Τα κέρδη σε κάθε αντίδραση της αγοράς είναι μόλις μερικά σεντς παρατηρούν χρηματιστές. Με βάση τη χθεσινή συμπεριφορά της αγοράς οι επενδυτές είδαν ότι επόμενη αντίσταση είναι το υψηλό ημέρας της Τετάρτης, δηλαδή οι 1.325 μονάδες. Αυτό δεν ήταν ούτε ένα ευρώ κέρδος για τις μετοχές του 20άρη, έτσι που έχουν καταβαραθρωθεί οι αποτιμήσεις. Για μερικές μέρες η αγορά θα βράσει στο ζουμί της μέχρι την επόμενη κίνηση, αναφέρουν χρηματιστές... Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές βιώνουν την πέμπτη πτωτική εβδομάδα παρά τα κέρδη της Τρίτης, ενώ πλέον εκτιμάται ότι θα ακολουθηθούν οι παραδοσιακές συνταγές του... short selling, με ορατό τον κίνδυνο ο δείκτης να βρεθεί στα όρια των 1.200 μονάδων, ότι κι αν σημαίνει αυτό για την περαιτέρω τάση.
Από εκεί και πέρα η τύχη, για μία ακόμα φορά στην ιστορία αυτή της χώρας, πρόκειται να καθοριστεί στο εξωτερικό. Χθες ήταν η Βιέννη, τις επόμενες μέρες θα είναι οι Βρυξέλλες. Η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στις εξελίξεις στο εξωτερικό, όπως η χθεσινή συνάντηση των ΥΠΟΙΚ σε επίπεδο γενικών γραμματέων. Αναμένεται ότι οι αποφάσεις της Βιέννης θα αποτελέσουν τον οδηγό για τις τελεσίδικες αποφάσεις του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και εν όψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Τα θέματα που απασχολούν τις δύο Συνόδους (Βιέννη, Βρυξέλλες) είναι πρώτα η εκταμίευση της πέμπτης δόσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βάζουν το μερίδιό τους για να μαζευτούν τα 12 δισ. ευρώ (Ε.Ε. και ΔΝΤ) και βεβαίως να χαραχθεί ένα σχέδιο βιώσιμο για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους στο σύνολό του. Ως προς το δεύτερο φέρεται ειλημμένη απόφαση, αφού ομονοεί τελικώς και η δύσπιστη Γερμανία να δανείσουν την Ελλάδα με ένα ποσό 65 δις. ευρώ μέχρι το 2014, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις λήξεις ομολόγων της περιόδου αυτής. Στο τραπέζι έχουν επανέλθει τα ευρω/ομόλογα, η ευθύνη των ιδιωτών ομολογιούχων, τη στιγμή που Γερμανικές τράπεζες, όπως ο όμιλος Nord/LB, που θεωρεί πιθανό ένα «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους και γι' αυτό, κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση, έλαβε σχετική πρόνοια», δηλαδή «κούρεμα». Κάτι, το οποίο είχε πράξει πριν από μήνες και αυστριακός ασφαλιστικός όμιλος...
Παράγοντες της αγοράς πάντως, δεν αποκλείουν ενίσχυση των πιέσεων σε βάρος της Ελλάδας τις επόμενες μέρες. Από την περασμένη Δευτέρα έχουν τονιστεί ανησυχίες για τυχόν νέες απειλές υποβάθμσης από ξένους οίκους. Πάντως, τις τελευταίες μέρες, σχολιάζουν τραπεζίτες, η κυβέρνηση παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα, αφήνοντας κατά μέρους τις δηλώσεις περί ενδεχομένων χρεοκοπίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε τις επαφές με την Deutsche Telecom για την πώληση ποσοστού ίσως και μεγαλύτερου του 10% στον ΟΤΕ. Οι Γερμανοί δηλώνουν ότι συζητούν να μην πάρουν μόνο το 10%, αλλά το 16%, όση δηλαδή είναι η συμμετοχή του κράτους στον Οργανισμό. Παράλληλα, χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι οδεύουν προς κλείσιμο 75 οργανισμοί ή φορείς του Δημοσίου, εξοικονομώντας ετησίως το Δημόσιο περί τα 3 δισ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr