Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Σωκράτης Κόκκαλης αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος για την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και στο έργο του Athens Information Technology, ενός πρότυπου εκπαιδευτικού και ερευνητικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Όμιλο INTRACOM το 2002.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος προσδιόρισε την Καινοτομία ως συνδυασμό δημιουργίας και ανατροπής που απαιτεί θάρρος, ρίσκο και απαλλαγή από το φόβο του καινούριου. Δεσμεύτηκε από την πλευρά του ΣΕΒ για τη συμβολή σε μια προσπάθεια περαιτέρω αξιοποίησης των ευρημάτων της μελέτης του ΟΠΑ και της μετάφρασής τους σε συγκεκριμένες δράσεις.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΟΠΑ Καθηγητής Σπυρίδων Λιούκας κατά την παρουσίαση επεσήμανε ότι οι χαμηλές δαπάνες στην Ελλάδα για έρευνα και τα προβλήματα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, η απουσία σύνδεσης βιομηχανίας με την εκπαίδευση και επενδυτικών σχημάτων για τα πρώτα στάδια της καινοτομικής δραστηριότητας είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη χαμηλή κατάταξη της χώρας μας στους γενικούς δείκτες καινοτομίας, ενώ έχει καλύτερες επιδόσεις σε τομείς που σχετίζονται με την απορρόφηση και διάχυση καινοτομίας, μέσω δηλαδή οργανωσιακής καινοτομίας ή «ενσωμάτωσης νέων για την εταιρεία» αλλά όχι «νέων για την αγορά» προϊόντων και διαδικασιών.
Η μελέτη καταλήγει σε προτάσεις στρατηγικής για έμφαση στη λεγόμενη «Ανοιχτή Καινοτομία» που δίνει σημασία στην απορρόφηση, στη διάχυση και την προσαρμογή καινοτομιών, ώστε να αξιοποιηθούν τάσεις που εμφανίζονται ήδη στο ελληνικό περιβάλλον και δεν απαιτούν πρότερη επίλυση σύνθετων ζητημάτων όπως η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά, η γραφειοκρατία, η ραγδαία αύξηση της δαπάνης κλπ.
Στη συζήτηση ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Ελευθέριος Σταυρόπουλος, μίλησε για την έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, τα νέα clusters μικροηλεκτρονικής καθώς και για τα νέα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Ανταγωνιστικότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα που πρέπει να συνδυαστούν με ανάλογες πρωτοβουλίες φοροελαφρύνσεων για επενδύσεις στην τεχνολογία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTRALOT κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για την κάθε μορφής ανάπτυξη των εταιρειών, ιδιαίτερα μάλιστα για την έξοδό τους από την οικονομική κρίση και έδωσε έμφαση όχι μόνο στην υψηλή δαπάνη της INTRALOT για έρευνα ύψους 12% των εσόδων ετησίως αλλά και στην αναζήτηση καινοτομίας πέρα από τα προϊόντα, στις αντιλήψεις, τις διαδικασίες και την αξιοποίηση και απελευθέρωση του ταλέντου των στελεχών και υπαλλήλων μιας εταιρείας.
Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Καθηγητής Ιωάννης Στουρνάρας, βασιζόμενος σε στοιχεία από αντίστοιχη μελέτη του ΙΟΒΕ επεσήμανε τη σημασία του τριγώνου της γνώσης: παιδεία-έρευνα-καινοτομία. Αναφέρθηκε εκτενώς στη χαμηλή ποιότητα παιδείας, προτείνοντας αλλαγές στηνπρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και συνθήκες για πραγματική αυτονομία του ελληνικού πανεπιστημίου. Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί απαραίτητη την εστίαση της έρευνας σε τομείς συγκριτικών πλεονεκτημάτων για τη χώρα μας και μια θεσμική διασύνδεση μεταξύ παιδείας και τεχνολογίας.
Ο Οικονομικός και Στρατηγικός Σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, με την παραβολή στοιχείων ανέδειξε τη σημασία ενός δίκαιου και χρονικά ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου για υγιή επιχειρηματικότητα ενώ πρότεινε την αξιοποίηση του ταλέντου των αποδήμων Ελλήνων επιστημόνων για μεταφορά και ενδυνάμωση της επιστημονικής γνώσης στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr