχέδιο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Αν για οποιοδήποτε λόγο, ναυαγήσει και αυτό το σχέδιο, τότε εξετάζεται η πώληση θυγατρικών εταιρειών. Της εισόδου δηλαδή ιδιωτών είτε στη ΔΕΗ Aνανεώσιμες, είτε στις δύο θυγατρικές που προβλέπεται να συσταθούν με την ψήφιση του νέου ενεργειακού νομοσχεδίου για τη διαχείριση των δικτύων διανομής και δικτύων μεταφοράς αντίστοιχα.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr