Το δείπνο, όπως και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν, οργανώθηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και των άλλων συμμετεχόντων για τις θέσεις της FESE σχετικά με την MiFID και την επικείμενη αναθεώρησή της το 2010.
Η ομιλία του κ.Καπράλου
Κυρίες και Κύριοι,
ως Πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE), του φορέα που εκπροσωπεί 42 χρηματιστήρια αξιών, ομολόγων, παραγώγων και προϊόντων, από τις χώρες μέλη της ΕΕ και από τις αναδυόμενες Ευρωπαϊκές αγορές, αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό σε ένα τόσο διακεκριμένο κοινό απόψε. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι βλέπω ένα μεγάλο αριθμό από σημαντικούς παράγοντες ανάμεσά μας, οι οποίοι μαζευτήκαν εδώ για να συζητήσουμε το μέλλον των χρηματιστηριακών αγορών μας. Έχουμε ανάμεσά μας εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και Μόνιμους Αντιπροσώπους των Κρατών Μελών. Σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε εδώ, και μας δίνετε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες σε ένα πιο ανοικτό και ανεπίσημο πλαίσιο.
Ο κ. Jean-René Giraud, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών του Edhec Risk and Asset Management Research Centre θα μας κάνει μια παρουσίαση απόψε. Πριν τον καλέσω όμως στο βήμα, θα ήθελα να πω μερικά λόγια για την Ευρώπη, την κρίση, και τις ρυθμιστικές και κανονιστικές αλλαγές που έρχονται.
Καταρχήν, όλα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, χαιρετίζουμε την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η Συνθήκη θα δώσει στην Ευρώπη μια συνεκτική φωνή προς τα έξω, και ένα πιο σταθερό σύστημα εσωτερικής διακυβέρνησης, και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει η Ε.Ε. πιο παραγωγική και δημοκρατική. Η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μέσα από αποδοτικότερες διαδικασίες, θα μιλάει με μία, ξεκάθαρη, φωνή. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για μας τους Ευρωπαίους, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο: Η Ευρώπη πρέπει να θεωρείται μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη διότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές. Η πρόσφατη κρίση δεν ξεκίνησε από την Ευρώπη. Αν και εισαγόμενη, όμως, αποκάλυψε αρκετές αδυναμίες στη δομή της εποπτείας των Ευρωπαϊκών χρηματαγορών. Η Συνθήκη της Λισαβόνας, χωρίς αμφιβολία, θα μας βοηθήσει να λάβουμε πρόσθετα μέτρα μετά την κρίση, αλλά, ακόμα σημαντικότερα, θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την πρόταση για την ίδρυση ενός ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (European System of Financial Supervisors). Επ ευκαιρίας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. David Wright, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στο κομμάτι αυτό. Εύχομαι πραγματικά αυτή η πρόταση να λάβει «σάρκα και οστά» άμεσα.
Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος των χρηματιστηρίων αξιών σε αυτό το νέο περιβάλλον;
Τα χρηματιστήρια αξιών διαδραματίζουν ένα ζωτικό ρόλο στην οικονομία διασυνδέοντας εκδότες (εισηγμένες εταιρείες) με επενδυτές. Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι αυτός ο σύνδεσμος θα έχει χρονική διάρκεια, τα χρηματιστήρια λειτουργούν ένα μοντέλο αγοράς, που προβάλει τη διαφάνεια, την ουδετερότητα και την αποτελεσματικότητα στη διαμόρφωση των τιμών και την ασφάλεια των συναλλαγών. Τα χρηματιστήρια βοηθούν τους επενδυτές να αξιοποιήσουν ευκαιρίες, επενδύοντας τις αποταμιεύσεις τους σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας για εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς. Και αυτός ο σύνδεσμος (μεταξύ χρηματιστηρίων και επενδυτών) είναι ισχυρός, εποπτεύεται αποτελεσματικά και, πάνω απ όλα, έχει δοκιμαστεί διαχρονικά κάτω από τις πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Η πρόσφατη κρίση ανέδειξε την σημασία της δομής των αγορών για την ασφάλεια και σταθερότ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr