Ο διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκης επσιημαίνει ότι πολλά περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν. Η πολιτική χαράζεται από τις Βρυξέλλες και το μόνο που απομένει στη νέα κυβέρνηση είναι να την εξειδικεύσει. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται τόλμη και ρηξικέλευθες κινήσεις, τέτοιες που να ανακτήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης.
''Διαφορετικά'', όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας, ''ελλοχεύει ο κίνδυνος, να δούμε τα spreads μα εκτοξεύονται και πάλι στα επίπεδα των 300 - 350 μονάδων βάσεων''. Ο ίδιος αναφέρει πως, ''όλο αυτό το διάστημα, μετά την προκήρυξη των εκλογών και μέχρι το χθεσινό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια το τι έχει ενσωματωθεί στις τιμές των αγορών. Ήταν η προσδοκία για τη νέα κυβέρνηση ή η διεθνής τάση που συνέδραμαν το ράλι του περασμένου μήνα. Η νέα κυβέρνηση καλείται να κάνει συμμαζέματα προς κάθε κατεύθυνση. Ο δανεισμός της χώρας για τη χρονιά έχει ξεφύγει, αγγίζοντας δυσεθόρατα επίπεδα, τα 60 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις που καλείται να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι άμεσες. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει η βούληση για να γίνουν''.
Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Sec. κ. Δ. Τζάνας συστήνει κατ' αρχήν ψυχραιμία. ''Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασίστικότητα στα δημοσιονομικά. Να είναι φιλική απέναντι στις επιχειρήσεις σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, όπως η παρούσα. Από την άλλη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τη φορολογία στα μερίσματα και στις πωλήσεις των μετοχών. Θα υπαχθεί σε κλίμακα; Θα πληρώνουν οι off shore εταιρείες; Τί θα γίνει ακριβώς; Ειδικά, σε ό,τι αφορά στο Χρηματιστήριο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σοβαρά υπόψη της το δεδομένο ότι το 70% του ημερήσιου τζίρου στο Χ.Α. πραγματοποιείται από τους ξένους''.
Ηδη, οι ξένοι οίκοι, όπως έγραψε το ''R'' την περασμένη Παρασκευή έχουν διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν καμία αύξηση στη φορολογία, απειλώντας ακόμα και με μαζική έξοδο από το Χ.Α. Το σκεπτικό τους είναι ότι στις αγορές του εξωτερικού έχουν γίνει ρυθμίσεις προκειμένου η εισροή των κεφαλαίων να γίνεται απρόσκοπτα, πολύ περισσότερο σε μία τέτοια συγκυρία, όπως η σημερινή.
Τέλος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, ''το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας θα στραφεί στα πρόσωπα που θα αναλάβουν ή θα διατηρήσουν τις θέσεις ευθύνης σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ταμεία και κρατικούς οργανισμούς. Επίσης αναμένει διευκρινήσεις ως προς την αναζήτηση λύσεων που αφορούν τα ελλεί΅΅ατα, την φορολογία, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις, το ρόλο του Χρη΅ατιστηρίου. Μετά την «ειδική» συνεδρίαση της Δευτέρας (σ.σ. σήμερα) η οποία συνήθως προσφέρεται για εντυπώσεις, η πιθανότερη αντίδραση των συμμετεχόντων είναι η ανα΅ονή εώς ότου γίνουν πιο ευδιάκριτες οι προθέσεις στα ευαίσθητα θέ΅ατα που αφορούν την οικονο΅ία. Σε ένα τέτοιο σενάριο η αγορά θα ήταν περισσότερο ευάλωτη σε αρνητικές εξωτερικές επιρροές και σαφώς πιο συντηρητική στο να ακολουθήσει ένα ράλι στις ξένες αγορές''.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr