Καταρχήν, σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει μέσα στην εβδομάδα, η τρίτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτρισμού της χώρας, μετά από αυτές των ΕΛΠΕ και του ομίλου Μυτιληναίου. Πρόκειται για τη μονάδα Ήρων ΙΙ, ισχύος 435 MW, στο ενεργειακό κέντρο της ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία, η οποία ελέγχεται από μικτή εταιρεία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η γαλλική Gaz de France Suez.
Την ίδια στιγμή, και ενώ έχουν περάσει δύο μήνες από την εμφάνιση της αυστριακής εταιρείας Verbund- Energa, που εισήλθε στην αγορά εμπορίας λιανικής με εκπτώσεις 10%-20% στα τιμολόγιά της, τώρα η ίδια εταιρεία μαζί με άλλους ανταγωνιστές της ΔΕΗ (Elpedison, κ.α), φιλοδοξούν με ανάλογη επιθετική τιμολογιακή πολιτική, να αποκτήσουν παρουσία και στα νησιά. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται προορισμοί, όπως οι Μύκονος και Σαντορίνη στις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Κώς στα Δωδεκάνησα και φυσικά η Κρήτη, μια συνολική αγορά ενός ετησίου τζίρου περίπου 700 εκατ. ευρώ, την οποία σήμερα"καρπώνεται" μόνο η ΔΕΗ. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τις πολυτελείς κατοικίες και τις βίλες, που επειδή έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις και η ΔΕΗ τους πουλάει ακριβά το ρεύμα, υπάρχουν περιθώρια για έναν ιδιώτη να την ανταγωνιστεί.
Το καλοκαίρι σε πλήρη λειτουργία
Όξυνση του ανταγωνισμού όμως έχουμε και σε επίπεδο παραγωγής. Η νέα μονάδα της ΤΕΡΝΑ, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι, ενώ αρχικά θα λειτουργήσει σε ανοικτό κύκλο, δηλαδή μόνο με τον αεριοστρόβιλο και στη συνέχεια θα ενταχθεί και ο ατμοστρόβιλος. Τη συγκεκριμένη μονάδα θα ακολουθήσει προς τα τέλη του καλοκαιριού, η μονάδα της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας και προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη μονάδα του ομίλου Μυτιληναίου, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου ήδη λειτουργεί ένας δικός του σταθμός, 390 μεγαβάτ.
Με λίγα λόγια στις αρχές του 2011, το εγκατεστημένο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, θα αυξηθεί κατά περίπου 1.300 μεγαβάτ, προερχόμενο όλο από ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με χρήση φυσικού αερίου. Έτσι, θα πάψει πλέον κάθε καλοκαίρι να πλανάται ο εφιάλτης των μπλακ-άουτ πάνω από την χώρα, αφού αποκτούμε πλέον ικανοποιητικές εφεδρείες, που μπορούν να καλύψουν ζήτηση άνω των 12.000 μεγαβάτ.
Ανησυχία για επενδυτές
Ένα θέμα πάντως που ανησυχεί τους επενδυτές αφορά στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η ημερήσια αγορά και η οποία, όπως υποστηρίζουν ευνοεί αποκλειστικά τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι για την ένταξη των μονάδων στο σύστημα, δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν τα πραγματικά δεδομένα διαθεσιμότητας της κάθε μονάδας (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου). Άλλη στρέβλωση αφορά στον υπολογισμό της Οριακής Τιμής του Συστήματος, δηλαδή της τιμής με την οποία πληρώνεται η παραγόμενη μεγαβατώρα. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται με τρόπο που να καθιστά προβληματική τη λειτουργία επιχειρήσεων, των οποίων οι μονάδες εξαρτώνται από ένα και μόνο καύσιμο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτές είναι χαμηλότερες από το κόστος του καυσίμου.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr