Το ένα εμπόδιο ξεπεράστηκε και μάλιστα με τον πλέον ανώδυνο τρόπο, τα stress tests και πλέον το επόμενο δεν είναι άλλο από το να ξεπεραστεί η ανακολουθία που διέπει την Ευρώπη προκειμένου να λάβει μία γενναία πολιτική απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. Σε ό,τι αφορά στα stress tests αυτή την εβδομάδα το Χ.Α. θα κληθεί να αποτιμήσει τα αποτελέσματα των stress tests, αλλά και τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που θα έχει η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, με θέμα - τι άλλο;- την ελληνική διαχείριση χρέους. Ταυτόχρονα, ήρθε η ώρα για τις διοικήσεις των τραπεζών να σκεφτούν την επόμενη μέρα, τα deals.
Σχετική έκθεση της Credit Suisse έχει εντοπίσει δύο "παγίδες" στη μεθοδολογία των stress tests, σχολιάζει η FXCM. «Το πρώτο υποθετικό σενάριο», αναφέρει ο οίκος, «είναι ότι οι τράπεζες καλούνται να υποθέσουν ότι ο ισολογισμός τους παραμένει στάσιμος όσο το κόστος δανεισμού παραμένει αμετάβλητο σε βάθος διετίας. Το σενάριο αυτό αναμφισβήτητα παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα από την πραγματική.
Στο αντίθετο σενάριο, το κόστος δανεισμού εκτινάσσεται και οι τράπεζες αναγκάζονται να ρευστοποιήσουν τοποθετήσεις (προφανώς με ζημία) προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ωστόσο, το κόστος δανεισμού έχει ήδη φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα για αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, χωρίς προοπτική βελτίωσης, περιορίζοντας την δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που διανύουμε η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε άνω του 32%, τη στιγμή που και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει ξεπεράσει το 6% και του ισπανικού βρίσκεται μια ανάσα από το "όριο επιφυλακής" του 7%, στο 6,31%».
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, σημειώνει στην ανάλυσή του ο Πήγασος Χρηματιστηριακή, «κατέγραψε νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό 14ετίας στις 1.166 μονάδες και παρέμεινε σε χαμηλή πτήση με τους πωλητές να έχουν σταθερά τα ηνία της αγοράς. Η αγορά έχει συσσωρεύσει αρκετή πίεση η οποία είναι ικανή να δώσει μια αρκετά ικανοποιητική αντίδραση χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και εγγύηση για την αλλαγή της τάσης η οποία χρειάζεται πλέον αρκετές μονάδες ανόδου για να βρεθεί κοντά σε κάποιο κομβικό σημείο αντιστροφής». Σύμφωνα με την Χρηματιτηριακή, «το όριο παραμένει στις 1.300 μονάδες και παρά την συνεχή πτώση των τιμών οι κυριότεροι τραπεζικοί τίτλοι δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Τ
ο μόνο ίσως θετικό δεδομένο είναι η θετική απόκλιση των μεσοπρόθεσμων ταλαντωτών οι οποίοι δεν έχουν δώσει ακόμα νέα χαμηλά, γεγονός το οποίο προηγείται κάποιας διορθωτικής κίνησης. Αν και οι τζίροι παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μετά από 30 - 50 μονάδες ανόδου η ανάγκη αύξησης των τζίρων πάνω από τα 100 εκ. ευρώ είναι αναγκαία (αλλά όχι ικανή) συνθήκη για την απορρόφηση της προσφοράς. Η παράμετρος αυτή θα καθορίσει και το βαθμό συμμετοχής μας μετά την επικείμενη ανοδική εκτόνωση. Η επόμενη ημέρα της ανοδικής διόρθωσης εφόσον παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα συναλλαγών (60 - 70 εκατ. ευρώ) θα είναι μια ένδειξη συνέχισης της πτωτικής κίνησης και λόγος μερικής μείωσης της έκθεσης μας στην αγορά παρά την σφοδρή μείωση των τιμών που παρατηρείται σε μακροχρόνια βάση».
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr