Το ΥΠΕΚΑ που παρακολουθεί από κοντά τον «πόλεμο» που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ ΔΕΗ και ανεξάρτητων παραγωγών για τις αλλαγές στην χονδρεμπορική, είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέρ της πρότασης ΡΑΕ για πλήρη κοστολόγηση του CO2.
Διαφορετικά θα χαθεί, λένε οι ίδιες πηγές, κάθε κίνητρο για ηλεκτροπαραγωγή με χαμηλότερες εκπομπές, ενώ θα διατηρηθεί το σημερινό στρεβλό καθεστώς αναλλοίωτο, παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην τρόικα για πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού ως τις 30 Σεπτεμβρίου, τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική.
«Το όχι σε όλα δεν μας εκφράζει»
«Το όχι σε όλα δεν μας εκφράζει», προσθέτουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, υπονοώντας την εμμονή που διατυπώνει τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ στο να διατηρηθεί πάση θυσία το σημερινό καθεστώς στην αγορά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία το υπουργείο θα έχει ανακοινώσει πολλές από τις προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική, καθώς βλέπει τις δύο αυτές αγορές –και σωστά- σαν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Έτσι, από το Σεπτέμβριο παράλληλα με την ανακοίνωση της ενσωμάτωσης του λεγόμενου κόστους ευκαιρίας των εκπομπών CO2 στο κόστος των μονάδων, θα ανακοινωθούν επίσημα και οι μειώσεις των εμπορικών τιμολογίων της ΔΕΗ. Στην κουβέντα αυτή δεν εμπλέκεται η αναδιάρθρωση στα υπόλοιπα τιμολόγια της επιχείρησης (οικιακά, αγροτικά, κλπ) καθώς είναι «μια πολιτική απόφαση που χρήζει ξεχωριστής, ειδικής αντιμετώπισης».
Το μήνυμα είναι…
Το πολιτικό μήνυμα λένε ωστόσο κάποιοι, μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής : «Τα κέρδη που θα χάσει η ΔΕΗ από τη μια τσέπη μέσω της αύξησης της Οριακής Τιμής, θα τα πάρει στην άλλη, από την αναμενόμενη επιστροφή αποσκιρτημένων εμπορικών πελατών, πίσω στην επιχείρηση». Κι αυτό καθώς ο συνδυασμός από την άνοδο της ΟΤΣ και τις εκπτώσεις στις οποίες θα προβεί η επιχείρηση, θα αποστερήσουν σημαντικό πλεονέκτημα από τους ανταγωνιστές της στη λιανική.
«Όχι, δεν πάμε να κάνουμε χάρη στη ΔΕΗ, ούτε να την τιμωρήσουμε», εξηγούν οι συνομιλητές μας. Η ενσωμάτωση του CO2 στο μεταβλητό κόστος των μονάδων, θα αποκαταστήσει την Οριακή Τιμή στα πραγματικά επίπεδα κόστους, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους ηλεκτροπαραγωγούς (όχι μόνο στη ΔΕΗ), ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους και να βελτιώσουν το βαθμό απόδοσης των μονάδων τους. Αφετέρου η δυνατότητα στη ΔΕΗ να μειώσει τα εμπορικά της τιμολόγια εντάσσεται στον επίσης απαραίτητο γενικότερο εξορθολογισμό της λιανικής, που όπως είπαμε θα γίνει σε δύο φάσεις.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr