Εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων ομίλων θα έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες συνάντηση, ίσως και σήμερα, με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σε μια προσπάθεια να τη μεταπείσουν προκειμένου να εξαιρέσει τα έργα τους από τη διαδικασία προκήρυξης δημοσίων διαγωνισμών για τη δημιουργία offshore στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είχαν χθες μεταξύ τους συνάντηση ώστε να καθορίσουν την από εδώ και πέρα στάση τους και προειδοποιούν ότι αν δεν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο μια μεταβατική διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα στα σχέδιά τους, εφόσον εγκριθούν από τη ΡΑΕ να προχωρήσουν, τότε θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις για τα κεφάλαια που έχουν μέχρι τώρα καταβάλει σε έρευνες και μελέτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συνάντηση συμμετείχαν οι επικεφαλής του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, στελέχη από τις εταιρείες ΚΥΩΝ και Jasper, από τον όμιλο Κοπελούζου, κ.ά.
Τι υποστηρίζουν
Το σκεπτικό των αντιδράσεων στηρίζεται αφενός στο γεγονός ότι η εμπλοκή του κράτους με τους αργούς του μηχανισμούς σε ένα τόσο περίπλοκο θέμα σημαίνει πολυετείς διαδικασίες με άγνωστη κατάληξη, αφετέρου ότι ακυρώνονται μια σειρά από επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί ποσά σε έρευνες και σε μελέτες.
Στο ενημερωτικό σημείωμα για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ που έδωσε προ δύο εβδομάδων στη δημοσιότητα η υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας (και το οποίο εντός των προσεχών ημερών ή την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή), σαν επιχείρημα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε αυτό το μοντέλο, η κα Μπιρμπίλη επικαλείται ότι την ίδια μέθοδο ακολούθησαν κι άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Πορτογαλία. «Με τη διαφορά», όπως λένε οι φωνές που αντιδρούν «ότι στο Βρετανικό Δημόσιο που αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του ουδεμία σχέση έχει συγκρινόμενο με το ελληνικό, πήρε πολλά χρόνια μέχρι να ετοιμαστούν το κατάλληλο πλαίσιο και οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί».
Το μέχρι τώρα πλαίσιο- συνεχίζουν όσοι αντιδρούν- προέβλεπε για τα offshore την ίδια διαδικασία που ισχύει και για τα αιολικά στην ξηρά. Δηλαδή κατάθεση της αίτησης στη ΡΑΕ, γνωμοδότηση από εκείνη και εν συνεχεία έγκριση από τον υπουργό, με την προϋπόθεση πάντα ότι για τις επιλεγείσες περιοχές έχουν δώσει θετική γνώμη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπ. Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και κάθε άλλος εμπλεκόμενος φορέας.
Τα σχέδια πάντως για offshore που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ είναι γύρω στα 10. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τρία σχέδια της ΤΕΡΝΑ σε Μαραθώνα, Θρακικό Πέλαγος και Λήμνο, ένα της ΚΥΩΝ στον Ευβοϊκό Κόλπο, ένα του ομίλου Κοπελούζου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ένα της Τεχνοδομικής στην Κέρκυρα, ένα στα Δωδεκάνησα, κ.ά.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr