Η πρόταση έρχεται να συμμορφωθεί με τις πρόσφατες παρατηρήσεις της ΡΑΕ ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει επιλεκτικές εκπτώσεις μόνο στις μεγάλες καταναλώσεις απ’ όπου και έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, αλλά αν θέλει, θα πρέπει να τις επεκτείνει σε όλους τους εμπορικούς της πελάτες. Το κριτήριο δηλαδή δεν μπορεί να είναι που χάνει ή που κερδίζει η ΔΕΗ, γιατί το ύψος της κατανάλωσης δεν είναι παράγοντας που επηρεάζει το κόστος παραγωγής του ρεύματος
«Βάζουμε στην πρόταση που αποστέλλουμε στη ΡΑΕ τα δικά της κριτήρια, ώστε να γίνει αποδεκτή, και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, εντός του Ιουλίου σε μειώσεις τιμολογίων», λέει πηγή της επιχείρησης. Και προσθέτει ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση της ΔΕΗ με το υπουργείο, ώστε εφόσον η πρότασή της καλύπτει τις απαιτήσεις της ΡΑΕ, να γίνει δεκτή και να ισχύσει άμεσα.
Τι εισηγείται στη νέα της πρόταση
Τρία είναι τα βασικά σημεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην νέα πρόταση της ΔΕΗ. Εισηγείται συγκεκριμένα :
- Διαφοροποίηση των ποσοστών της μείωσης, αναλόγως με την κατηγορία των εμπορικών πελατών. Δεν θα ισχύει δηλαδή η ίδια μείωση και για τις 5-6 σημερινές κατηγορίες εμπορικών τιμολογίων.
- Διαφοροποιήσεις των μειώσεων ανάλογα με το συντελεστή φορτίου του κάθε πελάτη. Δηλαδή ο πελάτης που έχει ισοκατανεμημένο το φορτίο του μέσα στην ημέρα, έχει καλύτερο προφίλ και άρα καλύτερη αντιμετώπιση από εκείνον που έχει τη μεγάλη του κατανάλωση στις ώρες αιχμής.
- Διαφοροποιήσεις μειώσεων μέσα στην ίδια κατηγορία εμπορικού τιμολογίου. Αν, για παράδειγμα, σε μια κατηγορία η έκπτωση είναι 8%, τότε σε εκείνον που έχει μεγαλύτερη κατανάλωση, η μείωση θα μπορεί να φτάσει στο 9%. Το περιθώριο για περαιτέρω μείωση εντός της ίδιας κατηγορίας που επιτρέπει η ΡΑΕ είναι μικρό, το πολύ 1%, λένε οι πληροφορίες.
Το μοντέλο της 5ης ημέρας
Κληθέντα να εκτιμήσουν πόσοι από τους πελάτες που έχει χάσει, μετά από τις μειώσεις των τιμολογίων της θα επιστρέψουν πίσω, στελέχη της ΔΕΗ αδυνατούν να κάνουν πρόβλεψη. Εκείνο που εκτιμούν είναι ότι οι ανταγωνιστές τους θα στριμωχτούν αρκετά το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι από τον Ιούλιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο της 5ης ημέρας στη χονδρεμπορική αγορά.
Στο εξής οι πράξεις των προμηθευτών θα εκκαθαρίζονται με την εκ των προτέρων τιμή που ανακοινώνει ο ΔΕΣΜΗΕ από την προηγουμένη. Θα ξέρει ο καθένας από πριν τι θα πληρώσει και τι θα εισπράξει, όχι όπως συμβαίνει σήμερα που η εκκαθάριση γίνεται με καθυστέρηση ενός μηνός. Όποιος παραγωγός δεν σταθεί συνεπής απέναντι στον προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ θα πληρώνει πρόστιμο. Δεν θα μπορεί κάποιος να δηλώνει διαθέσιμες μονάδες, αλλά τελικά να μην τις χρησιμοποιεί, να κάνει δηλαδή πλασματικές εγχύσεις στο σύστημα, όπως έχει κατηγορηθεί η ΔΕΗ ότι έκανε πέρυσι με τα νερά. Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω, η Οριακή Τιμή Συστήματος θα ανέβει κι άλλο, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των ανταγωνιστών της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Στόχος τα 70 ευρώ ;
Σήμερα η ΟΤΣ είναι κάπου κοντά στο 50, αλλά πληροφορίες λένε ότι η ΡΑΕ σκέφτεται να την φτάσει πολύ υψηλά, στα …70 ευρώ/ MWh. Φυσικά κάτι τέτοιο, δεν βολεύει εντέλει κανένα, και ούτε τη ΔΕΗ, που μπορεί να πάρει πίσω κάποιους εμπορικούς πελάτες, αλλά θα έχει χασούρα από την παραγωγή. Σκεφτείτε ότι μελέτες που έχουν κάνει ανταγωνιστές της ΔΕΗ, δείχνουν ότι το «νεκρό» σημείο, εκείνο δηλαδή πάνω από το οποίο αρχίζουν και γράφουν ζημιές, είναι τα 57 ευρώ / MWh. Με δεδομένο ότι όλες μαζί οι μεσοσταθμικές χρεώσεις ενός προμηθευτή στη Χαμηλή Τάση κυμαίνονται στα 55,45 ευρώ, και στη Μέση Τάση στα 35,65 ευρώ, διαμορφώνεται ένα συνολικό κόστος στα 112,45 και στα 92,65 ευρώ/ MWh αντίστοιχα. Έλα όμως που ένας προμηθευτής χρεώνει τους πελάτες του στη Μέση Τάση προς… 80-85 ευρώ / MWh, άρα αυτή τη στιγμή για κάθε πωλούμενη μεγαβατώρα, γράφει ήδη ζημιές γύρω στα 10 ευρώ.
Ευνοεί τις εισαγωγές
Εκείνο που θα πετύχει μια Οριακή Τιμή στα 70 ευρώ/MWh είναι να αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές. Διότι η περιοχή των Βαλκανίων σήμερα έχει πολύ χαμηλές τιμές, ειδικά η Βουλγαρία πουλάει γύρω στα 45 ευρώ. Κέρδη λοιπόν φαίνονται στον ορίζοντα για τους εισαγωγείς, όχι όμως για τους παραγωγούς που δεν θα ευνοηθούν, όπως άλλωστε και για τη ΔΕΗ, από το μοντέλο της 5ης ημέρας.
Και μια και ο λόγος για Βαλκάνια, ακούμε ότι η ΔΕΗ δεν θα μείνει έξω από το χορό των εισαγωγών, με τόσο χαμηλές τιμές στη Βουλγαρία…
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr