Μία από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις της χρονιάς είναι η σημερινή στο Χ.Α. Για πολλούς εμπλεκομένους περί τα χρηματιστηριακά, σήμερα αναμένεται να αποτυπωθεί η απόφαση για διάσωση της Ελλάδας με την παροχή πρόσθετης βοήθειας, μέχρι το 2014, ύψους 60 με 65 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην παροχή πρόσθετης βοήθειας, κατά τις πληροφορίες, εμπλέκονται και ιδιώτες ομολογιούχοι, δηλαδή οι τράπεζες, κατά τρόπο που θα αποφασιστεί μέσα στο τρέχον εικοσαήμερο, δηλαδή πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Τυχόν εμπλοκή τους, σχολιάζουν χρηματιστές, όσο ανώδυνη κι αν είναι, δεν παύει να αποτελεί «εμπλοκή». Και υπενθυμίζουν ότι η πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P βασίστηκε σε αυτή την απόφαση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής...
Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο ουσιαστικά θα επικαλύπτει το αρχικό "πακέτο" των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα "πιστωτικό γεγονός", σημείωναν χθες ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι λεπτομέρειες αναφορικά με την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης εξωτερικής χρηματοδότησης για τη χώρα αναμένεται να ξεκαθαριστούν μέχρι τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου. Πηγές του Reuters δεν αναφέρθηκαν πάντως, σε συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων, σημείωσαν όμως ότι το νέο "πακέτο" διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.
Ταυτόχρονα, η αγορά έχει στραμμένη ην προσοχή της στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούγκερ ο οποίος και θα ενημερώσει, κατά τις εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, από κοντά τον κ. Παπανδρέου για τις αποφάσεις της τρόικας, ενώ αναμένεται να πάρει «γόμα και μολύβι» κατά την αξιολόγηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Μέσα σε όλα αυτά οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει στα τάρταρα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος δείχνει αντιστάσεις, διατηρώντας κάποια από τα κέρδη της ανόδου που συντελέστηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που προεξοφλούν εξελίξεις, ακόμα και deals στις τράπεζες. Το τελευταίο δίμηνο, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μπει σε διαδικασία προαγοράς εντόκων από τις τράπεζες, με πράξεις 50, 18, άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού κ. Φ. Σαχινίδη. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο «καθαρίζει» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών προκειμένου να προχωρήσουν οι ανακατατάξεις στον κλάδο.
Στ.Κ.Χαρίτος [email protected] Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr