Βέβαια ένας λόγος για τον οποίο παρατηρείται κλείσιμο της ψαλίδας είναι και η μη δημοσίευση αποτελεσμάτων από «παραδοσιακά» ζημιογόνους οργανισμούς (Πετζετάκις, Cardico, Alter, ΚΛΩΝΑΤΕΞ, United Textiles, Ατλάντικ, Ασπις Πρόνοια, Μεσοχώρίτης κ.α.) που αποτελούν το 3% με 4% του συνόλου των εισηγμένων εταιριών.
Σύμφωνα με την Πήγασος Χρηματιστηριακή που επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου προκύπτει ότι η εικόνα του κύκλου εργασιών, αν και θετική στο σύνολο (+1,6%) έχει επηρεαστεί από τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων που έχουν μεσολαβήσει από πέρυσι και της μεγάλης συνεισφοράς του κλάδου καυσίμων όπου χωρίς αυτούς θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 4,7%. Οι μειώσεις στην δραστηριότητα είναι έντονες και σε διψήφια ποσοστά με κυριότερες κλαδικές μειώσεις στις κατασκευές (-15,6%), στις εκδόσεις (-31%) στην ένδυση (-15%), στα είδη ηλεκτρικών (-18,4%) και στα έπιπλα (-43,5%). Ακόμα και ο θεωρητικά μη ελαστικός κλάδος της Υγείας έχει υποστεί συρρίκνωση στην δραστηριότητα κατά 24% όπως ο επίσης μη ελαστικός κλάδος των τυχερών παιχνιδιών (-17%) αποτέλεσμα της ομοιόμορφης και συστημκής πλέον διάχυσης της ύφεσης στην αγορά. Η χαμηλότερη ζήτηση αποδίδεται και σε κάποιο βαθμό στην μετάθεση της εμπορικής Πασχαλινής περιόδου στο δεύτερο τρίμηνο, αφήνοντας ενδεχομένως μια ουρά πασχαλινών εσόδων για το ξεκίνημα του επόμενου τριμήνου.
Οι εταιρίες στην προσπάθεια τους να απορροφήσουν τους αυξημένους φόρους περιόρισαν το μικτό κέρδος τους με αποτέλεσμα τα λειτουργικά τους κέρδη να εμφανίσουν κάμψη κατά 16,2% στα 2,11 δις ευρώ. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους αφορά την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και ειδικότερα του ενεργειακού κόστους το οποίο «ακύρωσε» τις όποιες προσπάθειες μείωσης των διοικητικών εξόδων ή των αναδιαρθρώσεων που προηγήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα.
Η κερδοφόρα τελική γραμμή (444,45 εκ. ευρώ) μετά από το χειρότερο τρίμηνο όλων των εποχών (Q4) δημιουργεί μια θετική αίσθηση βοηθούμενη και από την μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 400 μονάδες βάσης (20%). Τα κέρδη είναι αυξημένα κατά 7,9% και αυτό είναι είδηση καθώς σε καμιά στιγμή πέρυσι δεν υπήρξε έστω ένα ισορροπημένο τρίμηνο στην σύγκριση με το 2009. Βέβαια στην τελική γραμμή καθοριστικό ρόλο έχουν παίξει και μια σειρά έκτακτων κερδών οι οποίες οφείλονται είτε σε ανατίμηση αποθεμάτων (Διυλιστήρια, Ομιλος Βιοχάλκο) είτε σε πώληση συμμετοχών (Τράπεζες) είτε σε έκτακτους φορολογικού λόγους (ΕΧΑΕ, Κυπριακές Τράπεζες) είτε τέλος σε ειδικούς λόγους που αφορούν επιμέρους εταιρίες (εθελούσια ΟΤΕ, εύλογη αξία ακινήτων Βωβός). Η επίδραση των έκτακτων εγγραφών είναι αθροιστικά θετική λόγω των πολύ υψηλών κερδών σε Τράπεζες και Διυλιστήρια αυξάνοντας το τελικό μέγεθος πάνω από 240 εκ. ευρώ.
Τα περιθώρια κέρδους αν και παρέμειναν σε πίεση σε σχέση με το Q1 ’10 ανέκαμψαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο με το μεν λειτουργικό να διαμορφώνεται στο 11,16% μειωμένο κατά 236 μονάδες βάσης και το καθαρό να παραμένει σε πίεση στο 1,76% μειωμένο κατά 179 μονάδες βάσης. Επισημαίνεται ωστόσο η θετική διεύρυνση του περιθωρίου των μικρών εταιριών (FTSES) κατά 203 μονάδες βάσης στο λειτουργικό και 183 μονάδες στο καθαρό περιθώριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr