Με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας, η αγορά βρέθηκε εκεί, οπότε η αντίδραση της Τρίτης επιβεβαίωσε τα αντανακλαστικά της αγοράς. Η ειδησεογραφία, με εξαίρεση τα επεισόδια γύρω από την Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, είναι μάλλον καλή, θετική και υποστηρικτική για περαιτέρω ενίσχυση των τιμών και των κεφαλαιοποιήσεων. Σε πολιτικό επίπεδο, η άποψη που υπάρχει στην αγορά και βεβαίως στην κυβέρνηση είναι ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί σήμερα το μεσημέρι από την Βουλή και αύριο ο Εφαρμοστικός Νόμος. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν χθες, ελπίζει ότι αν υπάρξουν διαρροές από τους δικούς της βουλευτές, θα δώσουν την ψήφο τους βουλευτές από άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το Δη.Συ. της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ή βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία που διαφωνούν με την ηγεσία της.
Την ίδια ώρα, ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, στο εξωτερικό, οι τραπεζίτες και όσοι εμπλέκονται γύρω από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να καταλήγουν. Το σχέδιο της Γαλλίας τυγχάνει ευρείας αποδοχής, αφού θετικές δηλώνουν και Γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στις αγορές οι επιλογές για τη διακράτηση χωρίς να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός είναι δύο. Η πρώτη επιλογή προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) "με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση 'AAA'."
Η δεύτερη επιλογή είναι λίγο πιο ακριβή για την Ελλάδα, σχολιάζουν χρηματιστές, αφού δίνει κίνητρο στους ξένους για την διακράτησή τους υψηλό επιτόκιο. Προβλέπεται ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%. Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της. Μάλιστα, τραπεζικές πηγές από την Ελλάδα αναφέρουν ότι γίνονται επαφές με τους ξένους οίκους αξιολόγησης να μην αφορά η δέσμευση αυτή μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες που έχουν υπαχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή Ιρλανδία και Πορτογαλία. Περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το νέο σχέδιο αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες κι εφόσον βεβαίως περάσουν από την Βουλή οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι χρηματιστές ανησυχούν ότι από τη στιγμή που θα «πληρωθούν» οι ιδιώτες ομολογιούχοι, για ποιο λόγο πρόκειται να εμπλακούν ξανά αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα διακρατήσουν για πέντε χρόνια και θα πληρωθούν πάνω από τα επίπεδα της αγοράς. Τραπεζίτες εκτιμούν ότι το υψηλό επιτόκιο είναι κίνητρο για τη διακράτηση των ομολόγων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Guardian Trust κ. Β. Σωτηρόπουλο, «όλα τα μάτια των διεθνών επενδυτών και διαχειριστών είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα παίρνουν για την σωτηρία του ευρώ η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί γιατί πλέον αυτοί αποφασίζουν και οι υπόλοιποι συμφωνούν. Το αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αγγλοσάξονες, κάνουν ότι μπορούν και με ότι μέσον διαθέτουν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν μία θετική εξέλιξη για το ευρώ, διότι αυτοί είναι σε ακόμη χειρότερη οικονομική κατάσταση και προσπαθούν με τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν και διατηρούν την πρωτιά στην παγκόσμια ενημέρωση, να κρύβουν τα δικά τους προβλήματα και να προβάλουν της Ευρωζώνης».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr