Έπειτα από μια επεισοδιακή διαδικασία, που χαρακτηρίστηκε από καθυστερήσεις λόγω νομικών κωλυμάτων (η ΔΕΗ έχει προϊστορία σε παρόμοιες καταστάσεις), τελικώς ανακοινώθηκαν τα 5 νέα μέλη που θα εκπροσωπούν τη πλευρά του Δημοσίου στο νέο Δ.Σ. Πρόκειται για τους κ.κ. Πανέτα (πρ. γενικός διευθυντής ΔΕΗ), Τσαρούχα (πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ.), Νέλλα (πρώην διευθύνων σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ), Πετρόπουλο και Μπαρέτα.
Νωρίτερα είχε προκύψει εμπλοκή, καθώς ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης θεώρησε ότι υπάρχει κόλλημα στην τοποθέτηση ως εκπροσώπου του Δημοσίου, του κ. Γιάννη Τσαρούχα. Ο τελευταίος μέχρι πρότινος ήταν εκπρόσωπος της πλευράς των εργαζομένων μαζί με τον Γιώργο Μαρινίδη (η πλευρά αυτή εκπροσωπείται παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια με 2 άτομα στο Δ.Σ. της ΔΕΗ). Η πλευρά ωστόσο του βασικού μετόχου, υπ. Οικονομικών, τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τους νέους εκπροσώπους του Δημοσίου. Το πρόβλημα, επιλύθηκε ύστερα από αρκετή ώρα, και αφού νωρίτερα προσφέρθηκε να τοποθετηθεί στη θέση του, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο νυν πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. Τι σημαίνουν όλα αυτά ;Ο, τι η πλευρά των εργαζομένων, βγαίνει σημαντικά ενισχυμένη από την όλη διαδικασία, καθώς θα έχει στο νέο 11μελές Δ.Σ., όχι 2 αλλά στην ουσία 3 μέλη (Μαρινίδης, Φωτόπουλος, Τσαρούχας).
Δυσαρέσκεια
Πρόκειται για εξέλιξη που σχολιάστηκε δυσμενώς ακόμη και από στελέχη εντός της ΔΕΗ που έκαναν λόγο για απόπειρα συνδιοίκησης από πλευράς συνδικαλιστών, λέγοντας ότι «η ΓΕΝΟΠ θα μπορεί τώρα ευκολότερα απ ότι επί Αθανασόπουλου, να μπλοκάρει κρίσιμες αποφάσεις».
Νωρίτερα μάλιστα πληροφορίες έφεραν δυσαρεστημένο από την εξέλιξη ακόμη και τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, που όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές «πληροφορήθηκε τη νέα σύνθεση του Δ.Σ. μόλις σήμερα το πρωί».
Μέχρι Φεβρουάριο
Η σύνθεση αυτή πάντως θα παραμείνει ως έχει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τότε θα γίνουν πανελλαδικές εκλογές, προκειμένου να εκλεγούν οι δύο νέοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Μεθαύριο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση των μετόχων της μειοψηφίας, προκειμένου να συμπληρωθεί το Δ.Σ. της ΔΕΗ και με τους δύο εκπροσώπους των μικρομετόχων.
Το Δ.Σ. της ΔΕΗ είναι για την ώρα 11μελές (πρόεδρος, εκπρόσωπος της ΟΚΕ, 5 εκπρόσωποι του Δημοσίου, 2 των εργαζομένων και 2 των μετόχων της μειοψηφίας). Αλλά από τον Ιούνιο και μετά, θα γίνει 9μελές, γιατί καταργείται ένας από τους εκπροσώπους του Δημοσίου και ο εκπρόσωπος της ΟΚΕ.
«Τέλος εποχής» για Τ. Αθανασόπουλο
Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την εκλογή σαςκαι σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο το οποίο καλείσθε να επιτελέσετε, ως επικεφαλής της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης και κύριου στυλοβάτη του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας.
Με τις πολύ μεγάλες εμπειρίες και γνώσεις σας στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και με το πολύ υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει η ΔΕΗ, είμαι βέβαιος για την επιτυχημένη πορεία σας.
Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πολύ μεγάλες αλλαγές σημειώνονται και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού της:από μια επιχείρηση κατά 100% μονοπωλιακή σε μια επιχείρηση που θα αποτελεί το «μεγάλο παίκτη» σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα τρία τελευταία χρόνια δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση και βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ, εκείνου που πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ενέργειας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνεργασθήκαμε με τα αρμόδια υπουργεία, τη ΡΑΕ και άλλους αρμόδιους φορείς.
Σχεδιάσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο και με λεπτομέρεια συντάξαμε το Επ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr