1ο. Μεταξύ του φόρου υπεραξίας και της ανόδου του φόρου επί των πωλήσεων στο 0,20%, η λύση που επελέγη, δηλαδή ο φόρος επί των πωλήσεων 0,20% είναι καλύτερη για τα δημόσια έσοδα και τους Έλληνες επενδυτές. Εισηγήθηκε προς το Υπουργείο από το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ. Ο φόρος υπεραξίας δεν θα καταβάλλετο από εταιρίες χωρών που η Ελλάδα έχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας όπως είναι οι Αγγλοσαξονικές χώρες διότι εξαιρούνται τα κεφαλαιακά κέρδη από την φορολόγηση. Μάλιστα οι εταιρίες και τα funds από Αγγλοσαξονικές χώρες έχουν την συντριπτική πλειοψηφία μετοχών που κατέχουν ξένοι και είναι εισηγμένες στο Χ.Α. Πρέπει όμως ο φόρος επί των πωλήσεων 0,20% να ισχύσει από τη δημοσίευση ή την ψήφιση του νόμου και όχι από 1/1/2012. Είναι βέβαιο ότι θα διορθωθεί από το Υπουργείο μέχρι την ψήφισή του.
2ο. Ήταν προτιμότερο κατά την άποψή μου ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων να ήταν μεγαλύτερος του 20% και να υπάρχει εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης στην πηγή, όπως γινόταν πριν το 2007, διότι η παρακράτηση 25% στα μερίσματα κατά την διανομή θα ισχύσει μόνο για Έλληνες μετόχους και όχι για ξένους ή/και για θυγατρικές τρίτων ξένων καθώς και Ευρωπαϊκών εταιριών που η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης.
3ο. Θα μπορούσε να εξετασθεί και να επιβάλλεται μια καλύτερη φορολογική μεταχείριση επί του φόρου διανομής για τις εισηγμένες εταιρίες στο Χ.Α., όπως γινόταν και στο παρελθόν που δεν υπήρχε η αυτοτελής φορολόγηση.
4ο. Η σημερινή άποψη αναλυτών τραπεζικών χρηματιστηριακών που έχουν πλειοψηφία ξένων μετόχων στο δικό τους μετοχικό κεφάλαιο, ότι δηλαδή η ελάχιστη αύξηση από 0,15% σε 0,20% θα επηρεάσει αρνητικά την ΕΧΑΕ είναι αβάσιμη. Η αύξηση 0,05% είναι ελάχιστη για τον επενδυτή αλλά σημαντική για τα δημόσια έσοδα και επίσης η τιμή της ΕΧΑΕ σήμερα ανεβαίνει αισθητά. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί ορισμένα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επιζητούν τον φόρο υπεραξίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr