Μια ευχάριστη νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα παιδιά των εργαζομένων, που τραγούδησαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στους παρευρισκομένους. Το φλουρί κέρδισε ο Βασίλης Ράπανος.
O Ιάκωβος Γεωργάνας, Πρόεδρος της ΕΧΑΕ στην ομιλία του, ανέφερε: "Με τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα του νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, μέσα στο α' τρίμηνο του 2010, θα δούμε τις πρώτες ενδείξεις περιορισμού της αβεβαιότητας και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, με απτή έκφραση την επάνοδο του spread των δεκαετών ελληνικών κρατικών Ομολόγων, στην περιοχή των 100 μονάδων βάσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αγορά των μετοχών"
Ο κύριος Σπύρος Ι. Καπράλος, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, τόνισε: "Όλοι γνωρίζουμε ότι η πορεία των Χρηματιστηρίων εξαρτάται πολύ από την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία. Βεβαίως σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας μας αλλά, όντας φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, θεωρώ ότι η ψυχολογία είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει γρήγορα και να μας επιτρέψει να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο 2010."
Πιο αναλυτικά ο κ.Καπράλος ανέφερε πως για τα χρηματιστήρια του κόσμου, το 2009 ήταν μια χρονιά που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο μετά την κρίση. Ήταν μια χρονιά κατά την οποία αναζητήθηκαν τα αίτια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και που έγινε αντιληπτή η ανάγκη για καλύτερη εποπτεία στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήταν όμως και μια χρονιά που σημειώθηκε έντονη ανάκαμψη σε όλα τα χρηματιστήρια και ειδικότερα σε αυτά των υπό ανάπτυξη αγορών. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η χρονιά που φεύγει ήταν μια «περίεργη» χρονιά. Ξεκινήσαμε με ένα άσχημο πρώτο τρίμηνο όπου η αγορά μας βρέθηκε, στις αρχές Μαρτίου 18% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του χρόνου. Στη συνέχεια από το Μάρτιο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η αγορά «γύρισε» και παρατηρήσαμε μια σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη που έφτασε να αποδίδει άνω του από 50% από την αρχή του χρόνου, λόγω κυρίως της σημαντικής ανόδου των τραπεζικών μετοχών. Παράλληλα, αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ο όγκος συναλλαγών δηλαδή ο αριθμός των μετοχών που άλλαξαν χέρια, που διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα το 2009, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007.
Το 2009 μας άφησε όμως μια πικρή γεύση στο τέλος, καθώς η αγορά διόρθωσε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, ώστε ο συνολικός απολογισμός για το 2009 να είναι μια άνοδος του Δείκτη της τάξεως του 23%. Η έντονη νευρικότητα του τελευταίου τριμήνου, ήταν αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των αρνητικών μακροοικονομικών παραμέτρων και της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας, που συνοδεύτηκαν από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Το συμπέρασμα, στο τέλος αυτής της «περίεργης» χρονιάς, είναι ότι δυστυχώς η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί. Και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα μας. Το στοίχημα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του κράτους, απέναντι στον πολίτη και τη διεθνή κοινότητα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ζητούν τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων και οι ξένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την οικονομία μας καθώς περιμένουν και αυτοί να δουν την αποφασιστικότητα με την οποία θα κινηθούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται με ευελιξία και προσαρμοστικότητα προκειμένου να σταθεί δίπλα στις εισηγμένες επιχειρήσεις και στην Ελληνική Οικονομία. Προχωράει σε θεσμικές αλλαγές για την ανάπτυξη της αγοράς, αλλά και την ενδυνάμωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες και να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για τους επενδυτές, τους εκδότες αλλά και την Ελληνική οικονομία ευρύτερα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η πορεία των Χρηματιστηρίων εξαρτάται πολύ από την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία. Βεβαίως σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας μας αλλά, όντας φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, θεωρώ ότι η ψυχολογία είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει γρήγορα και να μας επιτρέψει να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο 2010. Δυστυχώς δεν υπάρχουν «μαγικές» συνταγές που θα μας προσφέρουν μια άμεση λύση. Θα πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα μας. Θα πρέπει να προσπεράσουμε προσωπικά συμφέροντα και να φροντίσουμε για την βελτίωση του κλίματος αλλά και της εικόνας της Ελλάδας. Με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι το 2010 θα θέσει τις βάσεις για μια υγιή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, εύχομαι σε όλους σας Καλή Χρονιά, με υγεία και ευημερία!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr