Το υπουργείο προχώρησε σε αλλαγές και στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση χρεών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ. Διαμόρφωσε πλαίσιο πιο αυστηρό από το προηγούμενο, αλλά διατήρησε την πρόνοια για ένταξη και των ενήμερων οφειλών στη ρύθμιση, γεγονός που έχει εκνευρίσει τους τραπεζίτες διότι βλέπουν τα σχέδια τους να ανατρέπονται.
Εφέτος, οι μέτοχοι των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων περίμεναν κι έκαναν σχέδια να πάρουν μέρισμα. Πέρυσι στερήθηκαν την απόδοση κερδών στη τσέπη τους, λόγω της ένταξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, το γνωστό πακέτο των 28 δις. ευρώ (είχαν μόνο τη δυνατότητα να δώσουν μέρισμα με τη μορφή μετοχών και όχι μετρητών, κάτι που καμία τράπεζα δεν έκανε).
Όμως η προοπτική διανομής κερδών στους μετόχους απομακρύνεται και πάλι. Προάγγελος της κόντρας, που θα ακολουθήσει, λένε παράγοντες του κλάδου, ήταν το αίτημα της Εκκλησίας να ζητήσει ανοικτά μέρισμα από τη νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Όμως, η διορισμένη από το ελληνικό δημόσιο διοίκηση, των κ.κ. Β. Ράπανου και Απ. Ταμβακάκη, θόλωσε τα νερά. Απάντησε στο σχετικό αίτημα της Εκκλησίας ότι ναι μεν θέλει να δώσει μέρισμα, αλλά θα σεβαστεί και τους νόμους του ελληνικού κοινοβουλίου (σ.σ. εννοώντας ότι η διανομή μερίσματος θα γίνει μόνο εάν συμφωνήσει η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική να βγει από το πακέτο).
Αυτό το είπε μία τράπεζα, που μπορεί εύκολα να επιστρέψει στο δημόσιο το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, που έλαβε από το πρόγραμμα στήριξης, καθώς προς το σκοπό αυτό έχει κάνει και αύξηση κεφαλαίου.
Στη θέση βέβαια που έχει η Εκκλησία στην Εθνική Τράπεζα (κατέχει το 1,2% των μετοχών της) είναι μερικές από τις πιο πλούσιες και παραδοσιακές οικογένειας ελλήνων επιχειρηματιών στις λοιπές τράπεζες.
Ο κ. Σπύρος Λάτσης και διάφοροι συγγενείς του ελέγχουν ποσοστό της τράπεζας Eurobank. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη και ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι μέτοχοι στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ίδρυμα Λάζαρου Ευφραίμογλου είναι μέτοχος στη Εurobank και ο Γιάννης Κωστόπουλος με το ίδρυμα Φωτίου Κωστόπουλου είναι μέτοχοι στην Alpha Bank.
Ολοι αυτοί είχαν καλομάθει σε σημαντικά μερίσματα και σε κέρδη κεφαλαίου (από τις υπεραξίες που είχαν από την άνοδο των τιμών των μετοχών) τα τελευταία χρόνια.
Όμως τον τελευταίο καιρό δεν εισπράττουν μερίσματα. Επιπλέον κάποιοι από αυτούς όπως η Εκκλησία, η οικογένεια Κωστόπουλου έχουν δώσει χρήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Όμως, βλέπουν ότι οι τιμές των μετοχών είναι χαμηλά, άρα δεν έχουν υπεραξίες και απειλείται για δεύτερη συνεχή χρονιά το μέρισμά τους, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο σε τέτοιες περιόδους (είθισται μάλιστα οι διοικήσεις να προτείνουν καλό μέρισμα ειδικά όταν οι τιμές των μετοχών είναι χαμηλά).
Ορισμένα στελέχη στον κλάδο εκτιμούν ότι κυβέρνηση και τραπεζίτες μπορούν να βρουν μία χρυσή τομή έτσι ώστε να πάνε σε ήπια διανομή μερισμάτων, δηλαδή να δοθούν μικρά μερίσματα για να ηρεμήσουν πνεύματα και τσέπες.
Άλλη μία τράπεζα, που θα μπορούσε να βγει από το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης για να δώσει μέρισμα είναι η Αlpha Βank. Αλλωστε αυτό το στόχο είχε η αύξηση του κεφαλαίου με το ποσό του 1 δις. ευρώ από τους μετόχους της.
Οι λοιπές τράπεζες είτε δεν μπορούν να βγουν από το πακέτο στήριξης (γιατί δεν έχουν τα λεφτά) είτε δεν θέλουν, άρα και η διανομή μερίσματος συνδέεται και σε αυτές τις περιπτώσεις με κυβερνητική απόφαση.
Χρ. Ιωάννου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr