Αμερικανικές τράπεζες κυρίως η Citigroup και η J P Morgan πωλούν με ιδιαίτερη συχνότητα και μαζικότητα ελληνικά ομόλογα πιέζοντας έτσι τα spreads. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές τράπεζες πωλούν ομόλογα για δύο λόγους 1) γιατί θέλουν να διακρατήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα ενόψει του κλεισίματος του έτους 2) γιατί προβληματίζονται για την Ελλάδα και την αύξηση του ρίσκου που καταγράφεται.
Τα Credit Default Swaps δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας που πληρώνει ο επενδυτής όταν αγοράζει ομόλογα ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δηλαδή είναι η χώρα με το υψηλότερο ρίσκο. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι τα CDs στην Ελλάδα διαμορφώνονται μεταξύαγορά 188 καιπώληση 193 μονάδες βάσης , ακολουθεί η Ιρλανδία με 166 και 171 μονάδες βάσης και η Ιταλία 94 με 98 μονάδες βάσης.
Το χαμηλότερο CDs στην Ευρώπη εμφανίζει η Γερμανία 28 με 30 μονάδες βάσης. Η παράμετρος αυτή αποδεικνύει ότι οι επενδυτές και ειδικά οι ξένοι αγοράζουν ομόλογα ωστόσο πρέπει να πληρώσουν περισσότερα ως ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας. Η αύξηση του κρατικού ρίσκου όπως καταγράφεται στα CDs έχει ως επίπτωση στην διεύρυνση των spreads στα ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται στις 172 μονάδες βάσης με τάσης αύξησης.
Ερωτηθείς για την διεύρυνση των spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό Bund νωρίτερα την Πέμπτη, ο Παπακωνσταντίνου είπε: "Πιστεύουμε ότι η αξιόπιστη οικονομική πολιτική που ακολουθούμε θα φανεί και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε καλύτερους όρους δανεισμού".
Μεγάλη υποχώρηση στο ΧΑ
Κάτω από τις 2.500 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης έπειτα από δύο μήνες. Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε την αγορά στις 2.497,15 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,26%. Το «παρήγορο» για τους αισιόδοξους, είναι ότι οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες, στα 200,8 εκατ. ευρώ. Περιορισμένες για όλες τις άλλες μετοχές, πλην των τραπεζών στις οποίες σε αυτές του 20άρη δηλαδή- έγινεν περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ!
Το γύρισμα στην αγορά οφείλεται στις απώλειες των διεθνών χρηματιστηρίων έπειτα από τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, που «βλέπει» την ανάκαμψη για τη διεθνή οικονομία από τα μέσα του 2010 και τα άσχημα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η αγορά περιμένει τη κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού. Από αυτά που έχουν γίνει γνωστά, «παγώνουν» οι προσλήψεις και οι αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο.
Αυτό που απομένει είναι ο νέος προϋπολογισμός να τύχει της εγκρίσεως της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, το spread «ξέφυγε» πάνω από τις 170 μονάδες, με τις αγορές να πιέζουν τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε τομές, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και το Χρέος. Το κλίμα ήταν άσχημο για μία ακόμα συνεδρίαση, καθώς 166 μετοχές έκλεισαν με απώλειες, έναντι 37 που ενισχύθηκαν και 98 που έμειναν αμετάβλητες. Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο των πωλητών, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,64%, ΕΤΕ 2,54%, Eurobank 2,47%, Marfin Popular 1,75%, ATE 1,70%. Eξαίρεση απετέλεσαν τα χαρτιά της Κύπρου και της Alpha, ενώ από τον 20άρη ξεχώρισαν, αλλά με οριακή άνοδο Ιντραλότ, Coca Cola, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Αμετάβλητος ο ΟΤΕ στα 10,60 ευρώ.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr