Κι αυτό γιατί η συμμετοχή επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο βαίνει μειούμενη στην ελληνική κεφαλαιαγορά τον τελευταίο χρόνο ενώ αντίθετα των άλλων χωρών παραμένει σταθερή ή αυξανόμενη.
Αυτό αναφέρει στο ''R'' επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη στάση των ξένων θεσμικών επενδυτών.
Ο ίδιος μεταφέρει την αγωνία του λέγοντας πως οι Αγγλοι έφυγαν από την Eλλάδα και είναι εξαιρετικά διστακτικοί στο να επανέλθουν. Σχετίζει το γεγονός με τη γενικότερη αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού κλάδου, την απώλεια κεφαλαίων και τις περικοπές πόρων στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης.
Σε αυτό το φαινόμενο αποδίδει και την παρατηρούμενη μείωση του τζίρου, την έλλειψη κίνησης σε ορισμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είχαν «έκθεση» σε βρετανικά funds.
Αντίθετα, όπως ο ίδιος επισημαίνει οι ξένοι της Ηπειρωτικής Ευρώπης (Continental Europe), παραμένουν ενεργοί επενδυτές στο ΧΑ και αρκετοί είναι αγοραστές.
Τις παραπάνω τάσεις επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από το Αποθετήριο Αθηνών:
Α) Ως ποσοστό των κεφαλαίων που προέρχονται από την ΕΕ και επενδύουν στο ΧΑ: Πέρυσι τον Ιούνιο από το σύνολο των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει σε ελληνικές μετοχές και προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 21%. Ηταν μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά του Λουξεμβούργου (26%). Σήμερα ένα χρόνο μετά, δηλαδή στο τέλος Ιουνίου 2009, το μερίδιο των κεφαλαίων από το Λουξεμβούργο ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά που επενδύουν στο ΧΑ παραμένει σταθερό στο 26%, αλλά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποχωρήσει στο 17% από 21%.
Το ίδιο διάστημα τα γαλλικά funds έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στο 13% από 10%, τα γερμανικά παραμένουν σταθερά στο 9% και τα κυπριακά έχουν κερδίσει μερίδιο φθάνοντας το 20% από 19% (δεν είναι μόνο κυπριακά κεφάλαια, αλλά διεθνή που επενδύουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μέσω Κύπρου). Το μερίδιο των λοιπών χωρών της ΕΕ στο σύνολο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που επενδύουν στο ΧΑ διατηρείται στο 15%.
Β) Ως ποσοστό συμμετοχής των ξένων στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης. Πέρυσι τον Ιούνιο η συμμετοχή των επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν 13,0% ενώ εφέτος τον Ιούνιο μειώθηκε στο 9,97%, δηλαδή πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η συμμετοχή των κεφαλαίων από το Λουξεμβούργο επίσης μειώθηκε αλλά λιγότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Αντίθετα των κεφαλαίων μέσω Κύπρου αυξήθηκε στο 12,24% από 11,47%.
Χρ. Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr