Σύμφωνα με τον αναλυτή της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου, “οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν αρνητικά όσο τα σενάρια αναδιάρθρωσης διαψεύδονται μόνο με δηλώσεις και όχι από την επιτυχία των δημοσιονομικών της χώρας. Ένα πιθανό σενάριο άμεσης αναδιάρθρωσης με ένα μεσαίας τάξεως haircut στα ελληνικά ομόλογα της τάξεως του 30% θα ανάγκαζε τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια ύψους 15 δις ευρώ περίπου. Αντίθετα, το σενάριο της φιλικής αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση ίσως και με μείωση του επιτοκίου για το παλαιό χρέος θα είχε ελαφρύτερες συνέπειες και δεν πρέπει να αποκλειστεί έστω σαν σκέψη αυτή τη στιγμή”.
Κίνδυνοι
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, “η αναδιάρθρωση με haircut στα ομόλογα, παρά το προφανές όφελος που έχει, κρύβει αρκετούς κινδύνους: α) άμεσο κίνδυνο για τα κεφάλαια των τραπεζών, β) έμμεσο για τις καταθέσεις και την πιστωτική επέκταση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ύφεση στην οικονομία, γ)πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία, δ) πιθανές νέες υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και πλήγμα στην αξιοπιστία της Ελλάδας σαν δανειολήπτη που μπορεί να την οδηγήσει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε είναι αρκετά φιλόδοξο, όπως αναμενόταν, καθώς ήταν ο μόνος δρόμος για την εισροή στα δημόσια ταμεία 50 δις ευρώ ως το 2015 που ήταν εξ’ αρχής ο στόχος του υπουργείου. Χρηματιστηριακό ενδιαφέρον από το πρόγραμμα υπάρχει ιδιαίτερα για τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ. Η εκχώρηση ολόκληρης της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΠΑΠ το 2012 προκαλεί μια μικρή έκπληξη καθώς το δημόσιο λαμβάνει υψηλά μερίσματα από την εταιρεία ενώ ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση τους ίσως να σημάνει και τέλος στο μονοπώλιο του, ενώ η εκχώρηση ποσοστού της ΔΕΗ παρά τις αντιδράσεις κρίνεται αναμενόμενη όπως και αυτή του ΟΤΕ. Από τις αποκρατικοποιήσεις χωρίς άμεσο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον ξεχωρίζουμε την πώληση μεριδίου του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ μια εταιρεία με καθαρά κέρδη 90 εκατ. ευρώ για το 2010, την πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ”.
Πρώτα οι δανειστές
Από την πλευρά του ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας υποστηρίζει ότι κανείς δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις στην Ευρώπη ως προς την διαχείριση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον χρηματιστή, “η χώρα εξαιτίας της αδυναμίας της να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα και των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις αποκρατικοποιήσεις, έχει δώσει τροφή για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το δια ταύτα είναι ότι τα πάντα θα κριθούν από τις αποφάσεις των δανειστών. Και κυρίως από τις αποφάσεις εκείνων που χρωστάμε τα περισσότερα”. Σύμφωνα με τον κ. Τζάννα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί έναν από τους δανειστές στους οποίους η Ελλάδα χρωστάει τα περισσότερα. Όπως λέει ο χρηματιστής, η Ελλάδα χρωστάει 55 δισ. ευρώ σε ομόλογα και περίπου 90 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα, είναι τα κεφάλαια που έχουν δοθεί στις τράπεζες. Τι θα σήμαινε ένα ενδεχόμενο haircut λοιπόν στην Ελλάδα για την ΕΚΤ;” διερωτάται ο χρηματιστής. Κατά την άποψή τους, “οι δανειστές θα λάβουν απόφαση με γνώμονα το τι είναι λιγότερο ή καθόλου ζημιογόνο”.
Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης διαπιστώνει εμμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα η αγορά να τελεί εν αναμονή εξελίξεων. Ο ίδιος θεωρεί σίγουρο ότι η συζήτηση αυτή έχει γίνει στο παρασκήνιο και εξυπηρετεί πολλούς. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Ο χρηματιστής εκτιμά ότι η συζήτηση της αναδιάρθρωσης του χρέους εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν βγάλει τα λεφτά τους εκτός Ελλάδος, αλλά και όσους έχουν στοιχηματίσει υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας. Η πορεία του Χ.Α. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις ως προς την αντιμετώπιση του χρέους. Δεν είναι τυχαίο, όπως υποστηρίζει, ότι οι τράπεζες πολύ δύσκολα μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.
Ο παλαιός χρηματιστής κ. Χρ. Δαβερώνας, διευθύνων σύμβουλος της Άτλας Χρηματιστηριακή μεταφέρει συνομιλίες με πελάτες του οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να πάρουν κατεύθυνση, όσο υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό είτε δεν υπάρχει υπομονή πια να περιμένουν μετοχές και πουλάνε, είτε ανησυχούν και δεν μπαίνουν.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr